CHP'den istifa eden milletvekilleri SHP'ye katıldı
Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa eden 5 milletvekili düzenlenen bir törenle Sosyaldemokrat Halk Partisi'ne (SHP) katıldı. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, artık SHP'nin bu katılımlar ile TBMM'ye girmesinin Türkiye solu için büyük önem taşıdığını söyledi
CHP'den istifa eden Amasya Milletvekili Mustafa Sayar, İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, İzmir Milletvekili Hakkı Akalın, Mersin Milletvekili Ersoy Bulut ve Hatay Milletvekili Züheyir Amber, SHP'ye katıldı. Uğur Mumcu Sokak'ta bulunan SHP Genel Merkezi'nin önündeki katılım töreninde bir konuşma yapan Karayalçın, artık 5 tane 'aslan gibi' milletvekilleri olduğunu ifade etti. SHP'nin yüzde 100 demokrat, sosyal demokrat ve Atatürkçü bir parti olduğunu kaydeden Karayalçın, parti çalışmalarının kamuoyunda yeteri kadar yankı bulmamasından yakındı.
Türkiye'de siyasetin söylenecek söze ve söze bir de sergilenecek güce dayalı olarak yapıldığını söyleyen Karayalçın, "Şimdi söyleyecek sözümüz, sergilenecek gücümüz var. Bizim gücümüz onlar olacak" diyerek, milletvekillerini işaret etti. Dün SHP yönetiminin milletvekillerinin partiye katılımlarını imzaladığını belirten Karayalçın, TBMM Başkanlığı'na da başvuruda bulunduklarını kaydederek, "SHP 28 Mart'ta TBMM'ye girmiştir. Bu, SHP için, Türkiye için, Türkiye solu için ve ülkemiz için son derece önem taşıyan bir tarihtir. Bundan sonra siyaset farklı bir biçimde yapılacaktır" dedi.
Milletvekillerinin SHP'ye katılımın transfer olarak adlandırılmasına da karşı çıkan Karayalçın, "Böyle düşünenlere İsmet İnönü'nün 'Hadi canım sen de' sözlerini hatırlatmak isterim. Türkiye siyaseti dönüşüm içerisinde. Aklını hizipçiliğe, kulislere takmış olanlar bunu yeterince değerlendirebilmeleri mümkün değil" şeklinde konuştu.
Milletvekilinin SHP'ye katılmasının transfer olarak nitelenemeyeceğini ifade eden Karayalçın, milletvekillerinin bu kararlarıyla TBMM'ye demokratik meşruiyet kazandırdığını savundu.
AK Parti ve CHP'nin, milletvekillerinin başka partilere geçmesi ile birlikte Hazine yardımı ile ilgili yasa değişikliğinin gündeme getirildiğini söyleyen Karayalçın, "Güya teklif 2 yıl önce hazırlanmış. 2 yıl önce hazırlanmışsa neden şimdi Meclis'e getiriyorsunuz? Birdenbire telaşlandınız ama korkunun eceyle faydası yok" diye konuştu.
Solun gerçek temsilcisinin SHP olduğunu savunan Karayalçın, alacakları Hazine yardımını parti kulisleri ve kurultay için değil, halk için kullanacaklarını söyledi.
Karayalçın, konuşmasının ardından SHP'ye katılan 5 milletvekiline parti rozeti taktı. Rozetlerin altın olduğuna dikkat çeken Karayalçın, ''Bu rozetler devlet yardımıyla alınmamıştır. Altın kalpli SHP'lilerin, altın milletvekillerine aldığı altın rozetlerdir" dedi.
Daha sonra İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, solun tek bir çatı altında toplanmasını istediklerini, bunun için Erdal İnönü'nün işaretini alarak karar verdiklerini ifade etti. İktidar olmak için SHP'ye katıldıklarını söyleyen Ketenci, "Siyasi tarihler, hiçbir zaman ne sultanların sofralarını süsleyen soytarıları, ne de despotların, diktatörlerin paçasına, eteğine tutunarak siyaset yapanları yazmamıştır. Adam olanları, adam gibi siyasi duruş sergileyenleri yazmıştır ve yazmaya da devam edecektir" şeklinde konuştu.
Diğer milletvekilleri de birer kısa konuşma yaparak herkesi SHP'de siyaset yapmaya çağırdı. Katılımın ardından TBMM'deki sandalye dağılımı şöyle oldu:
AK Parti: 359
CHP: 163
DYP: 6
ANAP: 5
SHP: 5
HYP: 1
Bağımsız : 10
Boş: 1