CHP'den Başkanlık çağrısına yanıt!
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Başkanlık sisteminin içinde bulunduğu hiçbir teklife evet dememiz, müzakere etmemiz, başkanlığın b'sini konuşmamız mümkün değil. Başkanlık sistemi önerisinin geçeceği bırakın kapıyı, bir anahtar deliği yoktur CHP kapısında" dedi.
Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin görüşlerini ifade etti. CHP olarak Meclisteki KHK'ların kanunlaşmasını beklediklerini, ancak bu hafta Genel Kurulda Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı ile ombudsman seçiminin yapılacağını hatırlatan Özel, eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un, ombudsman adaylardan biri olmasını eleştirdi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın OHAL ile ilgili değerlendirmelerini hatırlatan Özel, "Ya birileri Cumhurbaşkanı'nı gerçek dışı bi·lgi·lerle donatıyor ya Cumhurbaşkanı mi·lleti·n aklıyla alay edi·yor. İktidara geldiklerinde sadece Tunceli·'de OHAL vardı, son kez uzatılmıştı, 30 Kasım 2002'de bi·tmesi· öngörülüyordu. Bugün bütün Türki·ye'de var. Soma ai·leleri·ni·n her ay yaptıkları yürüyüş i·ptal edi·li·yor, Cerattepe'deki· her türlü eylem engelleni·yor. Bi·r rektör adayı yüzde 86 oy alıyor, atamıyorsunuz. Si·zi·nki· seçi·m, onunki· seçi·m deği·l. Vatandaşa OHAL nasıl yok? 374 dernek kapatmışsınız. Bu dernekler i·çi·nde Gündem Çocuk Derneği· var. Bileşenlerinden biri Milli Eğitim Bakanlığı..." dedi.
İdam tartışmalarına işaret eden Özel, idamın 7 Mayıs 2004'de anayasadan çıkarıldığını, ancak çıkarılmamış olsaydı Tuncay Özkan, Dursun Çiçek, İlker Başbuğ, Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız'ın asılmış olacaklarını ifade etti. "İdam cezası gelirse Gülen gelmez. İdam tartışması; 'FETÖ'yü araştırmak istemiyoruz, Savcı Öz gelip yargıya hesap vermesin' demektir." görüşünü savundu.AK Parti Ankara Milletvekili ve geçmişte Erdoğan'ın metinlerini yazan Aydın Ünal'ın, köşesinde, "korkunç, iç savaş çağrısı" içeren bir yazı yazdığını anlatan Özel, Anton Çehov'un bir piyesinde "duvarda si·lah varsa, oyunun sonunda patlar" lafını anımsattı. Özel, "1920'lerden beri dolu silahın bulunduğu ve bir hesaplaşmanın ertelendiğini, günü gelince Cumhuriyet ile bir hesaplama olacağını, o gün gerekirse silahların patlayacağı" imasında bulunduğunu söyledi. Özel, "Demek ki duvara kimse silah asmasın ki patlamasın" dedi.
AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay'ın "Kılıçdaroğlu'nun yargılanması gerektiğini" söylemesinin haddini aşan, küstahça bir ifade olduğunu belirterek, "Genel Başkan'ın 'AKP'de 4'ü bakan, 80'e yakın ByLock'cu olduğu ve gerekirse biz açıklarız' ifadesinin ardından Aktay'ın şuursuzca, hezeyan halindeki değerlendirmelerini gördüğümde, sıkış tepiş bir belediye otobüsünde yanlışlıkla nasırına basılmış bi·ri·ni·n feryada başlamasındaki ruh halini gördük. Ne gün, ne şeki·lde ortaya çıkar, bi·r soruşturma komisyonu marifetiyle mi olur, bilmiyorum ama genel algı, diğer 79 mi·lletveki·li·ni·n merak edildiği· konusunda. Aktay'ın açıklamalarından sonra geri· kalan 79 milletvekiliyle ilgili bir merak var." dedi.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI
Özel, CHP'nin başkanlık sistemi ile ilgili görüşünde değişilik olup olmadığı sorusu üzerine şöyle konuştu: "CHP'nin resmi· ve net görüşüdür. Başbakan'ın başkanlık sistemi önerisi varsa, elbette ana muhalefet partisi olarak o teklifin içeriğini görmek isteriz. Çok net olarak söylüyoruz; çayımızı i·çmek için gelecek olan, Türkiye ile ilgili görüşlerini söyleyecek olan siyasi partilerimizin temsilcilerine kapımız açıktır. Başkanlık si·stemi· önerisinin geçeceği bırakın kapıyı, bi·r anahtar deli·ği· yoktur CHP kapısında. 15 Temmuz'dan sonra Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan ağzına başkanlık sistemini alabilmiş midir? Eğer alabilselerdi vatandaş demez miydi, 'memleket ne halde, sen hala kendin için koltuk istiyorsun?' Ama bu talep başka şeki·lde canlandırıldı, Sayın Bahçeli· i·fade etti·. Bu, Bahçeli ile Başbakan'ın bir şekilde iletişim, temas halinde olduğunu da ortaya koyuyor artık. Ama yine de toplum başkanlık sistemini mi tartışıyor yoksa MHP'nin tabanı, milliyetçiler kendi partilerinin yönetim biçimini ve genel başkanını mı tartışıyorlar? Bugün tartışılan AKP'nin başkanlık sistemi değil, MHP'de genel başkanın iş görüş biçimi ve kendi partisiyle paylaşmadan bugüne kadar taban tabana zıt olduğu konudaki yaklaşımdır." Özel, Atatürk'ün kendi·si·ne layık görmediği· makama kendi·si·ne, parti·leri·nin kurucularına, Cumhurbaşkanı'na layık görenleri mi·llet, halk ve tarihin affetmeyeceğini dile getirerek, "Bu ülkeni·n kurucu babalarıyla uğraşanlar hayretmedi·ler. Bugün halk şunu görüyor; Atatürk'ün kendi·si· i·çi·n i·stemediği· ve ülke yararına görmediği bi·r yetki·yi· bi·ri·leri· i·çi·n i·steyenlerin sonu asla ve asla i·stedi·kleri· gi·bi· olmayacak, halkın gönlündeki Cumhuriyet ve Atatürk sevgi·si·nden geri· dönecek bu talepler. Partili cumhurbaşkanlığına da yarı başkanlık sistemine de başkanlık sistemine de karşıyız. Fi·i·li· durum dedi·kleri· zaten parti·li· cumhurbaşkanıdır zaten." dedi.
Özgür Özel, bir soru üzerine, "AKP'li Meclis Başkanı anayasa masasını devirdi. Oturduğumuz yerde oturuyoruz. Anayasayı konuşacaklar varsa, i·lk dört madde ve parlamenter si·stem temelli konuşma için geli·p aynı masanın kurulması amacıyla gerekli· demokrati·k yöneli·mleri· gerçekleşti·ri·rlerse bu masa kurulur. AKP'nin kendi metnine MHP'nin kıyısından köşesinden dahil olduğu masaya CHP'nin dışarıdan veya kendi·liğinden buna dahi·l olmasını ki·mse beklemesi·n." dedi.