Gazete Vatan Logo

CHP masaya dönmüyor

Anayasa komisyonunun dağılmasının ardından TBMM Başkanı Kahraman’ın yolladığı mektuba CHP “Parlamenter sistemi reddeden anlayışla masaya oturmayız” yanıtını verdi

CHP masaya dönmüyor

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’ü tahliye eden kararına “Saygı duymuyorum. Uymuyorum” diye tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu için de “Sarayla aynı masada oturmamız mümkün değil” dedi.

‘Ayrıca mektup anlamsız’

Altay dün düzenlediği basın toplantısında, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın mektubuyla ilgili şöyle konuştu: “Bizim şimdi vereceğimiz cevap aslında, Meclis Başkanı’nın bize ilk yazdığı davet mektubuna verdiğimiz cevapta var. Bize ayrıca mektup yazmasının da anlamı yok. Çünkü masayı dağıtan Meclis Başkanı’dır. Bizim cevabımız belli. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayacağını beyan eden biriyle anayasa yapmak mümkün mü? Parlamenter sistemi reddeden bir anlayışla anayasa için masaya oturmamız kendimizle çelişmemiz olur. AKP’nin iradesi kendi iradesi değil, sarayın iradesi. Bizim de sarayla aynı masada oturmamız mümkün değil.”

Altay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “İki ayrı referandum olabilir” çıkışına ilişkin olarak da şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Deli saçması şeyler’

“TBMM’nin iradesiyle ilgili bir hüküm karşısında susan bir Meclis Başkanı, beni utandıran, yüzümü yere düşüren Meclis Başkanı’dır, Meclis Başkanı’nı çok ayıpladım. Sözcünün edeceği laflar vardır edemeyeceği laflar vardır, bunlar deli saçması şeyler. Meclis kararı olmadan referanduma gitmek, Meclis’i yok saymak demek. Bu, anayasayı çöp sepetine atmakla aynı şey. Anayasayı kimse çöp sepetine atamaz ama bu anayasayı birilerinin kafasına atmak, birilerinin kafasını dank ettirmek belki gerekiyor.”

‘Cumhurbaşkanı özür dilemeli’

“Hiç kimsenin, ‘yargı kararlarını kabul etmem, uymam, saygı duymam’ demek gibi bir hakkı ve haddi de yoktur. Bundan sonra kendisine saygı duyulmasını ve görmesini bekleme hakkını kaybetmiştir. Bundan sonra Cumhurbaşkanı’na saygısızlık meşru bir hale gelmiştir. ‘Yargı kararlarına uymam’ sözü, yeminine sadık olmadığının da itirafıdır. Cumhurbaşkanı’nın anayasayı tanımadığı bir ülkede, herkes kendi hukukunu tayin etme yoluna gidebilir, kimse de Cumhurbaşkanını tanımaz. Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, aldığı oy yüzde 52 değil yüzde 98 bile olsa hakkı ve haddi değildir. Döndüğünde özür dilemelidir.”

Haberin Devamı