Cem’i vuran polise yakalama kararı!
Savcılık ‘kasıt var’ dedi, 16 yıl hapis istedi
Keçiören’de ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle Cem Aygün adlı genci vuran polis tutuksuz yargılanıyordu. Savcı görüş değiştirerek 16 yıl hapsini istedi, mahkeme de yakalama kararı çıkardı.
Keçiören’de “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle 30 Ağustos 2012’de Cem Aygün’ün kasıt olmaksızın ölümüne neden olduğu iddiasıyla 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapisle yargılanan polis memuru Fatih Y. hakkındaki davanın seyri dünkü duruşmada savcının açıkladığı mütalaayla değişti.
‘Ayağım kaydı’ demişti
Tutuksuz yargılanan sanık polis, Aygün’ü durdurmak için havaya üç el ateş ettiğini, sonra bacağına nişan aldığını, merdivenlerden inerken ayağının kaydığını ve dirseklerinin yere değmesi sonucunda silahın ateş aldığını öne sürmüştü. Ancak Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, polisin savunmasının, keşif, keşifle ilgili bilirkişi raporu ve maktulün vücudundaki mermi çekirdeğinin seyriyle örtüşmediğini söyledi.
‘Direnmedi, silahı yoktu’
Savcı Şafak olayda ‘kasıt’ olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Maktulün olay yerinden kaçmaktan ibaret olan durumunda polis memuru olan sanıkla diğer polis memuruna bir direnmesinin söz konusu olmadığı, elinde silah veya benzeri bir aletin bulunmadığı, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun 16. maddesinde belirtilen silah kullanma şartlarının bu olayda oluşmadığı, ayrıca sanığın maktulü hayati bölgelerini hedef alarak ateş ettiğine dair dosyada ve dinlenen tanık beyanlarında, olayın oluş şekline göre kasten öldürmeye yönelik bir eylemi olmadığı, ancak kasten yaralama eylemi sonucu maktulün ölümüne neden olduğu anlaşılmıştır.”
‘Kasten yaralama suçu’
Şafak, bu gerekçelerle sanığın, “kasten yaralama sonucunda ölüme neden olmak” suçundan 12 yıldan 16 yıla kadar hapsini talep ederken, ceza miktarı dikkate alındığında, kaçma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle sanığın tutuklanmasını da istedi. Hâkim Hayrettin Türe, sanık avukatına yazılı savunmasını hazırlaması için süre verilmesine ve sanık Fatih Y. hakkında, savcının görüşünde talep ettiği ceza miktarı karşısında kaçma şüphesi dikkate alınarak, tutuklanması için yakalama emri çıkarılmasına karar verdiklerini bildirdi.
129 kişi polis kurşunuyla öldü
Polis kurşunuyla öldürülen Baran Tursun adına kurulan Baran Tursun Vakfı, 2007-2013 yılları arasında 129 kişinin polis kurşunuyla hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü, bu iddianın doğru olmadığını savunarak bu dönemde polis kurşunuyla hayatını kaybeden kişi sayısının 39 olduğunu açıklamıştı.
Kardeşlerine para cezası
Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Aygün’ün, Ankara Emniyet Müdürlüğü önünde eylem yapan 6 kız kardeşine, “kasten yaralama ve hakaret” suçlarından toplam 54 bin 480 lira para cezası vermişti. Mahkeme, 6 kız kardeşi, olay günü kapıda nöbet tutan polis memuru Harun Karakaş’ı yaralamak ve kamu görevlisine hakarette bulunmak suçlarından ayrı ayrı 9 bin 80 lira para cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıkların cezasının ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetmişti.