Gazete Vatan Logo

Çekirge istilası nerede başladı, çekirge istilası yön mü değiştiriyor? Körfez ülkelerinden nereye gidecek, Türkiye'ye gelecek mi?

Çekirge istilası geçtiğiniz günlerde bomba etkisi yarattı. İran'da olduğu iddia edilen ve kısa sürede yayılan çekirge istilası görüntüleri büyük bir paniğe neden oldu. Çekirge istilası Türkiye'ye gelir mi sorularında yoğun bir artış yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu. Şubat ayında Afrika ve Asya'da çok sayıda ülke çekirge istilasıyla karşılaştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Örgütü ise, küçük bir çekirge sürüsünün günde 35 bin kişinin yiyebileceği gıda miktarını tüketebileceği tahmininde bulundu ve önlem alınmazsa, Doğu Afrika'daki çekirge sayısının haziran ayına kadar 400 katına çıkabileceğini söyledi. Peki çekirge istilası nerede? Çekirge istilası Türkiye'ye gelir mi? Doğu Afrika'dan İran'a gelen çekirge istilası yön mü değiştirdi?

Çekirge istilası nerede başladı, çekirge istilası yön mü değiştiriyor? Körfez ülkelerinden nereye gidecek, Türkiye'ye gelecek mi?

Şubat ayında, Etiyopya, Somali, Yemen, Umman ve Hindistan gibi komşu ülkelerden geldiği belirtilen çekirgeler Suudi Arabistan’da da çıkmış, Çevre ve Su Bakanlığı yetkililerince uyarılar yapılarak, Çekirgelerin genellikle zararsız oldukları, ancak kırmızı renkte olanlarına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmişti. Ayrıca, düzenli ilaçlamaların yapılacağı da bildirilmişti. Geçtiğimiz günlerde de #çekirgeistilası' hastagı ile sosyal medyada birçok görüntü paylaşıldı. Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylardır kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu.

ÇEKİRGE İSTİLASI NEREDE, YÖN MÜ DEĞİŞTİRDİ?

Çekirge istilasının yaşandığı bölgeler de Afrika'nın doğusu; Somali ve Kenya, Arap yarımadasının doğusu ve İran'ın güneyi yani Körfez olarak bilinen yerler olarak gösteriliyor. Çekirge istilasının Körfes ülkeler ile devam edeği düşünülüyor.

FAO’nun Twitter hesabında paylaşılan bir haritada çekirgelerin Irak’a kadar geldiği görüldü. Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.

Haberin Devamı

BM: ÇÖL ÇEKİRGELERİ YENİDEN ÜREMEYE BAŞLADI

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yayımladığı durum raporunda, Afrika Boynuzu bölgesinde özellikle Kenya, Somali ve Etiyopya’da durumun kritik olduğuna ve yeni çekirge sürülerin oluşmaya başladığına dikkati çekti.

Bölgedeki durumun “alarm verici” seviyelerde olduğu belirtilen raporda, çekirgelerin yeniden üremeye başladığı ve bu sürülerin gıda güvenliğine benzeri görülmemiş tehdit oluşturduğu aktarıldı.

Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.

Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

Çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol katedebiliyor.

ÇEKİRGE İSTİLASI NEDEN OLUR?

Dünyanın bazı noktalarında artan çekirge istilaları, özellikle tarımla uğraşan çiftçilerin kabusu haline geldi. Bulundukları alanı kemirerek kullanılamaz hale getiren çekirgeler, kuraklık nedeniyle toplu halde üreyerek alanı kaplayabiliyor. Çekirge istilası yine mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığa bağlı ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar, istila ile baş etmek için alanın ilaçlanması gerektiğini ancak fazla ilaçlamanın da bitkiye ve insana zararlı olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

ÇEKİRGE DÜŞMANI SIĞIRCIK KUŞLARI

Çekirge ile mücadelenin tamam olması için çekirgelerin toprağa bıraktığı yumurtaların toplanıp yok edilmesi gerekiyor. Bu nedenle bütün kış çekirge yumurtaları toplanmaya çalışılır. Sığırcık kuşları ise çekirge yumurtalarını topraktan çıkararak yiyip yok ederler. Çekirgeleri dahi yok ettikleri için bu kuşlar çekirge istilasına uğrayan yere geldiklerinde korkutup kaçırılmamalı ve avlanmamalıdır…”