‘Çapa Tıp’ta doktorlar kedi kovalıyor’
Çapa Tıp Fakültesi’nin Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi kedilerin meskeni haline geldi. Hasta yakınları defalarca şikayette bulunduklarını söyledi. Yetkililer, ‘Biz gerekli yerlere şikayette bulunduk ancak hâlâ bir çözüm bulunamadı’ dedi.
İstanbul’un en köklü tıp fakültesi Çapa Tıp Fakültesi’nde tedavi gören hasta yakınları isyan etti. Hasta yakınları hastane tarafından ‘Çocuğunuzun durumu kritik’ diyerek kendilerine bazı ilaçların aldırıldığını, hastayı görmeye gittiklerinde ise 1,5 litre su almalarını istedikleri iddia etti. Yoğun bakım ünitesinin önünde duran kedilerden rahatsız olan hasta yakınları, bir çok çocuğun enfeksiyon kaptığını ancak bunun kendilerinden de saklandığını söylüyor.
‘Morfin isteyip, fazla ilaç aldırıyorlar’
3 yaşındaki çocuğu kalp ameliyatı geçiren ve yoğun bakımda tedavi gören bir anne, hafta sonları doktorların reçete yazılmayacağını söyleyerek kendilerinden reçetesiz bir şekilde morfin istediklerini söyledi. Daha önce de bazı ilaçları aldırdıklarını ifade eden anne, ‘İlaçlardan fazla aldırıyorlar. için gerekli bir ilacı 3 tane yazıyorlar. Gecenin yarısında eczanelerden ilaç almaya çalışıyoruz. Çocuğumuz için lazım olanı kullanıp kalanını kendi bünyelerine alıyorlar’ dedi.
‘Hasta bakıcılar dışarı çıkarıyor’
Bir başka hasta yakını ise hastane içerisinde bulunan kedilerden enfeksiyon kapıldığını ve defalarca hastane yönetimine şikayette bulunulduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen hasta yakını: “Kediler bazen içeri giriyor, doktorlar kovalayarak çıkarıyor. Bazen de biz çıkarıyoruz. Hasta bakıcılar eldivensiz kediyi çıkarıyor ve dezenfekte olmadan yoğun bakım ünitesine giriyor. Çocuklarımız her an enfeksiyon riskiyle tedavi görüyor.”
Çapa: Kediler mağdur olmasın istiyoruz
Hasta yakınlarının iddiaları için konuştuğumuz hastane yönetimi ise yaptığı açıklamada şunları ifade etti: Çocukların enfeksiyon kaptığı ve bunun saklandığı iddiaları asılsız. İlaç aldırma konusunda ise, İlaçların ihalede alınamaması halinde otomasyon üzerinden e-reçete ile dış eczanelerden temin ediliyor. İstanbul Tıp Fakültesi olarak kediler ile ilgili sorunu çözmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Bugüne kadar konuyla alakalı birçok kurum ile iletişime geçtik. Belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlükleri’ne yazdık. Ancak henüz çözüm bulamadılar. Son olarak Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı ile sorunun çözümü için irtibat kuruldu. Üniversitemize davet edip iletilen şikâyetleri sahada paylaşacağız ve yardım talep edeceğiz. Bu süreç devam ederken de hem hayvan sever vatandaşlarımızın hassas tavırları hem de kedilerimizin zorlu kış aylarında mağdur olmamaları için kedileri bahçemiz sınırları dışında çıkarmıyoruz.