Çanakkale Belediye Meclisi'nden Fransa'ya tepki
ÇANAKKALE Belediye Meclisi, kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesini kınadı. Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, 1915 yılında Gelibolu Yarımadası’nda cereyan eden Çanakkale Savaşlarına, Fransız askerlerinin Türkiye’yi işgal etmeye geldiğini belirterek, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan Fransa’ya, "Ey Fransız halkı; senin bizi öldürmeye gelen insanlarını biz burada koynumuzda yatırıyoruz. Sen de bu işi bırak" mesajı gönderdi.
Çanakkale Belediye Meclisi 2012 yılının ilk toplantısında, Fransa Ulusal Meclisi’nde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın kabulü konusunu gündeme aldı. Meclis üyeleri toplu fotoğraf çektirip, yeni yıl pastası kestikten sonra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın okuduğu mesajla Fransa’yı kınadı. Çanakkale Belediye Meclisi’nin, bu konuda bir sözü olması gerektiği kararına vardıklarını anlatan Başkan Gökhan, şunları kaydetti:
"Yıl aynı. Yani Ermeni olayları 1915’te. Aynı 1915, burada Fransa’nın Türkiye’yi işgale gelip, Çanakkale’de, Gelibolu’da Türk askerini öldürdüğü, şehit ettiği yıl. Buna rağmen Türkiye’nin yaptığı ne? Burada savaşmaya gelen Fransız askerlerinin mezarlarının yapılmasına ve anıtının dikilmesine müsaade etmek. Bir devlet düşünün ki kendisini öldürmeye gelenlere kendi evladı diyebilen, kendi insanlarının öldüğü yerde mezarlarını barındırıp koruyan ve o mezarlara karşı hiçbir tepki göstermeyen bir ulus. Asla ve asla bugüne kadar katliam, soykırım adı altında eylem ve işlemde bulunmamış bir Anadolu coğrafyasının insanlarıyız. Öyle de bir ulusun evlatlarıyız. Dolayısıyla bizim buna bir tepki göstermemiz gerekir. Ey Fransız halkı, senin bizi öldürmeye gelen insanlarını biz burada koynumuzda yatırıyoruz. Sende bu işi bırak diye bir mesaj vermemiz gerektiğini düşündük."
Başkan Gökhan daha sonra Belediye Meclisi Grup Başkanvekilleri ile görüşerek hazırladığı açıklamayı okudu. Açıklama şöyle:
"22 Aralık 2011 tarihinde Fransa Ulusal Meclisi’nin Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmiş olan ’Sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan’ haksız ve asılsız yasa tasarısını, en temel insan hakkı olan düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu düşüncemizle, Barışın Kenti Çanakkale’den, kent halkının özgür iradeleriyle seçilmiş temsilcilerden oluşan Çanakkale Belediye Meclisi olarak kınama kararı almış bulunmaktayız. 1’inci Dünya Savaşı’nda işgal altındaki Osmanlı’dan payına düşecek parçayı kaçırmamak için hemen harekete geçmiş Fransa Hükümeti’nin, insanlarımızı öldürüp topraklarımızı parçalamak üzere gelen ve Çanakkale’de hayatını kaybeden askerlerini bu topraklar, bu millet kendi evlatları gibi bağrına basmış, kayıplarının anısına yapılan anıtlarını saygıyla korumuştur. Ülkemizi parçalama planlarının, bir barış antlaşması kılıfıyla hazırlandığı Sevr’i, Kurtuluş Savaşı’ndaki mücadelesiyle yırtıp atan bir milletin adı nasıl olur da soykırım kelimesi ile anılır. İşte bu nedenle sesimizi, Milli Mücadelenin en çetin çarpışmalarının geçtiği, binlerce şehidin verildiği bu topraklardan, Çanakkale’den yükseltmenin çok önemli ve anlamlı olduğuna inanmakta, dünya tarihinde bir dönüm noktası olan Fransız Devrimini gerçekleştirmiş bir halkın Ulusal Meclisinin bu tavrının tarihe, büyük bir yalancı şahitlik olarak geçeceğine inanmaktayız. Türkler tarihlerinin hiç bir döneminde, hiçbir surette, hiç bir kişiye, topluluğa ve topluma soykırım yapmamışlardır. Bugün yaşananları yıllar öncesinden gören Atatürk’ün ’Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ sözünü şiar edinen Çanakkale Belediye Meclisi olarak vicdandan, gerçekten uzak bu kararın dünya barışını olumsuz etkileyeceğine olan inancımızla, Anadolu topraklarında hiç bir zaman soykırım yapılmadığını bir kez daha yüksek sesle haykırıyor, Fransa Ulusal Meclisinin bu büyük ve vahim yanlıştan senato aşamasında dönmesini diliyoruz."
ALKIŞLADILAR
Başkan Ülgür ardından metnin kabulünü meclis üyelerinin oyuna sundu. Ancak Gökhan, hassas bir konu olduğundan dolayı belediye meclis üyelerinin açıklamayı parmaklarıyla değil, alkışlarıyla desteklemesini istedi. Bunun üzerine tüm belediye meclis üyeleri ayağa kalkıp alkışlayarak metni onayladı.
Diğer yandan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Şevik de, Fransa’ya olan tepkisini boynuna "Ermeni soykırımı sözü emperyalistlerin uydurduğu bir yalandır" yazısı asarak gösterdi.