Çamurdan ölüm!
Trakya'yı sağanak yağmur vurdu
Trakya’da yaklaşık 3 gündür etkili olan sağanak yağış Lüleburgaz’daki Büyükkarıştıran Deresi’ni taşırdı. Bölgede çok sayıda ev ve işyeri sular altında kalırken, bir baba-oğulun cesedi çamura saplanmış halde bulundu. 93 yaşındaki bir kadın da su basan evinde can verdi
Başta Kırklareli ve Tekirdağ olmak üzere Trakya’yı etkisi altına alan yoğun yağmur yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Bölgede önceki gün boyu aralıklarla devam eden sağanak yağmur nedeniyle akşam saat 22.30 sıralarında Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki Büyükkarıştıran Deresi yatağından çıkarak taştı. Çok sayıda ev, işyeri, ağıl ve otomobil sular altında kaldı. Su basan evde yalnız kalan 93 yaşındaki Zehra Demirel’in cesedini eve gelen yakınları tarafından buldu.
Lokanta işletiyorlardı
Lokanta işleten ve gece kendilerinden haber alınamayan baba 45 yaşındaki Siyami Yeni ile oğlu 21 yaşındaki Semih Yeni’nin cansız bedenleri, bu sabah işyerlerine 15 metre uzaklıkta çamura batmış halde kurtarma ekipleri tarafından bulundu. Hayatını kaybeden 3 kişinin cesetleri Lüleburgaz Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Taşkın nedeniyle D-100 karayolunun Lüleburgaz-Çorlu bölümü dün gece trafiğe kapatıldı. Ekiplerin çalışması ve yağmurun etkisini yitirmesini ardından yol 9 saat sonra sabah saat 09.00’da tekrar ulaşıma açıldı.
‘Yardım geç geldi’
Selde babaannesi Zehra Demirel’i kaybeden Mehmet Demirel, kurtarma ekiplerinin geç geldiğini iddia etti. Demirel, “Uyuyordum, dışarıda bağırma seslerini duyunca camdan baktım ve su geldiğini gördüm. Herkes uyumuştu ve ailemi uyandırdım. Çatı katına çıkan bir merdivenimiz var ve çatıya çıkarak kurtulduk. Evin ikinci katına kadar su geldi. Çatılardan geçerek babaannemin yan taraftaki evine geçtik, ancak babaannemin öldüğünü gördük. Çatıda uzun süre yardım bekledik ve ekipler geç geldi” dedi.
40 kişiyi polis kurtardı
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Bakırça köyü deresinin taşması sonucu da çok sayıda ev sular altında kaldı. Üç ağıl ve bir ev yağıştan dolayı çöktü. Bakırça köprüsünün çökme riski üzerine köye geçişe jandarma ekipleri tarafından izin verilmedi. Karamehmet Köyüne gelen Emniyet Müdürlüğü ekipleri evlerinde mahsur kalan 40 kişiyi botla kurtararak köy meydanına getirdi. Burada 1 kişi yaşadığı panik ve korkudan dolayı özel araçla hastaneye kaldırıldı.
Köylerde elektrik yok
Aşırı yağmur nedeniyle Göçerler, Beyazköy, Osmanlı, Pınarbaşı, Paşaköy, İğneler köyleri ile Misinli Beldesi’ne dün geceden beri elektrik verilemiyor. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde ise sel yüzünden evlerini boşaltanlar belediye başkanlığı tarafından otellere yerleştirildi. Şiddetli yağışların devam ettiği ilçeden Çerkezköy ve köylere ulaşım jandarma ve polis ekiplerince kontrollü olarak sağlanıyor. Valilik kararıyla Çerkezköy ve Saray ilçelerinde ilk ve orta öğretim kurumlarımda dün eğitime verilen ara dün de sürdü.
Halk otele yerleştirildi
Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, yağmur yağışı nedeniyle evlerinden çıkarılan bir çok kişinin akraba ve komşularına sığındığını ifade ederek, “Sel tehlikesi olan Ayazpaşa Mahallesi, Depo Caddesi’nde bir çok evi tahliye ettirdik. Evlerinden çıkanlar komşu ve akrabalarına sığındı. Başka gidecek yeri olmayan 15 kadar kişi de belediyemiz tarafından otellere yerleştirildi” dedi.
Okullar tatil
Trakya’da aşırı yağış hayatı felç etti. Kırklareli Lüleburgaz’da çok sayıda ev, işyeri ve sokaklar sular altında kalırken önceki gün okulların tatil olduğu Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Saray ilçelerinde çocuklar dün de okula gidemedi.
Bayram değil sel temizliği!
Yağmur yağışına rağmen suların çekildiği bazı alanlarda vatandaşlar evlerini ve işyerlerini temizlemeye başladı. Tekirdağ’da ise Valilik kent merkezi ve ilçelerinde meydana gelen sel felaketinin ardından 6 ayrı grupla ön hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.
Fırına bile sular girdi
Lüleburgaz’daki Büyükkarıştıran Beldesi’nde taşkın sonrası meydana gelen selin acı tablosu gün ağırınca ortaya çıktı. Belde de çok sayıda ev ve işyeri ile araçlar sular altında kaldı. Sel sularının evlerden sürüklediği tencere ve tüpler sokaklara yayıldı.
Hayvanlar zor kurtuldu
Kırklareli’de hayvanlar da selden nasibini aldı. Çamura bulanan bir yavru kediyi vatandaşlar kurtardı. Ağıllarda bulunan 300’e yakın büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. 170 koyununun telef olduğunu gözyaşları dökerek anlatan Cüneyt Koç, “Mahvolduk, kurbanlıklar vardı” dedi.
Metrekareye 2 ayda düşmesi gereken yağış 24 saatte düştü
- İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen: “1970-2011 yılları arasında Ekim ayında Kırklareli’nde metrekareye düşen 1 aylık yağış miktarı 53,5 kilogramdı. Ancak baktığımız zaman Kırklareli’nde bu son yaşanan sel felaketinde 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı 100 kilogram. Yani Kırklareli’ne metrekareye 2 ayda düşmesi gereken yağış 24 saatte düşmüş. Bunun nedenleri ise küresel ısınma ve ısınmaya bağlı iklim değişikliği. Son 10 yıldan bu yana baktığımızda yağış ortalaması hep yükseliyor. 2009 yılında Tekirdağ’da yine bir sel felaketi yaşanmıştı. Metrekareye 160 kilogram yağış düşmüştü ve 30 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Son 10 yıla baktığımız zaman bu yağışların artışı olağan hale geldi. İklim değişikliğine bağlı olarak yağışlar artık gittikçe artaca. Şuanda geçiş dönemindeyiz. Sonbahar’a girdiğimizden dolayı bu tür şiddetli yağışlar olacak.”
2 gün daha sürecek
- Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu: “Geçmiş yıllara göre yağış miktarları sürekli bir artış gösteriyor. Bunun nedeni ise iklim değişikliği. Artık bu yağış miktarlarındaki artışı biz çok normal karşılıyoruz. Geçmiş yıllara baktığımızda düzenli yağışları görmüyoruz. Ya hiç yağmıyor. Yada çok fazla yağıyor. Ancak son 10 yıla baktığımızda yağışlarda ciddi manada artış var. Bu sürpriz değil, önemli olan Türkiye’nin bu yağışlara biran önce uyum sağlaması. Derhal alt yapı ve evlerin bu yağışlara göre düzenlenmesi gerekiyor. Yağışların 1-2 gün şiddetini azaltarak yağması bekleniyor.”
SARAY'DA METREKAREYE 126 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ
Yağmur yağışının gün boyu aralıksız yağdığı Tekirdağ'ın Saray İlçesi'nde çok sayıda ev ve işyerleri su altında kaldı. Son 24 saatte metrekareye 126 kilo yağış düşerken, kapalı olan Çerkezköy-Saray yolu ulaşıma hala açılamadı. Sel, ilçe merkezinin yanı sıra Çukuryurt, Çayla, Göçerler, Sinanlı, Kurtdere, Edirköy, Küçükyoncalı köylerinde çok sayıda ev ve ağıl sular altında kaldı ve hayvanlar telef oldu. İlçe merkezindeki bazı mahalleler ile bu köylerde elektrikler kesildi.
Dünden bu yana yağan yağmur yağışının ilçede hayatı felç ettiğini belirten Saray Belediye Başkanı CHP'li Nazmi Çoban, ilçeye son 24 saatte metrekareye 126 kilo yağış düştüğünü söyledi. Saray'ın afet bölgesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çoban, "Afet yaşadık. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Sinanlı Köyü'ndeki bir mandırada mahsur kalan 18 kişi İstanbul ve Saray itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı." dedi.
Yağış Saray'ın yanı sıra Kırklareli'nin Vize İlçesi'nde de etkili oldu. Yağış nedeniyle Akıncılar ve Çüvenli köyünde çok sayıda ev ve ağıl sular altında kaldı, çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Bu iki köyde yaşanan panik nedeniyle 4 kişi hafif şekilde yaralandı. 4 ev de büyük çapta hasar gördü.
DEPREMDEN SONRA SEL VURDU
17 Ağustos 1999 depreminde 11 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtulan ve bazı yakınlarını kaybeden Ebru Duysak, 13 yıl sonra da sel felaketi yaşadı. Depremden sonra kayınvalidesinin yanına taşındığını belirten Duysak, "Depremde 11 saat enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldım. Ailemin çoğu da hayatını kaybetti. Depremden sonra buraya geldik ve eşim ve 2 kızımla kalıyoruz. Depremden sonra bir de sel vurdu. Evimizdeki eşyaların çoğu kullanılmaz hale geldi' dedi.