Çalışan corona virüs nedeniyle işe gitmeme hakkına sahip mi?
Corona virüsün hızlı yayılım göstermesi nedeniyle birçok kişi işe gitme konusunda endişe duyuyor. Özellikle de toplu çalışılan iş yerlerinde virüs tehlikesi nedeniyle çalışanların işe gitmeme hakkının olup olmadığını internette sıklıkla araştırılıyor. Peki, Çalışan corona virüs karşısında işten kaçınabilir mi? Çalışan corona virüs nedeniyle işe gitmeme hakkına sahip mi? İşte çalışanların merak ettiği soruların cevapları…
Corona virüs salgını büyük bir hızla yayılıyor. Corona virüsün yayılımını azaltmak amacıyla hükümet başta olmak üzere bazı kurum ve kuruluşlar da önlemler aldı. Bazı iş yerleri üretim ve faaliyetlerine ara verirken bazıları da uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma ve esnek çalışma sistemini uyguluyor.
İş yerlerine gitmek zorunda kalan bazı çalışanlar da corona virüsün hızlı yayılım göstermesi nedeniyle işe gitme konusunda endişe duyuyor. Özellikle de toplu çalışılan iş yerlerinde virüs tehlikesi nedeniyle çalışanların işe gitmeme hakkının olup olmadığını çalışmak zorunda kalanlar tarafından araştırılıyor. Peki, Çalışan corona virüs karşısında işten kaçınabilir mi? Çalışan corona virüs nedeniyle işe gitmeme hakkına sahip mi? İşte çalışanların merak ettiği sorunun cevabı…
İŞYERLERİ BU ÖNLEMLERİ ALMAK ZORUNDA
Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirler çerçevesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü iş yerlerinde alınması gereken önlemleri içeren bir kılavuz yayınladı.
İşyerlerinde corona virüse (Covıd-19) karşı alınması gereken önlemler başlıklı kılavuza göre, salgınına karşı işyerlerinde etkin mücadele için bazı hususların işyerlerinde uygulanmasının önemli olduğu vurgulandı.
İş yerlerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayınladığı kılavuza göre önlemlerini alması gerekiyor. Kılavuzda “COVID-19’un işyerinize ulaşmaması için önleyici tedbirler derhal alınmalıdır” uyarısı yapılıyor.
İşyerlerinde corona virüse (covıd-19) karşı alınması gereken önlemler başlıklı kılavuzda belirtilen tavsiyelerin işverenler tarafından uygulanması gerekiyor.
Bu konuda işverenler aşağıdaki hususları dikkate almalıdır;
- Çalışanların işe başlamadan önce temassız ateş ölçerle kontrol edilmesi ve ateşi olanların işyeri hekimine yönlendirilmesi gerekir.
- İşyeri genelinde çalışanların sosyal mesafesini sağlamak için uygun bir çalışma modeli geliştirilmelidir.
- Çalışanların hasta olduklarında evde kalmalarını teşvik eden, öksürük ve hapşırma görgü kurallarını içeren ve el hijyeninin önemini anlatan afiş/poster/talimatlar işyerinin girişine ve herkesin görebileceği diğer alanlara asılmalıdır.
- Çalışanlara tek kullanımlık mendiller ve biyolojik atıklar için ayrı çöp torbaları sağlanmalı; temizlik personeline, çöplerin içeriğine temas edilmeden boşaltılması için gerekli uygulamalar yaptırılmalıdır.
- Çalışanlar, işyeri ortamına girmeden ve çalışma sırasında en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla ellerini yıkamaları konusunda bilgilendirilmelidir, su ve sabuna erişim olmadığı takdirde alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanarak ellerini sık sık temizlemeleri sağlanmalıdır.
- İşyerinde çalışanların kullanımı için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalıdır. El hijyenini teşvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalıdır.
- Hassas risk gruplarında yer alan çalışanların mümkünse evden çalışmaları sağlanmalıdır.
- Bir çalışanın COVID-19 olduğu tespit edilirse, işverenler diğer çalışanları için COVID-19'a maruz kalma olasılıkları konusunda bilgilendirme yapmalı ve sağlık kuruluşları ile irtibata geçmelidir.
- Çalışanların ruhsal sağlığını korumak adına psikososyal risk etmenleri değerlendirilerek doğru ve etkin bilgilendirme ile tedbirlerin alınması sağlanmalıdır.
- Güncel bilgilerin takibi için güvenilir bilgi kaynakları (Sağlık Bakanlığı, DSÖ gibi) kullanılmalıdır.
- Çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde, işyeri temizliği ve düzeni, hijyen ve psikososyal risk faktörleri konuları önceliklendirilerek verilmelidir. Eğitimlerde aile ve toplumsal yaşama ilişkin öneriler de yer almalıdır.
ÇALIŞAN CORONA VİRÜS NEDENİYLE İŞE GİTMEME HAKKINA SAHİP Mİ?
Yukarıda belirtilen kurallar ve kılavuzda yer alan tedbirlerin ihmal edilmesi, önlemlerinden alınmaması gibi durumlarda işverenler ileride yargısal durumlarla karşılaşabilirler. İşverenlerin; iş yerindeki işçi sağlığını ve güvenliğini sağlamak ile yükümlüdür ve işçilerin salgından etkilenmemesi için gerekli tüm tedbirleri almak zorundadır. Koronavirüse karşı işçinin korunması da işverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünün kapsamında yer alıyor. İşveren, işçilere işyerinde yönelebilecek bir risk olarak koronavirüs salgınına karşı da koruyucu önlemleri almakla yükümlü. Bu önlemlerin başında evde çalışma olasılığının olup olmadığının değerlendirilmesi, işyerinde çalışmak zorunlu ise, işin niteliği dikkate alınarak bulaşma riskinin büyüklüğüne göre bütün önlemleri almak geliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca, ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar İSG kuruluna, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.