Büyük Menderes'e 'kapaklı set' önerisi
Denizli ve Aydın ovalarına hayat veren 560 kilometre uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri'nin boşa akan sularından kuraklık çekilen yaz aylarında da yararlanılması için nehrin Ege Denizi ile buluştuğu noktaya kapaklı set yapılması veya şişme savak konulması önerildi
Söke Ziraat Odası ve Ege Çiftçiler Derneği'nin (EÇD) öncülüğünde düzenlenen toplantıda, Büyük Menderes Nehri'nde taşkınların önlenmesi ve kuraklıktan korunma konusu ele alındı. Toplantıya Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Söke Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, Sarıkemer, Güllübahçe, Ak-Yeniköy ve Atburgazı beldelerinin Belediye Başkanları, Söke İlçe Tarım Müdürü Mehmet Ali Körlü, AKP'li Aydın İl Genel Meclis Üyesi Ali Güzelyağdöken, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karababa, Meclis Başkanı Muhsin Örnek, Söke Ovası Sulama Birliği yönetimi, EÇD Başkanı Hulusi Tanman ve toplantıya ev sahipliği yapan Sökeli üretici Selim Tanman katıldı.
Toplantıda, mevsimlerin kurak ve yağışsız geçtiği, yeraltı su kaynaklarının azaldığı, önümüzdeki 20- 25 yıllık süreçte dünyanın en önemli sorununun su sıkıntısı olacağı belirtildi. Ancak buna rağmen özellikle ülkemizde su kaynaklarının yeterince değerlendirilemediği dile getirilen toplantıda, Söke Ovasına can suyu taşıyan Büyük Menderes'in boşa akan sularından nasıl yararlanılabileceği de tartışıldı.
Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından Büyük Menderes Nehri'nin Ege Denizi'yle buluştuğu boğaza kapak konulması yönünde fikir birliğine varıldı. Bu yönde oluşturulacak komisyonun Ankara'da ve Valilik bazında görüşmeler yapması kararlaştırıldı.
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karababa, toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada, "Çine Barajı bitirilse bile biz maalesef havzanın sonunda bulunduğumuz için özellikle yaz sulamasında büyük sıkıntı yaşayacağız. Söke ovasında su sıkıntısını önlemek için Büyük Menderes Nehri'nin döküldüğü noktaya yakın bölgeye kapak set oluşturulması gerekir. Böylece hem denizin tuzlu suyu nehire girmez, hem de yaz sulaması için nehir yatağında su stoklayabiliriz. Yine Çine Barajı tamamlanmış olsa bile, biz nehir suyunun kontrolünü bu kapak sayesinde sağlayabiliriz" dedi.
Toplantıya evsahipliği yapan Söke'nin önde gelen çiftçilerinden Selim Tanman ise, "Kapak oluşturulmasıyla binlerce ton toprakta denize kaymayacak. Çünkü her yıl Batıköy mevkinde Büyük Menderes Nehri'nin önü suların sürükleyip getirdiği alüvyon topraklarla kapanıyor. Bu topraklar bir kaç ay sonra denize sürükleniyor. Her yıl yaklaşık 700 kamyon toprak bu şekilde denize karışıyor. Biz buraya kapak ya da şişme savak barajı istiyoruz. Böylece bölge kuraklıktan kurtulur" diye konuştu.