Gazete Vatan Logo

'Bütün hesaplar değişti'

Türkiye, ABD ve NATO'ya rağmen kararlı!

Türkiye, NATO ve ABD’nin kaygılarına rağmen Çin’den uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi projesini hayata geçiriyor.

İHALEDE 4 KRİTER

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Çin’in tercih edilme sürecine ilişkin detaylar verdi: “4 kriterimiz vardı. Birincisi, harekât ihtiyacımıza cevap. Hava ve füze savunma sisteminde Türkiye’nin ciddi açığı var. İkincisi, savunma sanayiini geliştirmesi. Üçüncüsü, maliyet. Bu proje kredi finansmanlı. Dördüncü kriter, takvim. Takvimin kısalığı önemli, çünkü sisteme ihtiyaç acil. Yapılan değerlendirmeler sonucunda icra komitesine bir sıralama sunduk. İlk olarak ‘Çin’le görüşmelere başlayın’ denildi. 2. sırada İtalyaFransa ortaklığı olan Eurosam, o da olmazsa 3. sırada ABD ile görüşecektik. Rus teklifi değerlendirme dışında kalmıştı.

‘SENARYOYU UYGULADI’

Çin’in öne çıkma sebeplerinden biri, Türkiye’nin verdiği senaryoyu uygulaması oldu. Heyetimiz Çin’e gitti ve bu atışı izledi. Senaryoda havada ‘drone’ (insansız hava aracı) dediğimiz uçaklar radarla tespit edildi ve vuruldu. Diğer 3 teklifte ise heyetimiz planlı atışlara davet edildi. Ayrıca en ciddi yerli katkıyı Çin teklif etti. Sistem 3.44 milyar dolara kurulacak. Diğer teklifler daha yüksekti.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

Çin, 50’den fazla yerli sanayi katılımı sağlayacak. Sistem teknoloji transferine müsait. Füzenin tamamına yakını ASELSAN, ROKETSAN ile Türkiye’de üretilecek. Önümüzdeki 6 ayda sözleşmeyi bitirebiliriz. Sözleşme ve ödemeden sonra 4 sene içinde teslimatın tamamlanması öngörülüyor.

NATO’YA MİLLİ ENTEGRE

Entegrasyon şartnamede bulunuyor. Hava Kuvvetleri’nin hava savunma ve komuta kontrol ağı var. Bu ağlar, bir üst katmanda NATO ile bağlantılı. Kürecik de Patriotlar da bu ağda. Biz envanterimizde olan entegrasyon sunucusu üreteceğiz. Üreteceğimiz bu sunucu NATO standartlarına uygun bir arayüz. Çin’in bilgisini işte bu arayüze ekleyeceğiz. NATO’nun hiçbir bilgisini Çin’le paylaşmıyoruz. Çin’e de taahhüdümüz olacak. Çin’in bilgilerini başkasına vermeyeceğiz.”

Davutoğlu: Çin’le olsun diye yola çıkmadık


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki akşam CNN Türk Televizyonu’nda füze alımı ihalesiyle ilgili eleştirileri yanıtlarken, “Çinlilerle iş yapalım diye yola çıkılmış değil veya ‘Şu ülkeyle yapmayalım’ diye bir tercihte bulunarak yola çıkılmış değil” dedi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi: “Ülkenin ihtiyaç duyduğu kapasiteye kavuşulması için fiyat ve Türkiye’de üretim önemli kriterlerdi. Bu kriterler doğrultusunda yapıldı. Hükümetin herhangi bir tercihi söz konusu olmadı. Biz ilanihaye dışarıdan alım yapan bir ülke olmak istemiyoruz. Bizim için iş yapacak olanın teknolojiyi paylaşmaya hazır olması lazım.”

‘Birçok NATO üyesi Rusmalı kullanıyor’

Bayar, ABD ve NATO’nun kaygılarıyla ilgili şunları söyledi: “NATO ile uyumluluk önemli bir konu. Çünkü ortak harekâtlar vs olacak. ‘NATO ülkeleri NATO ülkelerinden silah, sistem alır’ diye bir kural yok. Eski Doğu Bloku ülkeleri olan ama şimdi NATO üyesi olan birçok ülkede Rus sistemleri bulunuyor. Yunanistan, S-300 aldı. Sistemi kuracak Çinli firmanın ABD’nin kırmızı listesinde bulunması, ABD’yi bağlar. Bu bir NATO ya da BM kriteri değil.”

‘Müttefiklerimiz bizi biraz yalnız bıraktı’

TOPLUMSAL Düşünce Enstitüsü Başkanı Nebil İlseven: “Çin’den füze alımı tam da bu Şanghay
5’lisi ve NATO’nun kendi geleneksel savunma alanı dışında neler yapabileceği konuşulurken ortaya çıktı. Bizim ulusal savunma kapasitesini oluşturma projemiz var. Böylesi bir kritik tedarik konusunda anlıyoruz ki birlikte çalışmayı ümit ettiğimiz müttefiklerimiz biraz Türkiye’yi yalnız bıraktılar. Türkiye de bir duruş sergiliyor. Bize sırt dönenler sadece siyasi olarak değil, teknoloji transferi olarak da sırt döndüler belli ki.”

Haberin Devamı