Burdur Gölü’ne plastik toplar
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü’nde buharlaşmayı önlemek için göl kenarına 4 havuz yapıldı. Havuzlar da plastik toplar da denenecek.
AK Parti Burdur Milletvekili Yasin Uğur, Burdur Gölü’yle ilgili neler yapılabileceği konusunu dert edindiklerini ve önemsediklerini söyledi. DSİ’nin Burdur Gölü kenarında yapımını sürdürdüğü havuzların yanında basın açıklaması yapan Uğur, “Gölden alınacak suyla havuzun birinde göldeki buharlaşma oranının tespiti, diğerinde kimyasallar katarak buharlaşmayı ne kadar önleyebiliriz bunun istatistiği, plastik toplar ile buharlaşmayı ne kadar engelleyebiliriz ve güneş panelleriyle ne kadar engellenebilir konularında istatistikler 1 yıl tutulacak ve bununla ilgili nasıl önlem alınabilir değerlendirmesi yapılarak önlem alınmış olacak” dedi. 2002 yılından bu yana Burdur’daki 221 bin dekar arazinin 167 bin dekarının vahşi sulamadan kapalı sistem sulamaya geçtiğini ve kalan 54 bin dekarın da kapalı sistem sulamaya geçmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Uğur, şunları söyledi: Sondaj vurularak tarım arazilerinin vahşi sulama ile sulanması yer altı sularının azalmasına sebep oluyor. Gölümüz de yer altı suları ile besleniyor. Kışın yağan yağmur ve karla da besleniyor ama yazın buharlaşma ile birlikte kaybımız oluyor. Yer altındaki sular da vahşi sulama ile çekilince gölümüz beslenemiyor.
Buharlaşmayı önlüyor
Burdur Gölü kenarına yapılan havuzlarda plastik toplar da denenecek ve buharlaşmanın ne ölçüde önleneceği tespit edilecek. ABD’nin California eyaletinde de, barajlarda biriken suyun buharlaşmaması için bu yöntem izleniyor. Los Angeles’a su sağlayan Sylmar bölgesindeki rezervuar, toplam 96 milyon plastik topla örtüldü. Güneş ışınlarını engelleyen siyah toplar buharlaşmanın önüne geçmenin yanı sıra suyu toz, kir, yağmur ve dış etkilerden koruyor.