‘Burada Kürtler yargılanmıyor’
Kürtçe savunma talebi davayı kilitledi
‘KCK Basın Komitesi’ davasında Kürtçe savunma talebi reddedildi. Protestolar sonucu dava 2 ay ertelendi
PKK’nın çatı yapılanması KCK’nın basın komitesinden olduğu iddia edilen, aralarında Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus’un da bulunduğu 36 gazetecinin yargılanmasına, bazı sanık avukatlarının ve sanıkların protestoları nedeniyle başlanamadı. Duruşma 2 ay sonraya ertelendi.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma geçen duruşma alınan ara kararla dün izleyicisiz yapıldı. Duruşmada, tutuklu sanıklar 12 Eylül darbesini protesto etmek için siyah kıyafet giymişti. Duruşmanın başlangıcında iki gündür talep alındığını belirten mahkeme başkanı Ali Alçık isyan ederek, “Taleplerinizi bugün toparlarsanız kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasına geçmeyi düşünüyoruz” dedi. Söz alan avukat Ercan Kanar duruşmaların izleyicilerle yapılmasını isteyerek mahkemenin sabırlı davranmasını istedi. Başkan Alçık avukatın bu talebine cevap olarak, “Mahkememiz gayet sabırlı davranıyor” dedi.
‘Burada Kürtler yargılanmıyor’
Verilen aranın ardından heyet aldığı ara kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, “Kararlarımızı açıklamadan önce belirtmek isterim ki burada yargılananlar ne Kürt halkı ne de gazetecilerdir. Buradaki sanıkların, Yargıtay tarafından terör örgütü olduğu tescillenen KCK’ya üye oldukları iddiasıyla yargılamalarını yapıyoruz” dedi.
Mahkeme Başkanı, Kürtçe savunma hakkı ve tercüman talebiyle ilgili olarak Lozan antlaşmasından bugüne yasalara ve tarihsel sürece dikkat çekti. Kürtlerin azınlık olmadığına ve ülkenin asli kurucu milletinden olmasına vurgu yapan mahkeme, sanıkların Türkçe bildiğini ve tercüman aracılığıyla yapılacak yargılamanın duruşmaları uzatacağını belirtti. Mahkeme, adil yargılama açısından Türkçe savunmanın uygun olacağını bildirdi.
Kararın okunmasının ardından avukat Sinan Zincir söz alarak yargılananların Kürt halkı ve Kürt basını olduğunu belirterek, “Bizler burada hukuki figürandan öte bir şey değiliz. Bu nedenle bugün itibariyle duruşmadan ayrılıyoruz. Yarın yine gelip görevimize devam edeceğiz” dedi. Avukatların salonu terk ettiği sırada tutuklu sanıklar heyete arkalarını dönerek ağızlarına siyah bant bağladı ve alkışlayarak kararı protesto etti. Yapılan protestoya katılmayan Çağdaş Ulus jandarmalar eşliğinde salondan çıktı. Bütün sanık avukatları toplu olarak salonu boşaltırken Ulus’un avukatı Hüseyin Ersöz çıkmadı. Mahkeme Başkanı bu durumu tutanağa geçirdi. Mahkeme Heyeti, kadın bir sanığın cezaevinden gelen Üsteğmene “terbiyesiz” diye bağırdığını da tutanağa yazdırdı.
Silivri’de devam edecek
Mahkeme ayrıca “Sanıkların duruşmanın yapıldığı 3 gün boyunca süren tavırları, seyircilerin tutumları, her duruşmada yaşanan gerginlikle, duruşma salonunun yetersiz oluşu göz önüne alınarak duruşmanın bu haliyle yapılamayacağını anlaşıldı” diyerek duruşmaya son verdi. Mahkeme duruşmaların Çağlayan Adliyesi’nde sürdürülemeyeceğini belirterek duruşmaların Silivri Cezaevi yanındaki duruşma salonunda yapılmasına hükmetti. Sanık avukatlarından Ümit Sisligün’ün, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK davasında sanık olduğunu belirten Mahkeme, avukatın duruşmalardan yasaklanmasına karar verdi. Duruşma 12 Kasım’a ertelendi.