Gazete Vatan Logo

Bunu yapan yandı!

Korsan kitap çoğaltana...

Korsanla mücadele çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 191 baskında, kitap, kitap kapağı, forma, kalıp, bandrol, matbaa makinasının yer aldığı toplam 1 milyon 207 bin 162 materyale el konulurken, 10 milyon 432 bin liralık korsan kitap ele geçirildi.

Türkiye’deki yayımcıların bir araya geldiği Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), kuruluşundan bu yana geçen iki yıllık sürede Kültür ve Turizm ile İçişleri Bakanlıklarının destekleriyle korsan kitaba karşı etkin mücadele başlattı.

YAYFED tarafından düzenlenen, "Korsan kitapla mücadelede gelinen son nokta ve yükselen trend e-kitaptaki telif hakları" konulu basın toplantısı, Armada Hotel’de gerçekleştirildi.

DÜNYA KİTAP SEKTÖRÜ 111 MİLYAR DOLAR

Toplantıda konuşan YAYFED Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Murat, federasyonun, öncelikle fikri mülkiyet hukukunun güçlendirilmesi, yayımcıların yasalar nezdinde mali haklarının savunulması, fikri hak takibinin yapılması ve hak ihlallerinin önlenmesi, kayıt, tescil, bandrol ve sertifika konularında sektörün yönlendirilmesine çalıştığını belirtti.

Dünya kitap sektörünün 2012'de 111,6 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ifade eden Bayram Murat, 2009'de 700 milyon dolar olan Türkiye pazarının ise geçen yıl 2,5 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Türkiye'de geçen yıl 43 bin konu başlığında 298 milyon adet kitap basıldığını bildiren Murat, sektörde 3 bin yayıncı, 10 bin kitapçı ile 200 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.

"FOTOKOPİYLE ÇOĞALTANA 4 YIL HAPİS"

Bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmanın da suç olduğunu, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası olduğunu hatırlatan Bayram Murat, bu tip korsanlıkların genellikle okul ve üniversitelerde meydana geldiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda genelge yayınladığını fakat bu işin suç olduğuna dikkat çekmek için gerekli takibi yapması gerektiğini anlatan Bayram Murat, "Üniversite ve Milli Eğitim okullarındaki akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engeli oluşturuyor. Bu işi yapan insanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor. Hiçbir kitabı fotokopi ile çoğaltarak kitaptan daha ucuza mal etmek mümkün değil. Eğitim kurumlarının bu işe bulaşması bizi ciddi ümitsizliğe itiyor" dedi.

"YAYFED KORSAN PİYASASINI DARALTTI"

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile emniyetin katkılarıyla ortaya koydukları etkin mücadele sonucunda gelişmiş ülkelerle aynı seviye yakalanamasa da, korsan piyasasını daraltmayı başardıklarını anlatan Bayram Murat, korsanla mücadele çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıl 191 baskın gerçekleştirildiğini, baskınlarda 479 bin 937’si kitap olmak üzere aralarında kitap kapağı, forma, kalıp, bandrol, matbaa makinasının yer aldığı toplam 1 milyon 207 bin 162 materyale el konulduğunu bildirdi.

10 MİLYON TL TUTARINDA KORSAN KİTAP

Bayram Murat, mücadele sonucu geçen yıl 10 milyon 432 bin 614,40 TL tutarında korsan kitap ele geçirildiğini bildirdi.

Türkiye’de e-ticaretin gelişmesiyle birlikte korsan kitap sattıkları belirlenen 45 WEB sitesi hakkında işlem başlatıldığını bildiren Bayram Murat, mahkeme aşamasında 466, savcılık aşamasında 226 olmak üzere toplam 692 dosyanın takip edildiğini bildirdi.

E-KİTAP YAYGINLAŞIYOR

Fatih Projesi ile gündeme gelen elektronik kitabın da, sektörü heyecanlandırdığını belirten Bayram Murat, devletin proje kapsamında okul kitapları için içerik ürettiğini hatırlattı. Bu konuda sektörün desteklenmesi halinde e-kitap pazarının çok kısa sürede inanılmaz bir gelişme göstereceğini belirterek, bu konuda destek istedi.

ABD'de yüzde 13, İngiltere'de yüzde 6, Fransa'da yüzde 1,8 olan e-kitap pazarının Türkiye'de henüz binde 7 civarında olduğuna değinen Murat, "Türkiye'de bin 200 civarında elektronik kitap başlığı alınmıştı. Şu an 2 bin 400, 2 bin 500 civarında. Zannediyorum 2013'te bu rakam 5 bin civarında olacak. Eğer devletimiz sektörü destekleyerek kapıyı açarsa kısa bir süre içerisinde 5 milyar dolara ulaşan bir pazarı yakalamak mümkün” diye konuştu.
Türkiye’de son yıllarda genç nüfus, eğitim alanındaki yatırımların artması, gelir seviyesinin yükselmesi sonucu kitaba rağbetin arttığını belirten Bayram Murat, bunun verdikleri bandrol sayılarına da yansıdığını söyledi.

2007 yılında 145 milyon 682 bin 555 olan bandrol sayısının 2012 yılında 293 milyon 257 bin 824’e yükseldiğini belirten Bayram Murat, en fazla bandrol satışı yapılan iller arasında İstanbul, Ankara ve Konya’nın ilk üç sırayı paylaştığını kaydetti.

Haberin Devamı