‘Bu çağrı diyalogtan müzakereye geçiştir’
Çağrı ne anlama geliyor? Uzmanlar yorumladı
Öcalan’ın tarihi çağrısı, silahları bırakma anlamına geliyor mu? Bundan sonra süreç nasıl işyeleyecek? İşte uzmanların ve STK temsilcilerinin yorumları...
- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: “Ben bu açıklamayı devam eden çözüm sürecinin artık diyalogdan müzakereye geçilmesi ve daha önemli bir aşamaya gelinmesi olarak değerlendiriyorum. Bu tarihi bir çağrıdır. 100 yıllık Kürt sorunda silahların artık devre dışı bırakılması aşamasına geçilmesi memnuniyet vericidir.”
‘Bir dönüm noktası’
- Karadeniz Bölgesi Akıl Adamlar Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez: “Öcalan ile Kandil ve HDP çizgisi arasında farklılıklar vardı. Bugün yapılan açıklama süreç açısından iki tarafın aynı anda mesaj verdiği bir ortam oluşturdu. PKK’ya silahlı mücadelenin bırakılması konusunda doğrudan bir mesaj gönderildi. Tarihsel açıdan bir dönüm noktası ancak bu iş sonuçlanmadı. 40 yıllık sorunun 6 ayda çözülmesi beklenemez.”
‘İki taraf da ödün verdi’
- Ege Bölgesi Akıl Adamlar Üyesi Baskın Oran: “Bir pazarlık sonucu uzlaşma oldu. Bir taraf on ilkede ısrar ederken, bir taraf örgütün silah bırakmasını istiyordu. Bana göre taraflar her iki koşulu da kabul etmiş. İki taraf da ödün vermiş gibi görünüyor. Bu kararın alınabilmesi için PKK’ya ne verildi bunu sorgulamak lazım. Kandil bunu sorgulayacak. Çünkü elindeki en önemli koz silah.”
‘PKK silah bırakmaz’
- İç Anadolu Bölgesi Akil Adamlar Üyesi Doğu Ergil: “Bu niyet belirtimidir. Ancak bundan sonra olacaklar için net bir açıklama yapmak zor. İki gün öncesine kadar belli olan bir konu değildi. Taraflar oyalanmakla suçlanıyordu. Şimdi oturup konuşun, silah bırakmak için şartlarınızı söyleyin tarzında bir çağrıdır bu. PKK’nın tamamen silah bırakması söz konusu değil. Sadece Türkiye’de silahını duvara asıp demokratik adımların atılması istenmektedir. PKK devlet garantisi olan şartlar oluşmadan silahını duvara asmaz.”
IRA TAM 4 YILDA BIRAKTI
Silah nasıl bırakılır?