Bu adam devletle dalga geçiyor!
İş Bankası'na 27 milyon dolar, TMSF'ye 80 trilyon borcu olan Erol Evcil yakınları adına şirketler kurup trilyonlara hükmediyor
Türk kamuoyu, Erol Evcil'i kalabalık suç dosyaları ve halen tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı ile olan yakın ilişkisinden tanıyor. Bazı suçlardan cezaevinde yatan, hakkında verilmiş bazı hapis cezaları ise Yargıtay aşamasında bulunan Evcil, devlete ve bankalara on milyonlarca dolar borcu olmasına rağmen, elini kolunu sallaya sallaya bürokratlarla görüşüyor, trilyonluk yatırımlara girişiyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği rapor, Erol Evcil'in, Çakıcı'nın nüfuzunu kullanarak, ticari faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çiziyor. "Gökyüzü" kod adlı operasyonun anlatıldığı rapordan önce Evcil'in suç kayıtlarına bir göz atalım:
Evcil'in suç kayıtları
* İplik tüccarı ve tefeci Nesim Malki'yi 40 milyon dolar civarındaki borcunu ödememek için "öldürtmeye azmettirmek", Malki'nin ortağı Erol Erkohen'de bulunan çek ve senetleri tehdit yoluyla almaktan Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen "ömür boyu hapis cezası" halen Yargıtay'da temyiz aşamasında.
* Türkbank'ın özelleştirilmesi sırasında Alaattin Çakıcı ile birlikte cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla hakkında verilen 3 yıl 9 ay 2 gün hapis cezası da halen Yargıtay'da temyiz aşamasında...
* Türk bankacılık tarihine geçen bir de batık kredi olayı var. Evcil'in sahibi olduğu Eze Zeytincilik 1994-1997 yılları arasında Türkiye İş Bankası'ndan yüklü krediler kullanıyor. Krediler geri ödenmeyince İş Bankası Eze Zeytincilik'i 47 milyon dolar bedelle Evcil'den satın alıyor. Evcil'in halen İş Bankası'na 26.9 milyon dolar kredi borcu bulunuyor.
Hatırlatma yapmakta fayda var: 50 milyon dolar kredi kullanan Eze'nin bugün bile yıllık cirosu 10 milyon dolar. Şu an ehil ellerce yönetilen şirketin, geçmişte yıllık cirosunun kat kat üzerinde borçlandırılması kullanılan kredilerin farklı amaçlar için kullanıldığını ortaya koyuyor.
Bir hatırlatma daha: İş Bankası alacaklarına karşılık Evcil'in mal varlığını haczediyor ve icra yoluyla satıyor. Mal varlığı borçları kapatmadığı için Evcil'in İş Bankası'na borç bakiyesi 26.9 milyon dolara ulaşıyor.
Ege Metal'den Erege'ye
Bu tabloya göre Evcil'in sadece "karnını doyurabilen" bir adam olması gerekiyor. Avcı'nın raporuna göre durum epeyce farklı. Yine rapordan aktarmaya devam edelim:
* İzmir Aliağa'da kurulu Ege Metal adlı demir çelik şirketi Türkiye'nin en büyük 100 şirketi arasında yer alıyor. Ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkla şirket zora giriyor, bankaya olan borçlar kabarıyor.
* Ortaklardan Mustafa Ergül şirketin denetimini ele geçirmek için Evcil'i devreye sokuyor ve hisselerin büyük bölümünü bedelsiz olarak Evcil'in akrabalarına devrediyor. İtiraz eden ortaklardan biri "ayaklarından vuruluyor."
* Değeri 100 milyon dolar civarında olan Ege Metal tamamen Evcil Ailesi'nin kontrolüne geçiyor. Şirketin yönetim kurulu Evcil'in kızkardeşi Gülderen Ardıç, eniştesi Fırat Ardıç ve Evcil'e bağlı diğer kişilerden oluşuyor.
* İfadelere göre bu paylaşım sırasında Evcil'i şirkete davet eden Ergül'e 3-4 milyon dolar para ödeniyor. Rapora göre paranın kaynağı malvarlığı hacizli olan Evcil'e ait. İfadelere göre şirketler fiilen Evcil tarafından yönetiliyor. Nakit akışı da Evcil'in kontrolünde bulunuyor.
* Polis dinlemesine takılan görüşmelere göre Evcil şirketlerine kredi almak için girişimde bulunuyor. Bunun için de Vakıflar Bankası İzmir Şubesi'nden emekli Halil İbrahim Uysal'ı görevlendiriyor. Uysal, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Halk Bankası Murahhas Üyesi Cemil Özdemir, Halk bankası Genel Müdürü Hasan Cebeci ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Ahmet Kaçar ile görüşüp, sonuçlarını Evcil'e bildiriyor.
* Evcil işi büyütmeye karar veriyor. Sivaslı girişimcilerin özelleştirmeden satın aldıkları Sivas Demir Çelik'in zorda olduğunu öğrenip devreye giriyor. 2004 Ağustosu'nda Ali Doğan ile adı batık banka davalarına da karışan avukat Aydoğan Semizer'i Sivas'a gönderiyor.
* Taraflar arasında yapılan protokole göre TMSF'ye olan borcun ödenmesi için Evcil'in şirketinden 6 milyon 390 bin dolar Sivas Demir Çelik'e gönderiliyor. Şirketin eski sahibi Selahattin Rüstemoğlu'na 12 milyon dolar verilmesi kararlaştırılıyor. 1 milyon dolar elden ödeniyor. Böylece Sivas Demir Çelik de Evcil kumpanyasının eline geçiyor.
Kayıtlar ele veriyor
* Kentbank nedeniyle TMSF'nin uhdesinde bulunan bir teminat mektubu nedeniyle Sivas Demir Çelik'in resmi satışı için TMSF'yle ilişkiye geçiliyor. Evcil aracılar vasıtasıyla TMSF Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Incekara ve TMSF Tahsilat Dairesi Başkanı Basri Ocakla görüşüyor.
* Devreye TMSF'den sorumlu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener giriyor. Bakan Evcil'le Ankara'da GAP Bölge Kalkındırma İdaresi Başkanlığı'nda görüşüyor. Konu basına yansıyınca Bakan "Evcil'e fabrikayı söküp götürmeyin" telkininde bulunduğunu açıklıyor.
* Durumu açığa çıkan Evcil "Şirketle ilgim yok" diyor. Sivas Emniyet Müdürlüğü Evcil'in şirkete giriş çıkışını tespit ediyor. Dinleme kayıtlarında da Evcil'in şirketin yönetimini fiilen yürüttüğü kanıtlanıyor.
* Avcı imzalı rapora göre mal varlığı hacizli olan Evcil Mones Tekstil ve Kevser Kaynak Suları adlı şirketleri de fiilen yönetiyor.
İşte devlete olan borcu
* Erol Evcil'in daha önceki yıllarda sahibi olduğu şirketlerden dolayı İş Bankası'na 26 milyon 890 bin 836 dolar borcu bulunuyor.
* TMSF'ye ise 80 trilyon lira borcu var.
* Erege Metal Demir Çelik San Tic. A.Ş'nin 24 trilyon 454 milyar 666 milyon 480 bin lira vergi borcu bulunuyor.
* Sahibi olduğu Mones Tekstil San. ve Tic. A.Ş'nin SSK ve vergi borçlarının toplamı 3.5 trilyon lira.
* Bağdat Caddesi'nde bulunan gayrimenkulu 1 milyon dolara satmasına rağmen devlete olan borcunu ödemek yerine elde ettiği parayı şirketlerinde kullandı.
Hilton'un peşinde
* Say Metal Demir Çelik'in Erol Evcil'in denetimine geçmesiyle birlikte fabrikanın Vakıflar Bankası'na kiralanması ve fabrikaya elektrik bağlanması aşamasında ANAP MKYK üyesi Ahmet Özdemir'e rüşvet olarak verilen 2 milyon dolar Evcil'in şirtketi Mones Tekstil adına ödeme planı çıkarıldı.
* Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı ile birlikte İzmir'deki Hilton Hoteli'ne yönelik ortak faaliyette bulundu.
Haczedilen mallarını yine kendisi aldı
* Erol Evcil'in devlet ve alacaklılarıyla "dalga geçtiğini" gösteren bir başka "icraatı" da kayıtlara şöyle geçiyor...
* Mones Tekstil'de Evcil'in hisselerini temsil eden Fatih İmal'ın ifadesinden: "Bursa İhsaniye'de üzerime kayıtlı 4 daire bulunmaktadır. Bu evler Erol Evcil'e aitti. Erol Evcil'e haciz geldiğinde İş Bankası bu evleri satışa çıkardı. Erol Evcil'in talimatıyla Mones Tekstil'den sağladığım parayla evleri satın aldım. Bu dairelerde Erol bey'in yakınları oturmaktadır."
"Daireyi ben aldım"
* Erol Evcil'in kontrolündeki Erege Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Erdem'in ifadesinden: "Bursa Çekirge'de bir dairem ve İstanbul Maslak'ta bir işyerim bulunmaktadır. Erol Evcil'in eski dairesi ve işyeri olan bu gayrimenkulleri İş Bankası tarafından yapılan ihalede satın aldım."
* Erege eski Genel Müdürü Hakan Karakurt'un ifadesinden: "2004 Ocak ayında İş Bankası tarafından satışa çıkartılan Erol Evcil'e ait daireyi satın aldım."