Bölgede görev yapan askerler baskını yorumladı
‘Güneydoğu coğrafyasında terörle mücadele zordur’
Emekli Orgeneral Necati Özgen ve uzun yıllar Güneydoğu’daki çatışmalarda görev alan Özel Kuvvetler’den emekli Abdullah Ağar, Diyarbakır’da yaşanan ve 13 askerin şehit olduğu hain pusuyu VATAN’a değerlendirdi.
Abdullah Ağar: “Uçaklardan atılan bombalar yangına yol açtığı iddiaları kasıtlı ve bel altından vurmaya yönelik sözler. Teröristlerin kullandığı izli mermilerden bile yangın çıkmış olabilir. PKK saldırısında çok fazla olağanüstü durum aramaya gerek yok. Ne yazık ki doğru yer ve doğru pozisyonu alan çatışmalarda üstünlük sağlıyor. Mola sırasında mutlaka nöbetçi veya gözcü olur. Bir timin öncelikli planı güvenliktir. Teknolojik imkanlar gelişmiş olsa bile terörle mücadele sanıldığı kadar kolay değildir. Amerikalılar, Vietnam’da 1’e 8 zayiat verdi. Güneydoğu coğrafyası çok daha zorlu ve 6 bin askerimiz şehit olurken, 30 bin terörist öldürüldü.
Emekli Orgeneral Necati Özgen: Kaçırılan askerler hakkında bir istihbarat gelmiş olabilir. Şayet gündüz yola çıkılmış ise yanlış. Bir birlik kışlasından hareket ettiği zaman, teröristler birbiriyle haberlişip ‘asker şu yöne doğru yola çıktı’ tarzına bilgi veriyorlar. Bu yüzden operasyon bölgesine gece gidilir. Asker yemekte saldırıya uğramış. Teröristlerin nerede olduğunu bilmen gerekli. Konakladığın yer güvenli olacak. Gözetleme yapacaksın. Yangınla alakalı bir zayiat bana mantıksız geliyor. ‘El bombası atılmış yangın çıkmış’ deniyor. Terörist el bombası attıysa, 30 metre yaklaşmış demektir. 30 metre dibine kadar girmişse zaten iş bitmiştir. Onlar 30 metre dibine kadar gelirken sen bunu fark etmiyorsan bu da hata. Asker mahkum arazide olmayacak. Operayona çıkan birlik her zaman yüksek arazide, hakim tepelerde konuşlanacak. Varsayıma göre hareket etmek olmaz. Bölge tamamen kontrol altına alınmalıydı. Eğer bölge ormanlıksa asker kesinlikle oraya sokulmaz. Kuşatılır ve kuşatma daraltılarak hareket edilir.’’