Bodrum’da turistik tesis tartışması
Çevre örgütleri Tavşanburnu Koyu’nda yapılan turistik tesisin kaçak olduğunu belirterek inşaatın durdurulmasını isterken, tesisin sahibi “1 milyar dolarlık tesis hiç kaçak olur mu, projeyi 2004 yılında imzaladık” dedi
Bodrum’da mavi yolculuğun başladığı ve tur teknelerinin ön önemli duraklarından biri olan Yalı Mahallesi’ndeki cennet Tavşanburnu Koyu’nda, yaklaşık bin dönümlük arazide yapımına başlanan turistik tesis inşaatının kaçak olduğunu ve ÇED raporu alınmadan inşaata başladığını iddia eden Bodrum Kent Konseyi üyeleri, çevreciler ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri teknelerle koya giderek eylem yaptı. Grubun sözcüsü Çiğdem Erko, inşaata başlayan firmanın İstanbul merkezli Astay Gayrimenkul ve Halikarnas Turizm ve Yatırım A.Ş. olduğunu belirterek şunları söyledi:
Yalı Mahallesi’nde bulunan Tavşanburnu, hem doğal sit hem de ormanlık bir alandır. Bu bölgenin koruma amaçlı imar planları halen askıdadır, yani kesinleşmemiştir. Dava açılması durumunda ise planın iptal edilmesi ihtimal dahilindedir. Bu yüzden, plan, ÇED gibi süreçler sona ermeden ve mevzuatın gerekleri yerine getirilmeden inşaat izni, ruhsat verilemez. Geçtiğimiz günlerde hem sahada, hem ilgili Bakanlığın sitelerinde araştırmaya başladık. Bu araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bulguları Bodrum halkıyla paylaştık.
Suç duyurusu
Tavşanburnu Koyu’ndaki yaklaşık 1000 dönümlük arazide 500 civarında rezidans ile otel yapılacağını belirten Erko, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bölgenin Koruma Amaçlı İmar Planları kesinleşmediğinden inşaata başlanması kanunlara aykırıdır. Avan projenin onaylanmış olması, nazım ve uygulama imar planlarına sadece altlık teşkil edebilir. Bu süreç, koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planlarının kesinleşmiş ve onaylanmış olmasını gerektirir. Öte yandan bu tip projeler ÇED’e tabidir ancak 30 Kasım 2017 tarihli bir ‘ÇED gerekli değildir’ belgesi alınmış olduğunu yeni öğrendik. Yaptığımız araştırma sonucu bu belgenin Bakanlığın sitesinde ilan edilmemiş olduğunu gördük. Bu, şu demektir; bu belge ya sahtedir ya da ÇED yönetmeliği hükümlerine uygun olarak verilmemiştir. Dolayısıyla butlandır; yani baştan geçersizdir. Bodrum Kent Konseyi sözcüsü Çiğdem Erko, inşaatın 2 ay önce başladığını belirterek “İnşaat için bu ayın olağan Belediye Meclis Toplantısı’nda, yani 03 Mayıs 2018 de verilmiş bir ruhsatı yeni öğrenmiş bulunuyoruz.
‘Belediye ruhsat vermiş’
Keşif gezimizin ertesi günü verilen bu ruhsatın kaçak olarak başlamış bir inşaatı yasal kılması elbette mümkün değildir. Yürürlükteki İmar ve ÇED mevzuatına aykırı biçimde başlayan bu inşaat için 02 Mayıs’ta Savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuzu paylaşmıştık. Gerek ruhsat gerekse izinsiz inşaat ile ilgili hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
‘2-2.5 yılda bitireceğiz’
Projenin ortaklarından Halikarnas Turizm ve Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Demir ise projeyi tam 14 yıl önce For Seasons Grubu’yla imzaladıklarını ve şimdi hayata geçirdiklerini belirten Demir, şöyle dedi: Bu iddiaları bana sorsalardı anlatırdım. 35 yıldır Bodrum ve Türk turizmine hizmet ettim bir dünya markası Halikarnas Disko’yu yarattık. Kapandı ama hala konuşuluyor. Benden bizden kimse Bodrum’a veya ülkeme bir zarar verebileceğimizi aklının ucuna bile getirmesin. Aksine buraya yapacağımız 1 milyar dolarlık yatırım ile dünya turizminin kalite simgesi olan Four Seasons Otel Resorts’u buraya getiriyoruz. Böyle bir tesisin inşaatının kaçak olması mümkün mü? Allah’ın izni ile 2-2,5 yıl gibi kısa sürede buraya dünyanın en güzel turistik tesislerinden birini yapacağız. Burada yüzlerce kişinin çalışmasının yanında Bodrum’a bu kaliteli tesise gelecek lüks ve zengin turist herkesin yüzünü güldürecek. Bodrum böyle değerli markaları hak ediyor.