BMC'ye 'Kirpi' uyarısı!
Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar'dan açıklama...
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, finansal sıkıntı yaşayan BMC’nin, mayına dayanıklı aracı "Kirpi" için verilen sipariş teslimatını bir yıla yakın geciktirdiğini belirterek, şirket ve grup yetkililerinin sözlü teminatlar verdiğini, sorunun aşılmasını ümit ettiklerini söyledi.
Bayar, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği işbirliğiyle İzmir’de düzenlenen ”Savunma Sanayi Günü” etkinliği açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gazetecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için mayına dayanıklı araç üretimi yapan BMC’nin finansal dar boğaza girerek üretimini durdurduğu yönündeki haberlere ilişkin sorusu üzerine, mayına karşı dayanıklı araç projesinin, 3 yıl önce yapılan ihale sonucunda BMC’ye verildiğini hatırlatan Bayar, ihalenin sadece ”Kirpi” adı verilen aracı değil, 2,5, 5 ve 10 tonluk kamyonları da kapsadığını, ancak kamuoyunun daha çok ”Kirpi” araçlarına ilgi duyduğunu ifade etti.
"Kirpi”nin çok başarılı bir araç olduğunu, toplam 468 araçlık proje kapsamında 250 aracın TSK’ye teslim edildiğini, aracın bölgede asker intikalinde en yoğun kullanılan ve güvenilen araç haline geldiğini, ancak firmanın yaşadığı finansal sıkıntılar nedeniyle yeni teslimatta sorun yaşandığını anlatan Bayar, şunları kaydetti:
"BMC’nin kendi mali durumundan kaynaklanan bir aksama oldu. Mali durumundaki sıkıntı malzeme tedariklerinde bir gecikmeye sebep oldu. Bu da üretimi aksattı. Bu aksamanın sebebi bizim projemizin finansmanı değil. Biz gerekli avansları, ödemeleri, projeyi tam olarak finanse edecek şekilde yapıyoruz. BMC’nin sıkıntısı ticari alandaki faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Bu bizim projemizi de etkiledi.
Biz şirket yönetimi ve bağlı olduğu grupla yoğun bir görüşme içerisindeyiz. Oraya söylediğimiz şu, tabii ki ticari sorunlar her zaman yaşanabilir ticaret dünyasında doğaldır. Ama askeri bir projede, savunma projesinde görev alan sanayimizin sorumlulukları bunun biraz üzerindedir. Sektöre katılan sanayi kuruluşlarına bu mesajları her zaman veriyoruz. Savunma sanayisine üretim yapılıyorsa bu artık sadece ticari gayelerle yapılan bir faaliyet olamaz bu şekilde bakılması gerekiyor. Burada önemli olan silahlı kuvvetlerin ihtiyacının karşılanması, askerimizin güvenliğinin sağlanması. Burada bize şirket ve grup seviyesinde sözlü olarak teminatlar veriliyor, bu sorunun aşılacağı, gerekli çalışmaların yapıldığı yönünde. Biz de ümit ediyoruz ki kısa bir zamanda sorun aşılacak.” -”BMC, başarı hikayesi"
Bayar, BMC’nin Türkiye’nin çok önemli bir sanayi kuruluşu ve bir başarı hikayesi olduğunu dile getirerek, şirketin yoluna başarıyla devam etmesini umduklarını ifade etti.
İhtiyacın BMC tarafından karşılanamaması halinde farklı seçeneklerin bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine Bayar, şöyle devam etti: "Her zaman alternatiflerimiz var. Ama tercihimiz o değil. Tercihimiz başlattığımız ve başarılı olan bir projenin devam ettirilmesi yönünde. Bunu devam ettirmek için tüm yolları deneyeceğiz, tükendikten sonra başka çarelere bakılması gerekirse bakacağız. Ama henüz o aşamada değiliz.
Biz o ihaleyi yaptığımızda ülkemizden üç firma teklif verdi. Dolayısıyla bu ihtiyacı her halükarda karşılarız. Ama buradaki amacımız başarılı projenin devamıdır. BMC gibi Türkiye’nin bir varlığının, servetinin yaşatılması ülkeye hizmete devam etmesidir.” Bayar, BMC’deki üretimin tamamen durmadığını, geçen ay 15 aracın teslim edildiğini belirterek, "Bu ay içinde de teslimat çalışmaları devam ediyor. Tamamen durmuş bir üretimden bahsetmiyoruz. Belli üretimler devam ediyor. Finansman sorunu çözüldüğünde nihai teslimatlar da yapılabilecek. Teslimat takviminde bir seneye yakın bir gecikme var. Kalan 200 araç için aşağı yukarı bir sene gecikme içindeyiz" diye konuştu.
TSK’nın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de ”Kirpi” talebinin bulunduğunu belirten Bayar, TSK’dan ise bu proje kapsamında 468 araç dışında bir talebin kendilerine ulaşmadığını ifade etti.
Milli helikopter bu yıl sonunda göreve çıkacak
Bayar, TSK’nın helikopter ihtiyacıyla ilgili bir soruya ise ABD’den talep edilen 3 ”Kobra” tipi taarruz helikopterinin teslimatının yapıldığını belirterek, "Bu üç Kobra aslında ATAK projesi başlamadan önce çok uzun bir zamandır ABD’den talep ettiğimiz helikopterlerdi. Elimizde aynı tip helikopterler var. O filoda üç tane kazalarla, değişik sebeplerle filodan ayrılan helikopterleri ikmal etmek üzere talebimiz vardı" dedi.
TSK’nın uzun vadeli taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak için yürüttükleri ”T 129” mili helikopter projesinin devam ettiğini, 4 adet helikopterin test çalışmalarının sürdüğünü anlatan Bayar, bu helikopterlerin yıl sonunda TSK’ya teslim edilmesinin öngörüldüğünü, seri üretimin başlamasıyla gelecek seneden itibaren yılda 10 helikopterin teslimatına başlayacaklarını kaydetti.
Bayar, toplam 59 helikopterlik programda erken teslimatı yapılacak ilk 9’unun daha çok terörle mücadele konfigürasyonunda olacağını, diğer helikopterlerin hem terörle hem farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde biçimlendirileceğini ifade etti.
Roketsan’ın, "bin 500-2 bin kilometre menzile uzanan füze çalışması bulunup bulunmadığı” yönündeki bir soruya da yanıt veren Bayar, şunları kaydetti: ”Bizim füze alanında güdümlü silahlar üzerinde yoğun yatırımımız ve teknoloji geliştirme çalışmamız var. Roketsan belli ürünler ortaya çıkarmaya başladı. Ciddi mesafe katedildi. 250 kilometrede çok hassas vuruşlara ulaşılmış durumda. Bu mesafelerin ötesindeki silah sistemleri balistik silahlardır. Burada da Türkiye’nin belli çalışmaları var, geliştikçe kamuoyuna bilgi vereceğiz."