‘Biz stratejik ortak değil miyiz?’
Bilim ve Teknoloji Konferansı’nda gündeme ilişkin açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye seslendi: ABD’den bir İHA istiyorsun. Aldığın cevap kongreden geçmedi. Hep bununla karşılaştık. Biz stratejik ortak değil miyiz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı’nda gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle: . 2023 için kendimize diğer alanlarla birlikte bilim ve teknolojide de çok önemli hedefler belirledik. İşte savunma sanayiinde yapılanlar ortada. Bizler bir basit tüfek yapamıyorduk. ABD’den bir İHA istiyorsun… Aldığın cevap kongreden geçmedi. Hep bununla karşılaştık. Ya biz stratejik ortak değil miyiz? En son İsrail’den almıştık 10 tane. Arıza yapar tamirini yaptıramazsın… Ama sağ olsun bu komşular bizi mal sahibi yaptı. Şu an insansız hava aracımızı mühimmatlı olarak kullanmak üzere inşa ettik. Testler geçti, operasyonlarda iş görüyorlar.
‘BM insanlığa yük’
Küresel istikrar ve huzurun anahtarı olan adaletin sağlanamadığına ve hatta bu yöndeki boşluğun giderek arttığına dikkat çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye olarak bu sorunlu gidişe ‘dünya 5’ten büyüktür’ diyerek itirazlarımızı dile getiriyoruz. Ne demek ‘dünya 5’ten büyüktür’ 1. Dünya Savaşı bitti ve o koşullarda 2. Dünya Savaşının ardından 5 daimi üye ile 15 geçici üye ile bir BM Genel Kurulu oluşturuldu. Bu 5 daimi üyenin iki dudağı arasında bir karar mekanizması çalışıyor. 5’i de bir arada değil. Bir tanesi evet dese evet. 193 ülke var o BM Genel Kurulu’nda. 15 tane de burada geçici üye var. Herhangi bir inisiyatifleri yok ki...”
‘20 üyeli olsun’
“Son BM’de de bunu ifade ettim. Hadi gelin şunu değiştirelim. Kimi ya korkuyor, ya çekiniyor, bunları ifade etmekten kaçınıyorlar. Böyle bir garip dünya. Çekindiğiniz, kaçındığınız sürece bilesiniz ki sizin boynunuzda daha çok boza pişirecekler. Japonya, Hindistan, Almanya daimi üyelerden bir tanesi olmak istiyor. Almanya’ya bir kılıf uydurdular ve 5+1 dediler. Ama bir daimi üyenin sahip olduğu haklara sahip değil. Gerektiğinde çağırıp konuşuyorlar. Ben, 20 üyenin 20’si de daimi üye olsun. 193 ülke 2 yılda bir bunlar 10 üye 2 yılda bir değişsin ki devamlı kan tazelensin ama 20 üyeden orası oluşsun. Hepsi de daimi üye olsun. Fakat 193 ülkeye de sıra gelsin. Hepsi de BM’de daimi üye olarak görev yapsın. Orada hem kıtalar hem de inanç grupları temsil edilsin. Şuan Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Libya’da, Tunus’ta niçin çözüm yoluna gidilemiyor. Çünkü adalet yok.”
‘Türkiye ve Suudi Arabistan hedefte’
Erdoğan, Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkan tanıyan ‘Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası’nın değerlendirilmesi için Suudi Arabistan’la hukuki açıdan işbirliği yapacaklarını söyledi. “11 Eylül Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesinden ötürü üzüntü duyduğumuzu ifade ettik. Bu konuda dönem başkanı olduğumuz İslam İşbirliği Teşkiatı (İİT) bünyesinde adım atacağız. Dışişleri ve Adalet bakanlarını bu büyük hatanın düzeltilmesi için Suudi Arabistan’ın yanında yer almaları konusunda yönlendirdim” ifadelerini kullanan Erdoğan, Suudi Arabistan’la Yasa Tasarısı’nı hukuki açıdan inceleyeceklerini ve gerekli adımları atacaklarını bildirdi.
‘Saltanat süren teröristi teslim etmiyorsunuz’
Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili ABD’li makamlara tekrar seslenen Erdoğan şöyle konuştu: ABD bizden bir terörist istediği zaman mahkeme kararı demiyoruz. Paketleyip gönderiyoruz. Aynı karşılığı ortağımızdan göremedik. 17 yıldır 400 dönüm arazide saltanat süren bir teröristi bize teslim etmiyorsunuz. 170 ülkeyi uyarıyoruz. Yarın aynı şey sizin de başınıza gelebilir.
‘Musul Musullunun kimsenin gelip girme hakkı yok’
Dubai merkezli Rotana Televizyonu’na konuşan Erdoğan, Irak’ın Musul kentinin DAEŞ’ten geri alınmasına yönelik operasyon hazırlıklarına değinerek, “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasından sonra da burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak, güvenli bir bölge oluşturulması ve halkın geri dönebilmesi için 5 bin kilometre karelik alanın terörden arındırılmasını hedefliyoruz” dedi.