Gazete Vatan Logo

Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır? Biyografinin Özellikleri Nelerdir?

Biyografi, toplum tarafından tanınmış olan kiÅŸilerin hayatını konu edinen bir yazı türüdür. Biyografide devlet lideri, sporcu, din görevlisi ya da sanatçıların hayatı konu olarak seçilebilir.Â

Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır? Biyografinin Özellikleri Nelerdir?

Biyografi Nedir, Nasıl Yazılır?

 Tanınmış olan kişilerin hayatını anlatan yazın türüne biyografi denir. Biyografi sayesinde birçok tanınmış kişinin hayatını ve yaşam öyküsünü öğrenmek mümkündür. Çünkü tanınmış kişilerin hayatı merak edilir ve bu kişilerin hayatları ilgi görür. Biyografiye konu olacak kişinin hayatı ve yaşadıkları olduğu gibi yazıya aktarılır ve okuyucuya sunulur. Abartılı ya da yalan bilgiler biyografinin içinde kesinlikle yer almamalıdır. Biyografisi yazılacak olan tanınmış kişinin hayatı değiştirilmeden aktarılır. Yani biyografi bir nevi gerçek hayat öyküsüdür. 

 Biyografinin Özellikleri Nelerdir?

Hayat hikayesi yazılacak olan kimsenin toplum tarafından tanınan biri olması gerekmektedir.

Anlatılan her şeyin kronolojik olarak ilerlemesi ve birbiri ile alakalı olması gerekir.

Biyografide kurgu olmaz çünkü anlatılan her şeyin gerçeğe uygun bir şekilde aktarılması gerekir.

Biyografinin bir yazar tarafından yazılması gereklidir ve anlatım esnasında tanıklardan ya da belgelerden yararlanılabilir.

Haberin Devamı

Anlatımın sade ve herkes tarafından anlaşılır olması gerekir.

Biyografisi yazılacak olan kişinin farklı yönlerinden bahsedilir. Eğer kişi kendi hayatını yazacaksa bu otobiyografi olur.

Genelde okuyucunun ilgisini çekecek olan yönlerden ya da olaylardan bahsedilir ve konu olan kişinin hayatı tarafsız bir şekilde anlatılır.

 Biyografi Yazma Şekli Nasıl Olmalıdır?

 Öncelikle yazılmak istenen biyografi hangi kitleye hitap edecek onu belirlemek ve anlatılacak olayları da ona göre belirlemek gerekir. Hedef kitle belirlendikten sonra biyografisini yazmak istediğiniz kişiyi seçebilir ve o kişi hakkında detaylı bir araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Biyografi hangi amaçla yazılacaksa biyografisi yazılacak kişinin olayları ve hayatı ona göre araştırılmalıdır.

 Biyografi yazarken kişinin tarihsel olarak uygun olaylarını ve yaşadıklarını seçmeye özen göstermek biyografinin okunmasında önemlidir. Eğer tarihlerde ya da yazılan olaylarda kopukluk olursa bu okuyucu tarafından yazının ilgi görmemesine sebep olur. Biyografi yazıldıktan sonra son kontroller gerçekleştirilir ve sonrasında da biyografi yayınlanabilir. 

Haberin Devamı

 Biyografi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 Öncelikle biyografi yazarken plana bağlı kalmak çok önemlidir. Bu nedenle yazıya başlamadan önce giriş, gelişme ve sonuç olarak iyi bir yazı planlamasının yapılması gerekir. Anlatılacak olan önemli olayları atlamadan ve sıralı bir şekilde yazmak gerekir. Açık ve anlaşılır bir dil kullanmak çok önemlidir. Olaylara herhangi bir yorum katmamak ve yazı boyunca tamamen tarafsız olmak gerekir. Biyografinin sıkıcı olmaması ve ilgi çekmesi için gayret göstermek gerekmektedir.

 Fakat bu sırada abartmadan ve yanlış bilgiler vermekten de mutlaka kaçınılmalıdır. Eğer yazılan biyografi herhangi bir yerde yayınlanacaksa bunun için izin alınması da gerekir. Biyografi yazdıktan sonra mutlaka baştan sona okunmalı ve gözden geçirdikten sonra yayınlanmalıdır. Eksik görülen yerler ve konular yayından önce düzenlenmelidir.

Â