Birer soru iptal edildi!
Ortak sınavlarının ikincisi dün yapıldı
Liselere geçiş sınavında matematiğin bir sorusu ile fenden bir soru bakanlıkça iptal edildi. Sınavın sonuçları pazartesi günü bakanlığın internet sitesinden açıklanacak.
SBS yerine getirilen ve 8’inci sınıf öğrencilerinin katıldığı (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş TEOG) ortak sınavlarının ikincisi dün yapıldı. Öğrencilere iki gün süresince Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sorular soruldu. Milli Eğitim Bakanlığı, matematik ve fen derslerinden birer soruyu iptal etti.
Bilimsel hata var
Matematikte A kitapçığında 12. B kitapçığında 7. sorunun A ve D olmak üzere iki doğru cevabının bulunduğu ortaya çıktı. Bakanlık, fen dersinde de A kitapçığındaki 3. soruda orak hücreli anemi hastalığının vücut kromozomuyla taşınan hastalık olmasına rağmen soruda X kromozomu üzerinde taşındığı bilgisinin verildiğini ve bu bilginin sorunun cevabını etkilememekle beraber bilimsel bir hata olduğu kaydedildi.
‘SORULAR MÜFREDATA UYGUN’
28-29 Kasım 2013’te yapılan 8. Sınıf sınavlarındaki soruları, Simya Dergisi Yayınları şöyle değerlendirdi: Altı branşın tümünde de MEB’in yayımladığı yıllık çalışma takvimine uygun biçimde sorular oluşturulmuştur. Ders müfredatlarına uygunluk ile farklı düzeydeki öğrenme becerilerinin ölçülmesi açısından sınav soruları pedagojik açıdan sorun yoktur.
Bir soruya iki dakikalık zaman verilen bir ölçme uygulamasındaki farklı zorluk düzeylerinin dengeli dağılımı açısından ise soruların seçiciliğinin öngörülmesinde dengeli bir dağılımdan söz edilemez. İngilizce haricindeki soruların yaklaşık yüzde 80’i çok kolay veya kolay olarak nitelendirilebilecek biçimde oluşturulmuştur. Yüzde 30 oranında zor veya çok zor nitelikteki sorular yüzde 5 oranında yer verilmiştir.
Türkçesi sorunlu
Din kültürü ve ahlak bilgisi sorularındaki asıl sorun, Türkçe’nin kullanımı açısından yetkin olmayan kişilerce soruların hazırlanmasıdır. Soru kökündeki verilerle seçeneklerin ilişkilendirilmesi açısından A kitapçığındaki 18. soru, özensizce hazırlanmıştır. Yanıt olarak belirtilen A seçeneğindeki ifadeye, soru kökündeki “nasıl verilmesi” söyleminden dolayı ulaşılabilmekle birlikte bu seçenekteki hadis, zekatla doğrudan ilişkilendirilemez. Zekatla ilgili olan tek hadis D seçeneğinde belirtilmiş ama oradan da “zekatın nelerden verilebileceği” belirtilmemiştir.
Ayrıca din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında, yazım kurallarının ve noktalama işaretlerinin kullanımı açısından bırakınız öğretmenleri, öğrencilerin yapması gereken nitelikteki (hiçbir sözcüğünün ayrı, her şey sözcüğünün bitişik, Müslüman sözcüğünün ilk harfinin küçük, ona sözcüğünün “O’na” şeklinde yazılması gibi) yanlışlıklar söz konusudur. Temennimiz 2. dönemdeki sınavlarda, ölçme ve değerlendirme ölçütlerinin daha çok gözetildiği, Türkçe’nin dil bilinciyle hareket edilerek özenli kullanıldığı, yazım kurallarının gereklerinin gözetildiği nitelikli sınavların oluşturulmasıdır.