'Bir bebeğe kalabilecek en ağır yazı'
Defne Joy Foster'in ölümünden sonra kaleme aldığı 'Su testisi su yolunda kırılır' yazısı nedeniyle Hıncal Uluç, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası bu kez 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.
Gazeteci Hıncal Uluç, sunucu Defne Joy Foster'in 2 Şubat 2011 yılında Kerem Altan'ın evinde ölü bulunmasından 2 gün sonra 'Bu Nasıl Bir Mahalle Baskısıdır?' başlıklı yazısında "Aldatılan bir koca ve unutulan bir bebek. Ama böyle bir insana öldü diye saygı duymamı kimse benden beklemesin. Defne'nin ölümü tipik bir su testisi su yolunda kırıldı olayıdır" ifadelerini kullandı.
Annesi ve eşi 100 bin TL tazminat istedi
Yazının yayınlanmasının ardından Foster'ın eşi İlker Yasin Solmaz ile annesi Hatice Foster, mahkemeye başvurarak Uluç hakkında 100 bin TL'li tazminat davası açtı. Aile, kişilik haklarının, aile ve özel hayatlarının dokunulmazlığının açık ve net bir şekilde ihlal edildiğini ileri sürdü. Uluç ise yolladığı yanıt dilekçesinde yazının Kerem Altan'ın açıklamaları, polisteki ifadesi ve basında çıkan haberlerden toplanan somut bir durum eleştirisi olduğunu, İlker Yasin Solmaz'ın şahsına yönelik bir saldırı olmadığını kaydetti.
Hakim:“Bir bebeğe kalabilecek en ağır yazı”
İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, 13 Eylül 2011 günü yargılamaya son vererek Uluç'un Foster'ın ailesine toplam 20 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Hakim Nesrin Merih Göçer, kararda Foster'in bebeğine annesiyle ilgili bırakılan en ağır yazılı belgelerden biri olduğunu, genç kadının ailesinin bu yazıyla incineceğini düşünmesi gerektiğini de belirtti. Ancak sonuçtan memnun kalmayan her iki taraf da kararı temyiz etti. Foster'ın eşi ve annesi tazminat miktarının yükseltilmesini, Uluç ise reddini istedi.
“Karar doğru, tazminat fazla”
Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, haberin kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği yönündeki kararın doğru olduğunu ancak verilen tazminat miktarının yüksek olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın kararında “mahkemenin takdir edeceği tazminat tutarı, zarara uğrayanda manevi huzuru doğurmayı gerçekleştirebilecek tazminata benzer bir işlevi olan özgün bir nitelik taşır. Bir ceza olmadığı gibi mal varlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmemiştir.” denilerek tazminat miktarının azaltılması yönünde karar verilmesi için dosyayı yerel mahkemeye iade etti.
Mahkeme yarı yarıya indirdi
Bozma kararı doğrultusunda İstanbul 5. Asliye Hukuk mahkemesi’nde yeniden ele alınan dosyada Hıncal Uluç, yeniden kusurlu bulundu. Mahkeme, bu kez Uluç’un Foster’in hem annesi hem de eşi için 5’er bin TL olmak üzere toplam 10 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti. Duruşmaya avukatı Ayşegül Mermer ile birlikte katılan Defne Joy Foster'ın annesi, karardan duyduğu üzüntüyü dile getirmek için hakime "Ben anneyim, sizin böyle bir şey başınıza gelmiş olsaydı" diye seslendi. Bunun üzerine hakim, duruşmanın bittiğini belirterek Foster'ın avukatını uyardı.