Bilirkişi heyeti hazır
Balyoz davasında dijital verileri incelemek üzerere mahkemenin talebiyle 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu. Heyete İTÜ’de güvenli bir de oda tahsis edildi
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından yeniden görülmeye başlayan Balyoz davasının temelini oluşturan dijital materyalleri incelemesi için İstanbul Teknik Üniversitesi’nden üç isim belirlenmişti. Prof. Dr. Sema F. Oktuğ, Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, Doç. Dr. Şima Uyar bilirkişi olarak atanmıştı. Uyar, konuyla ilgili yeterliliğinin olmadığını belirterek görevi kabul etmemiş, Prof. Dr. Oktuğ’un ise Yargıtay aşamasında dijital dokümanların tek başına delil kabul edilemeyeceğine ilişkin basın açıklamasına imza atmış olması görevlendirmenin iptaline neden olmuştu. Hal böyle olunca mahkeme üniversiteden yeni isimler istedi. Üniversite de Doç. Dr. Feza Buzluca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı’nın isimlerini mahkemeye illetti. Böylece Balyoz’daki dijital verileri inceleyecek üç kişilik bilirkişi heyeti tamamlanmış oldu.
Veriler heyette
Heyetteki isimlerden Prof. Dr. Uluğ Bayazıt, mahkemeye dilekçe vererek incelemeyi yapmak için İTÜ’de kendisine güvenli bir oda tahsis edilmesini talep etti. İTÜ de dijitallerin incelenmesi için güvenli bir oda hazırladı. Akademisyenler dün Kartal Anadolu Adliyesi’ne gelerek inceleme yapmak üzere dijital verileri teslim aldı. Bilirkişilerin şubat ayındaki duruşmaya kadar çalışmalarını tamamlaması gerekiyor. Balyoz sanıklarının avukatı Hüseyin Ersöz, “Dijital dokümanların suç uydurma amacıyla üretilmiş sahte belgeler olduğu bir kez de mahkeme eliyle yaptırılmış incelemeyle ortaya konulacak. Bilirkişilerin vicdanına ve bilimsel yeterliliklerine güveniyoruz” dedi.
Dijital verilerde oynama oldu mu?
eniden görülmeye başlanan ‘Balyoz Planı’ davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyadaki dijital delillerle ilgili bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vermişti. Mahkeme, dijital delillerde son kullanıcı, dokümanların oluşturulma tarih ve saat bilgisi, kim tarafından hazırlandığı, doküman üzerinde işlem yapan son yazar bilgisi, son kayıt zamanı, son kayıt eden, şirket bilgisi ve kaç kez işlem yapıldığını gösteren verilerde sonradan gerçeğe aykırı şekilde değişiklik yapma ihtimalinin bulunup bulunmadığının araştırılmasını istemiş, suça konu harddisk, CD’ler ve flash bellekte bu tür değişiklikler yapılıp yapılmadığı ve bunların tespitinin mümkün olup olmadığının belirtilmesini talep etmişti. CD’ye kayıt yapılırken, ayarlarla oynanarak eski tarihli CD elde etmenin mümkün olup olmadığının tespitini isteyen mahkeme, tüm sanıklar ve müdafilerince dijital verilerle ilgili olarak dilekçelerde belirtilen dijital verilere ilişkin açıklanması istenen hususlar konusunda rapor düzenlemelerini istemişti.