Bilirkişi görüşü: TEOG sorularında hata yok!
TEOG sınavında 5 sorunun iptali için açılan davada bilirkişinin 3 soruyla ilgili raporu mahkemeye ulaştı. Bilirkişi 3 soruda sorun yok dedi ancak bir sorunun ders kitabında olmaması tartışmaya neden oldu.
25 ve 26 Kasım tarihlerinde yapılan ve 1.3 milyon öğrencinin girdiği TEOG sınav sonuçları önceki gün açıklandı. Söz konusu sınav ile ilgili hatalı olduğu iddia edilen 5 soru ile ilgili dava süreci ise henüz sonuçlanmadı. Hatalı soruları inceleyen ve alanında uzman akademisyenlerden oluşan bilirkişi heyetleri sonuçları taraflara gönderildi ve pazartesi gününe kadar bilirkişi raporlarına itiraz süreci tanındı. Mahkemenin kesin kararını ise salı günü vermesi bekleniyor.
SORU 1)
Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül farklı işlevde kullanılmıştır?
A) Gençler, davranışınızdan dolayı sizi kutluyorum.
B) Arkadaşlar, yarın sabah erkenden bizde toplanıyoruz
C) Çocuklar, bilgisayarın başından hiç ayrılmıyor.
D) Güzel kardeşim, biraz söz dinle.
BİLİRKİŞİNİN GÖRÜŞÜ:
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri tarafından incelenen Türkçe A kitapçığındaki 17. soruyla ilgili bilirkişi görüşü şöyle oldu: “Soruda ölçülmek istenen husus virgülün kullanım işlevi ile ilgilidir. Bilindiği gibi virgül, amacına göre farklı işlevlerde kullanılmaktadır. Söz konusu soruda da virgül “A,B,D” seçeneklerinde çok belirgin bir şekilde “seslenme ifadesi”nden sonra kullanılmıştır. “C” seçeneğinde ise seslenme ifadesinin olmamasının yanında, cümlede özneyi vurgulamak ve belirginleştirmek için kullanılmıştır. Davacının iddiasında belirtildiği gibi, virgülün kullanılmasında cümlenin uzun ya da kısa olması virgülün işlevini değiştirmez.”A,B,D” seçeneklerinde virgülden önceki ifadeler özne değilken, “C” seçeneğinde ise öznedir. Dolayısıyla “C” seçeneği doğrudur.
SORU 2)
Soru: (I)Sıcak temmuz güneşi, Ömer Dayı’nın alnındaki terleri çoğaltıyordu. (II) Ömer Dayı, sabahtan beri tarlasında buğday yoluyordu. (III) Elindeki orağa güneş vurdukça ışığı gözlerini kamaştırıyordu. (IV) Arada sırada öfkelenerek doğruluyor, bıkkın bir şekilde geriniyor ve belini kütürdetiyordu. Bu metinde numaralanmış cümlelerden hangisi öznel bir nitelik taşır?
A-I, b-II, C-III,D-IV
BİLİRKİŞİNİN GÖRÜŞÜ:
Türkçe A kitapçığındaki 4. soru ile ilgili bilirkişi görüşü: Soruda, öznellik ve nesnellik kavramlarından yola çıkılarak bir ölçme yapılmak istenmektedir. Bilindiği gibi nesnel anlatımlarda beş duyudan en az biriyle yapılan tespit söz konusuyken öznel anlatılarda beş duyunun kullanılmasından çok bununla ilgili değerlendirmenin kişiye göre değişkenliği esas alınır. A seçeneği “Sıcak temmuz güneşi” ifadesiyle hem söz konusu ayın sıcaklığı hem de o ayın içinde bulunduğu mevsimin özelliği ve yapılan işin gösterge unsurunu yanı “teri” oluşturmaya uygun olması ve her şeyden önce terlemenin somut ve nesnel olarak gözlemlenebilen bir nitelik olmasından ötürü buradaki ifadenin öznel olması asla mümkün değildir. Her ne kadar kişilere göre öznel değerlendirmeler farklı biçimde algılanabilirse de bu seçenekteki ifadenin ne coğrafyaya ne bölgeye ne de mevsime göre farklı biçimde algılanması ve değerlendirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla “d” seçeneği doğrudur.
EN TARTIŞMALI SORU
SORU 3)
Soru: İtilaf devletleri, I. Dünya Savaşı’nda savaş boyunca tarafsız kalması için Osmanlı Devleti’ne bazı önerilerde bulunmuşlardır. Osmanlı Devleti de bu isteğe karşılık kapitülasyonların kaldırılmasını, Ege adalarının kendisine verilmesini ve Mısır sorununun çözülmesini istemiştir. Osmanlı bu tutumuyla:
I.Ekonomik problemlerden kurtulmak
II.Kaybettiği toprakları geri almak
III.Doğu Akdeniz’de etkinliğini arttırmak
hedeflerinden hangilerini gerçekleştirmek istemiştir?
A)Yalnız1, B)I ve II, C)II ve III, D)I,II ve III
BİLİRKİŞİNİN GÖRÜŞÜ:
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi A kitapçığı 9. soru ile ilgili bilirkişi raporu: İlgili sorunun cevabı olan
“D” seçeneğinde bir yanlışlık tespit edilmemiştir. Soru bilgi sorusu olmayıp, bir yorum sorusu niteliği taşımaktadır. Çünkü yorumlanmasını istenen bilgi soru kökünde verilmiştir. Soruda verilen bilginin ders kitapçığında bulunmadığı doğru olmakla beraber bilgi sorulmadığı için söz konusu sorunun öğrencinin ezberden uzak, analitik zekasını kullanmasına ve geliştirmesine katkı sağlayacak değerlendirme ilkelerine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak soru doğrudur.
UZMAN GÖRÜŞÜ: ‘Tartışılır’
SADIK GÜLTEKİN (VATAN Eğitim Uzmanı): İptali için dava açılan sorular içinde en tartışmalı olanı İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitapçığındaki soru. Çünkü bu soru öğrencilerin sorumlu olduğu ders kitapçığında bulunmuyor. Şimdiye kadar yapılan sınavlarda ise hiçbir zaman müfredat dışı soru sorulmadı. Bu açıdan baktığınızda teknik olarak sorulmaması gerekir. Ancak sorunun başlangıcında öğrencilere yorum yapabilecekleri bilgi verilmiş durumda. Yorum yapma ve verilen bilgi üzerinden doğru sonuca ulaşabilme yeterliliğine sahip öğrenci bu soruya doğru cevap verebilir. Bu açıdan bakıldığında soru sorulabilir. Tartışmalı bir konu.