Bilirkişi görüntülere format atmaktan yargılanıyor
ESKİŞEHİR’de 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı protestoları sırasında polis ve sivil kişilerin saldırısına uğrayıp 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın dövülme anının olduğu, fırının güvenlik kamera görüntülerine format attığı iddiasıyla bilirkişi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanı Serkan Uğurluoğlu’nun yargılanmasına başlanıldı. Uğurluoğlu suçlamaları kabul etmedi.
İddialara göre Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’ta bulunan ekmek fırının güvenlik kamerasındaki görüntüleri, polislerle birlikte Korkmaz’ın dövülmesi olayına karışan fırın sahipleri tarafından silindi. Güvenlik kamerasının hard diski bilirkişi olarak tayin edilen ESOGÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Serkan Uğurluoğlu’na 17 Haziran 2013 tarihinde teslim edildi. Uğurluoğlu, 26 Haziran 2013’te hazırladığı raporunda "Fırına ait diskin içeriğinde bir veri tespit edilememiştir" dedi.
Aynı hard disk bu kez Ankara’daki Jandarma Kriminal Dairesi’ne gönderildi. Jandarma Kriminal’de silinmiş olan Ali İsmail Korkmaz’ın dövülme anının görüntüleri ortaya çıkarttı. Jandarma Kriminal Dairesi, hard diskin bilirkişi Serkan Uğurluoğlu’ndayken de 2 kez format atılarak silindiğini belirtir rapor yazdı. Rapor üzerine Uğurluoğlu hakkında ’Görevi kötüye kullanma ve gerçeğe aykırı bilirkişilik’ suçlamasıyla 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
HARD DİSKİN JANDARMA KRİMİNALE GÖNDERİLMESİNİ BEN ÖNERDİM
Davanın ilk duruşması bugün yapıldı. 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz olarak yargılanan Serkan Uğurluoğlu suçlamaları kabul etmedi. Uğurluoğlu duruşmada kendisini şöyle savundu:
"Güvenlik kamera görüntülerinin bulunduğu hard diskler bana verildi. Hard diskleri alarak bilgisayarıma bağladım. Ancak içinde bir veri göremedim. Daha sonra hard diskleri tekrar cihazına bağladım. Cihazda da veri göremedim. Tekrar bilgisayarıma bağladım yine veri göremedim. Görüntülerin silinmiş olma ihtimaline karşı veri kurtarma programlarını çalıştırdım. Ben aslında hard disklerde görüntülerin silindiğini anlamadım. Veri göremeyince de raporumda ’Veri görülememiştir’ şeklinde raporumu verdim. Basından öğrendiğim kadarıyla jandarma kriminalin raporunda cihaz tarafından formatlanma (biçimlendirme) yöntemi ile veri silme işlemi yapılmıştır ifadesini okudum. Formatlama biçimlendirme demek, diskin içindeki verileri silmek demek değildir. Bilişimdeki bu silme tabiri Türkçemizdeki yok etmek anlamında değildir. Diske yeni veriler yazabilme izni vermektir. Ben hard diskler üzerinde formatlama işlemi kesinlikle yapmadım. Bu formatlama işleminin asıl verileri yok etmediğini de biliyoruz. Yok, etmediği için görüntüleri jandarma kriminal bulmuştur. Avukatlara da bu hard diskin daha iyi imkanlara sahip olan Jandarma Kriminale gönderilmesini de ben önerdim."
YOK ETMEK İSTESEYDİM GERÇEKTEN YOK EDERDİM
Suçsuz olduğunu tekrarlayan Serkan Uğurluoğlu, "Ben işin uzmanı olarak eğer yok etme amaçlı hareket etseydim, hem diğer disklerdeki CD’lerin değiştirilmiş olduğundan bahsetmezdim. O disklerde Ali İsmail Korkmaz’ın darp görüntüleri de bulunmaktadır. Suçu kabul etmiyorum. Ben kötü niyetli değilim. Kötü niyetli olsaydım raporumda onlardan da bahsetmezdim ve Harman Ekmek Fırını’ndaki verileri gerçekten yok ederdim. Bu duruma da düşmezdim. Jandarma veya en iyi bilişim imkanlarına sahip olan yerler de görüntüleri bulamazdı" dedi.
Eskişehir 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi hakimi, duruşmayı 18 Haziran 2015 tarihine erteledi.