Gazete Vatan Logo

Beşir Darçın ve Süleyman Mercümek adı yine gündemde...

Zeynep Erbakan’ın suç duyurusunda ismi geçen Beşir Darçın ve Adnan Simit ismi 80’li yılların ve sonu 90’larda sık sık büyük yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmişti. Suudi Arabistan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı’na vermediği hacı kontenjanını verdiği ve adresi Refah Partisi bürosunda görünen Van Der Zee isimli şirketin 5 bin hacı taşıyarak büyük miktarlarda para kazandığı ortaya çıkmıştı. TBMM Komisyonu, Beşir Darçın ile Necmettin Erbakan ilişkisine geniş yer vermiş ve hac kontenjanı sonucu RP’nin 4 yılda 600 bin hacı adayından konut fonu adı altında 200 milyar TL vurgun yaptıklarını tespit etmişti. RP’nin merkezinin bulunduğu binanın sahibi de olan Darçın’ın ayrıca ETAŞ A.Ş ve Zeynep Erbakan’ın suç duyurusunda adı geçen Konya Un Fabrikası’nın sahibi olması da dikkat çekiyordu.

Bosna paraları

Darçın ve Simit’in isimleri “Kayıp Bosna paraları” olayına da karışmıştı. 1997’de Refah Partisi bağlantılı Süleyman Mercümek olayı ortaya çıkmış ve iç savaş sonrası Bosnalılara yardım amacıyla toplanan paraların, Mercümek’in banka hesabına aktarıldığı ve Mercümek’ten sonra partinin gizli kasası olan Beşir Darçın’a gönderildiği saptanmıştı. Yargıya da yansıyan bu olay sonucu, Mercümek, paraları zimmetine geçirmekten 20 trilyon lira para ve 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski DYP’li Ali Rıza Gönül’ün verdiği önergede RP’nin 1994’te aldığı 65 milyar liralık hazine yardımının da, Mercümek’in hesabına aktarıldığı iddia edilmişti. Önergenin kabulü sonrası kurulan komisyonda, yardım amacıyla, Uluslararası İslama Çağrı Cemiyeti’nin Beşir Darçın’a verdiği 500 bin doların da ‘Erbakan’ın kişisel hesabına aktarıldığı’ iddiası gündeme gelmişti. REFAHYOL hükümet kurulunca da olayın üzerine gidilmemişti.

Zeynep Erbakan’ın yine babasına ait olduğunu, ancak emanetçiler üzerine kayıtlı göründüğünü söylediği MİLDA AŞ ise Erbakan’ın “Kayıp trilyon” davasında hazineye olan 14 milyon liralık borcuna kefil olmuştu.

Damadı Mehmet Altınöz’ün Yönetim Kurulu üyesi olduğu MİLDA AŞ’nin Saadet Partisi Yenimahalle İlçe Teşkilatıyla aynı binada bulunduğu ortaya çıkmıştı. Milda Mecmua Dağıtım Pazarlama, limited şirket olarak 1994’te kuruldu. Şirket 2003’te Giresun Seka Kağıt Fabrikası’nı 3.5 milyon dolara satın aldı.

Haberin Devamı