Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?
İslam aleminde büyük önemi bulunan Berat Kandili'nin 2017 yılında hangi tarihe denk geldiği merak ediliyor. Berat Kandili'nin tarihçesi ve bu özel günde yapılması gereken ibadetleri de derledik. İşte Berat Kandili hakkındaki tüm bilgiler...
Kandiller Müslümanlar için çok iyi değerlendirilmesi gereken özel günlerdir. Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandili 2017 yılında 10 Mayıs yani yarına denk geliyor. İşte Berat Kandili'nin nasıl geçirilmesi gerektiği...
BERAT KANDİLİ NEDİR?
Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat Kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir. Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.
Her yıl Şaban ayının ondördüncü gününü onbeşinci gününe bağlayan gece Berat gecesidir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ile geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır.
Berat Kandili Şaban ayının 14. gecesi idrak edilmektedir. Şaban ayının 14.ncü gecesi, miladi takvime göre 10 Mayıs Çarşamba gününe denk gelmektedir.
KANDİL GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli.
* Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
* Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
* O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
* Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
* Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.