Berat Kandili iftar vakti 2021! Akşam ezanı kaçta okunuyor, saat kaçta? Berat Kandili orucu açma vakti…
Berat Kandili orucu kaçta açılır? Berat Kandili orucu tutan vatandaşlar, Akşam ezanı saatini sorgulamaya başladı. İftar vakti için akşam ezan saatini bekleyenler, akşam ezanı saat kaçta okunuyor? Sorusunu soruyor. İşte 27 Mart akşam ezanı vakti…
Berat Kandili nedeniyle oruç ibadetini yerine getirenler gözlerini akşam ezanına çevirdi. Oruç açma saatini kaçırmak istemeyen vatandaşlar ‘akşam ezanı saat kaçta okunacak, Berat Kandili orucu kaçta açılı’’ Sorularına internet üzerinden yanıt arıyor. 81 ilin akşam namazı vakti Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sayfası üzerinden paylaşıldı. Diyanet İşleri Başkanlığının haftalık namaz vakitleri listesine göre, bugün (10 Mart 2021) Ankara'da akşam namazı 19.14'de, İstanbul'da 19.30'da, İzmir'de 19.36'da okunacak. İşte Berat Kandili orucu açma vakti…
TÜM İLLERİN AKŞAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN HÜKMÜ
Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).
Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
BERAT KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU?
Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi.
"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."