Gazete Vatan Logo

Bayramda emeğinizi ye paranızı heba etmeyin

Geçen Kurban Bayramı'nda 750 trilyon liralık kurban kesildi. Ancak yanlış sevkıyat ve kesimden 150 trilyon zarar edildi. Bu yıl aynı şeyin olmaması için yapılması gerekenler

Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yılki Kurban Bayramı'nda 1 milyon 500 bin küçükbaş, 400 bin de büyükbaş hayvan kesildi. Bu da toplam 750 trilyon liralık kesim anlamına geliyor. Ancak yanlış kesim yüzünden 150 trilyonluk maddi zarar oluştu. Bunu, et kesimi bilirkişisi, Akdeniz Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Bülent Mutluer'in yaptığı araştırma ortaya koydu.

Araştırmayı yaptıran AYTAÇ firmasının Ürün Müdürü Muhammed Hazer, kurbanlıkların doğru şekilde sevkiyatlarının yapılmadığını, yanlış kesim ve deri yüzmelere sıkça rastlandığını ve uygun olmayan saklama koşulları yüzünden toplam yüzde 20'lik bir zarar meydana geldiğini söyledi.

Hayvanı hırpalamayın
Ancak en önemli kayıp kurbanlık hayvanların sevkıyatında yaşanıyor. Hayvanlar sağlıksız ortamlarda kamyonların arkasına itiş tıkış konuluyor. Saatlerce dinlendirilmeden yolculuk yaptırılıyor. Oysa her 400 kilometrede bir hayvanlar dinlendirilmeli, yürütülmeli. Bizde bu kuralların hiçbirine uyulmuyor" dedi.

Deriyi düzgün sıyırın!
Bilinçsizce sıyrıldığı için piyasa değeri 2 milyon lira olan deri 1 milyon 600 bin liraya düşüyor; sanayide kullanılabilir kaliteli deri sayısı azalıyor, Ülke ekonomisi büyük zarar görüyor.

Aynı bıçakla et kesmeyin
Kurbanı kestiğiniz bıçakla eti de parçalarsanız ete mikroorganizmalar bulaşır, bu da raf ömrünü kısaltır. Etler kemikten sıyrılırken büyük ekonomik kayıp oluşuyor. Et -30 derecede şoklanarak saklanmalı. Böylece bir yıl besin değerinden hiçbir şey kaybetmez."

Dişi hayvana kıymayın
Kurban bayramlarında dinen uygun olan her türlü hayvan kesiliyor. Bunların arasında çok sayıda doğurgan inek de var. Oysa dişi hayvanlar hayvancılığın gelişimi için çok önemli. Bu yüzden diyoruz ki kurban bayramlarında dişi hayvan kesiminin en aza indirilmesi gerekir."

Bir gün önce besleyin sakın strese sokmayın
* Hayvan kesileceği yere en az bir gün önceden götürülerek dinlendirilmeli. Yorgun hayvan kesilecek olursa yeterli kan akışı sağlanamaz ve etin dayanma süresi kısalır.

* Bir gün önceden kesileceği yere götürülen hayvan yemlenip sulanmalı. Ancak kesimden 8 saat önce yemlenme işlemine son verilmeli. Kesimden hemen önce yem vermek et kalitesini olumsuz etkiler.

* Kesimden önce hayvan kesinlikle strese sokulmamalı, kaba davranışlardan kaçınılmalı. Şayet hayvan strese sokulursa yine etin olgunlaşması olumsuz yönde etkilenir. Boğazlama esnasında ise yeterli kan akışının sağlanması için omuriliği kesilmemeli.

* Boğazlamayı takiben hayvan askıya alınmalı.

* Yüzme işlemi sırasında et ve deriye alet ekipman ve çevreden pislik bulaştırmamaya özen gösterilmeli. Dışarıdan bulaşmadığı sürece, sağlıklı bir hayvanın bünyesinde mikroorganizma bulunmaz.

* Deriyi yüzdükten sonra iç organlar çok kısa sürede dışarı alınmalı.

* İşkembe ve bağırsaklar patlatılmadan çıkarılmalı.

* Etin parçalanma işlemine geçildiğinde yüzme işleminde kullanılan bıçaklar mutlaka temizlenmeli.

* Parçalanmayı takiben ailenin ilk günkü ihtiyacı karşılandıktan sonra, artakalan kısım bir gün buzdolabında bekletilerek dinlendirilmeli ki et olgunlaşabilsin. İyi bir olgunlaşma için; ne çok hızlı ne de çok yavaş bir soğutma uygulanmalı.

* Tüketilecekten fazla et kalmışsa ve bir haftadan fazla bekleyecekse etler şoklanmalı, şoklama işleminde küçük parçalara ayrılmalı (250-300 gramlık) ve mümkün olan en düşük ısıda derin dondurucuda şoklanmalı.

Haberin Devamı