‘Bayrak indirilmesinin yaşı, uyruğu olmaz!’
“Bayrağın indirilmesinin yaşı, uyruğu olmaz” diyen CHP lideri, ekledi: “Eğer askeri birlikten bayrak indiriliyorsa, valiliğin önünden çok daha rahat indirilir o zaman...”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimleri çerçevesinde turunu dün BBP, ÖDP ve İP’yi ziyaret ederek sürdürdü. Kılıçdaroğlu, BBP ziyaretinin ardından soruları yanıtlarken, şunları söyledi:
“Bayrak bizim onurumuzdur, şerefimizdir, namusumuzdur. Bayrağın direkten indirilmesinin yaşı, uyruğu olmaz. Bakanın ‘direğe tırmanan 16 yaşındaydı’ diye bir gerekçe üretmesini anlamakta zorluk çekiyorum. Zaten bayrak konusunda AKP’nin karnesi kırıktır. Size tipik bir örnek vereyim, Kırkpınar güreşlerinde büyük bir bayrak stadyumda dolaştırılırken, bütün stadyum ayakta, dört AKP’li bakan ayağa kalmadı. Acaba bunun hesabını verdiler mi? Dün Recep Tayyip Erdoğan ‘bayrak, bayrak’ diye kükrüyordu. Siz bir tel örgüyü aşıyorsunuz, tel örgünün öte tarafına gidiyor, direğe çıkıyorsunuz, bayrağı indiriyorsunuz, tekrar tel örgüden atlayıp bu tarafa geliyorsunuz. Size ne tür bir talimat verildi. Çıkın açıkça söyleyin bunu. Eğer askeri birlikten bayrak indiriliyorsa, valiliğin önünden çok daha rahat indirilir o zaman. Başbakanlığın önünden çok daha rahat indirilir.”
Sağduyu çağrısı
Bir gazetecinin, “Siyasilerden tansiyonu düşüren açıklamalar da bekleniyor” demesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Herkesin sağduyulu davranması lazım, görevimiz odur” dedi.
‘Kürt sorunu özgürlükle çözülür’
CHP lideri Kılıçdaroğlu,Die Welt’ten Stefan Laurin’in sorularını yanıtlarken, CHP’nin Kürt sorununun daha fazla özgürlük ve demokrasiyle çözülebileceğine inandığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “CHP, aynı zamanda Kürt partileri zor durumda kaldığından yüzde 10’luk seçim barajını kaldırmayı amaçlıyor. Diyarbakır’daki işkence hapishanesinin bir insan hakları müzesi olmasını istiyoruz. 80’li yıllarda o hapishanede işlenen suçlar PKK’nın kurulmasının nedenleri arasındadır. Erdoğan’ın Öcalan’la giriştiği diyalog başarılı da olmadı. Halen gençler dağlara çıkıp silahlı örgütlere katılıyorlar. Erdoğan ile Öcalan arasındaki diyaloga güvensizlik hakim” dedi.
Köşk senaryosu: Olağanüstüde Davutoğlu, olağanda Gül
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk adaylığına kesin gözüyle bakılan Ak Parti’de, genel başkanlık ve Başbakanlık koltuğuna oturacak ismin kim olacağı tartışılıyor. Kulislerde dillendirilen son senaryo geçiş döneminde Ahmet Davutoğlu, 2015 seçimleri sürecinde ise Gül’ün genel başkanlığı üzerine oturtuluyor. 2015’teki olağan kongre sürecine Eylül 2014’te ilçe kongreleriyle start verilmesi kararının ardından dillendirilen sözkonusu senaryoya göre Erdoğan’ın Köşk’e çıkması halinde zorunlu olarak gerçekleştirilecek olağanüstü kongrede Ahmet Davutoğlu, genel başkanlık koltuğuna oturacak. Hükümeti kurma görevini de üstlenecek Davutoğlu, 2015 sonbaharında yapılması gereken olağan kongrenin hazirandaki seçimlerin öncesine çekilmesinin ardından genel başkanlık koltuğunu Abdullah Gül’e bırakacak. Ak Parti 2015 seçimlerine Gül’ün liderliğinde girecek. Gül seçimlerin ardından da Başbakanlık koltuğuna oturacak.