Başbakanlık'tan flaş açıklama
Başbakan Yıldırım’ın “Esad geçiş döneminde muhatap alınabilir” dediği öne sürüldü ardından düzeltme yapıldı. Yıldırım, Esad’la muhaliflerin muhatap olabileceğini söyledi
Başbakan Binali Yıldırım’ın, Suriye’de mevcut rejimin lideri Beşar Esad’ın geçiş sürecinde muhatap alınabileceğini söylediği iddiası dün dış politikada bir değişiklik daha yapılacağı yönünde yorumlandı ancak daha sonra bu sözler yalanlandı.
Başbakan Yıldırım’ın, İstanbul’da yabancı medya temsilcileri ile yabancı dilde yayın yapan yerli medya kuruluşlarının temsilcilerini kabul ettiği görüşmede, “Önümüzdeki altı ay içinde Suriye konusunda Türkiye daha aktif bir rol oynayacak” mesajı verdi, Suriye’nin etnik temelde bölünmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.
Yıldırım, “Geçiş dönemi Esad’la olabilir mi, bunun bir süresi var mı?” şeklindeki soruya “Esad’ın muhatabı oradaki rejim muhalifleridir. Bizim Esad’la veya oradaki bir grupla oturup bir şey konuşmamız Türkiye olarak söz konusu değil. Orada taraflar var. Taraflar kimler? Tarafların arkasında ve yanında olanlar var. Tarafların yanında olanlar da diyor ki, ‘Tarafları bir araya getirelim. Otursun konuşsunlar ve çözüme ulaşsınlar.’ Bütün mesele bu. Bir kişiye dönüp dolaşıp, çözümü o noktaya bağlamak çözümsüzlüğe razı olmaktır. Onu kast ediyorum” yanıtını verdi.
‘Darbeye darbe vurduk’
Başbakan Yıldırım, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin açılış törenindeki konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye, dünya demokrasi tarihinde hiçbir ulusa nasip olmayacak bir darbe girişimini, silahlı darbe girişimini, silahsız güçle, darbecilere darbeyi vuran bir ülkenin adıdır. Darbe yapmaya geldiler, darbeyi yediler, gerisin geri gittiler. Şimdi içeride hesabını veriyorlar. Yağma yok, bu ülkenin kazanımlarını, ülkenin kurumlarına kılcal damarlarına sızıp, bin bir türlü entrikalar, kapalı oyunlarla iradeyi ele geçirmeye bu millet müsaade etmedi, etmeyecek.”
MİT’te yeni yapılanma
Başbakan Yıldırım, MİT’le ilgili de değişim mesajı verdi: “Gelişen dünya şartları, iletişim teknolojileri istihbarat örgütlerinde de yenilenme gerekiyor. ABD için milat 11 Eylül 2001 oldu. 15 Temmuz bir kez daha gösterdi ki koruyucu önlem, önleyici istihbarat çok önemli. Keşke bize haber gelmemiş olsaydı, ama darbe girişimi önlenebilmiş olsaydı. O yüzden istihbarat teşkilatının, özellikle iç istihbaratın güçlendirilmesi gerekiyor. İstihbaratı iç ve dış olarak yeniden yapılandıracağız. Ama sınıra kadar geldim, burada durdum demeyecek. Bunların üzerinde de bir istihbarat koordinasyon, bir çatı yapı teşkil edilecek. Amaç, hem onların birlikte çalışmasını sağlayacak, hem de onları denetleyecek bir yapı. Bugün istihbaratta en önemli konu dinlemek değil. Dinleyeni kim dinleyecek? Yani yaptığı dinlemeyi kendi grup çıkarı için mi, şeytani amaçları için mi kullanacak? Bunları da kapsayan bir çalışma yapılıyor.”