Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın arkasındaki dev ekip

Başbakan neden başarılı? Karizmatik, iyi bir hatip, vefalı, çalışkan... Tabii bu uzmanların görüşleri... Bir ayrıntı daha var ki!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan neden başarılı? Uzmanlardan duymaya alışık olduğumuz nedenler: Karizmatik, iyi bir hatip, vefalı ve çalışkan olması… Ama bir noktayı atlıyorlar: Hayatını ona adayan 50 kişilik yakın ekibini. Erdoğan’ı zirveye taşıyan ve orada tutan kişileri tanıyoruz


Şeyhi şeyh yapan müritleridir... Bu söz, adeta Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatıyor. Çünkü müritler ne kadar iyi çalışıp örgütlenirse, şeyhe o derece önem atfediliyor. Erdoğan’ın kurduğu ekip de öyle. Bu çekirdek kadro, Başbakan’ın bir dediğini iki etmiyor. Zira, liderlerinin vefalı olduğunu, çabalarının karşılığını alacaklarını düşünüyorlar. Tüm eleştirilere ve baskılara karşın, liderlerinin onları koruyacağından da eminler.

Gerçekten de Recep Tayyip Erdoğan’ın ekibi incelendiğinde, vefanın ağır bastığı anlaşılıyor. Çünkü bu kadro içerisinde, 1991’deki milletvekilliği süreci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve AKP’nin kuruluşundaki ‘yoldaş’ları var. “Başbakan’ın adamları” arasında, ‘İstanbul ekibi’ ağır basıyor.

Ne var ki AKP içinden kimse, “Başbakan’a şu isimler diğerlerinden daha yakındır” diyemiyor. Çünkü hepsi kendisinin daha yakın olduğunu düşünüyor. Örneğin adı bizde saklı, son birkaç yıldır Başbakan’ın yanından hiç ayrılmayan, özellikle seçim döneminde neredeyse 24 saatini birlikte geçiren bir danışmanı bile, “Evet, ben Başbakan’ın 50 adamından biriyim” diyemiyor. Söylediği şu: “Bakanlar bakan olduğu kadar, danışmanlar danışman olduğu kadar, milletvekilleri ise milletvekili oldukları kadar Başbakan’a yakındır.”



BAKANLAR

Prof. Dr. BEŞİR ATALAY
‘İrticayla suçlandı’
1947 Ankara doğumlu. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. Adı, cumhurbaşkanı adayı olarak da geçti. Erdoğan’ın aday göstermek istediği, ancak Bülent Arınç’ın sıcak bakmadığı ileri sürüldü. Atalay’ın eşi değil ama, üç kızından biri türbanlı. Kırklareli Üniversitesi’nin kurucu rektörü olan Atalay, YÖK tarafından, yayınlarında irticai faaliyetler bulunduğu gerekçesiyle bu görevinden alındı. Bir dönem kamuoyu araştırma şirketi ANAR’ın yöneticisiydi. Bu yüzden hükümetin kamuoyu araştırma uzmanı olarak da biliniyor.

ALİ BABACAN
Güvenilen prens
1967 Ankara doğumlu. Erdoğan, kriz sonrası ekonomi bakanlığını Ali Babacan’a vererek, güvenini gösterdi. Bununla kalmadı, AB başmüzakerecisi görevini de verdi. Babacan, AKP kurucu üyesi; yani bir anlamda Erdoğan’ın prenslerinden biri. ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden birincilikle mezun. Yüksek lisansını Northwestern Üniversitesi Kellogg School of Management’ta işletme üzerine yaptı. Türkiye’ye dönüşünde ticaretle uğraştı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi.

Doç. Dr. HÜSEYİN ÇELİK
Tartışılan eğitimci
1959 Van doğumlu. AKP kurucu üyesi… 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Doçent unvanını da aynı üniversiteden aldı. Çelik’in, Türk siyasi tarihi, kültürü ve edebiyatı üzerine yazılmış on kitabı var. Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, müfredatta din içerikli yayınlara izin verdiği ileri sürüldü. Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin tüm baskılarına karşın onu görevden almaya yanaşmadı.

CEMİL ÇİÇEK
301’i hâlâ seviyor
1946 Yozgat doğumlu. Siyasete ANAP’tan girdi, 1997’de ‘Grup kararına aykırı hareket’ gerekçesiyle ANAP’tan ihraç edildi. 1998’de Fazilet Partisi’ne girdi. AKP’nin kuruluşuna katıldı, ancak hemen üye olmadı. Erdoğan’ın, Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Çiçek, 301’inci madde tartışmaları ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Ermeni Konferansı düzenleme çabalarını ‘vatana ihanet’ diye nitelemesiyle gündeme gelmişti. 22 Temmuz’da TBMM’ye yeniden seçildi.

Doç. Dr. ABDULLAH GÜL
İkinci adam
1950 Kayseri doğumlu. Erdoğan’ın en yakınındaki isim. AKP’nin yaratıcılarından. Onun için ‘ikinci adam’ deniliyor. Erdoğan, milletvekili seçildikten sonra Başbakanlığı devrederek, Dışişleri Bakanlığı ile yetindi. Erdoğan da onu cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Unvanı doçent doktor. 1983-1991 yılları arasında merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde olan İslam Kalkınma Bankası’nda (IDB) iktisat uzmanı olarak çalıştı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi.

Dr. HİLMİ GÜLER
İGDAŞ’tan bakanlığa
1949 Ordu doğumlu. Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde İGDAŞ yönetim kurulu üyesiydi. Güler’in kızı, Osman Pepe’nin oğlu ile evli. ODTÜ'den Metalürji Mühendisliği diploması var. Aynı üniversiteden yüksek lisans ve doktora sahibi. Güler, bakanlığı döneminde, Irak’a ucuza elektrik satmakla ve kayınbiraderini PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı ve PETKİM satışının İhale Komisyonu Başkanı yaptırmakla suçlandı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi.

ATİLLA KOÇ
Başbakan’ın kızanı
1946 Aydın doğumlu. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Kaymakamlık, valilik, emniyet müdürlüğü yaptı. Bir dönem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in genel sekreteriydi. Oğuzhan Asiltürk’le yakınlığı sayesinde Necmettin Erbakan’la tanıştığı ileri sürülüyor. Yine iddialara göre
Korkut Özal’la da arası oldukça iyi. Millî Görüşçülere yakın görünmek isteyen Erdoğan’ın, bu yüzden Koç’u bakan yaptığı iddialar arasında. Hiçbir tarikat ve cemaate yakın olmadığını söyleyen Koç, “Ege’de ‘Efe ne derse kızan onu yapar’ derler. Bizim efemiz de Başbakan’dır” diyor. Teybimize konuşan Koç’a göre, Başbakan’la ilişkisi ise şöyle: “Kabine üyelerinin hepsi Sayın Başbakan’ımıza aynı derecede yakın.
Ben istisna değilim. Bu, zaten lider olmanın da gereğidir. Başbakan da bunu yapıyor. Onun bakanı olarak hizmet etmekten başka bir yakınlığım yok kendisine.”


OSMAN PEPE
Mühendis siyasetçi
1954 Trabzon doğumlu. AKP hükümetlerinin değişmez Çevre ve Orman Bakanı oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi mezunu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. İller Bankası, Azot Sanayi ve Ereğli Demir Çelik Fabrikasında mühendis olarak çalıştı.

MEHMET ALİ ŞAHİN
Yol arkadaşı
1950 İstanbul doğumlu. Avukat. Erdoğan’ın yol arkadaşı. “Milli Görüş gömleğini çıkardık” diyen ekipten, yani Necmettin Erbakan yolundan vazgeçenlerden. Şahin, AKP Grup Başkanvekilliği görevinin yanı sıra Adalet Komisyonu üyeliğinde de bulundu. AKP’nin hukukçu kadrosundan. 22 Temmuz’da TBMM’ye yeniden seçildi.

KEMAL UNAKITAN
Çok eleştirilen ‘abi’
1946 Edirne doğumlu. Erdoğan’ın ‘Kemal Abi’si. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. Bir dönem Albaraka Türk Finans Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi’ydi. Kemal Unakıtan, muhalefetin çok eleştirdiği bir isim. Sık sık istifaya çağrılan Unakıtan; kaçak villa, mısır ithalatı, Galataport, TÜPRAŞ’taki hisse satışı gibi birçok tartışmalı konunun odağında. Erdoğan, mealen “Medyanın talebiyle milletvekili, bakan, belediye başkanı ve bürokratı yedirtmem” dedi. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. Erdoğan ile Unakıtan’ın, ‘tüccar mantığı’ ile hareket ettikleri için uyumlu çalıştıkları iddia ediliyor. Unakıtan, kendisine ulaştığımızda, “İş adamıydım. Ama biliyorsunuz, Başbakan, seçime katılamadığı dönemde, beni kendi yerinden aday göstermişti. Yani beni kendi yerine koymuştu. Dolayısıyla Başbakan’ın en yakınında olan isimlerden biri sayılırım” diyerek Başbakan’la ilişkisini özetlemiş oldu.


BİNALİ YILDIRIM
Yadigar kurmay
1955 Erzincan doğumlu. Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki kurmaylarından. İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri (İDO) Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Bakanken, 37 kişinin öldüğü hızlı tren kazasında tüm suçlamalara karşın, Erdoğan, Yıldırım’ı görevden almadı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu. Aynı üniversiteden yüksek lisansı var. Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 22 Temmuz’da TBMM’ye yeniden girdi.



DANIŞMANLAR VE KURMAYLAR

Dr. YALÇIN AKDOĞAN
Doktrin hocası
1969 İstanbul doğumlu. Başdanışman. AKP`nin ‘muhafazakâr demokrat’ söyleminin mimarı olarak gösteriliyor. Gezilerinde Erdoğan’a eşlik ediyor. Bir dönem, Yeni Şafak Gazetesi’nde yazarlık yaptı. ‘AKP ve Muhafazakâr Demokrasi’ adlı kitabı nedeniyle, parti içinde ona ‘Doktrin Hocası’ diyorlar. Kitap, AKP’nin bir nevi anayasası. Turgut Özal’ın dört eğilimini işliyor ve Erdoğan'ın özel siparişi olduğu ileri sürülüyor. Akdoğan, AKP’nin istediği değişikliklere uygun yeni anayasayı yazan grupta da bulundu. Bugünlerde AKP’nin resmi tarihini yazdığı söyleniyor. Erdoğan’ın gittiği her yerde, yaptığı her görüşmede notlar tutuyor. Bu notları toplayıp, AKP’nin liderlik tarihçesini yazacağı ileri sürülüyor. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun. Marmara Üniversitesi’nden de siyaset bilimi doktorası var.

MÜCAHİT ARSLAN
Baba oğul mücadelede
Tayyip Erdoğan’ın sessiz, derinden çalışan danışmanı deniyor. AKP’nin kurucularından. Erdoğan’ın makam aracına binebilen ender isimlerden. Mazlum-Der’in eski başkanı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye giren AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın oğlu. 10 Aralık 2002’de, Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush ile Erdoğan (Henüz Başbakan değildi) buluşmasını kotaran kişilerden biri. Ne fotoğraf çektiriyor, ne televizyona çıkıyor. İddialara göre babası, Erdoğan’ın Güneydoğu kurmayı olan İhsan Arslan, 1996’da, PKK kampını ziyaret eden ekip içinde yer almıştı. Geçmişte, Hizbullah’ın iki kanadı arasında arabuluculuk üstlendiği iddiaları da basında yer aldı.

Prof. Dr. NABİ AVCI
‘Nabi Hoca’
1953 Bilecik doğumlu. Başbakan Başmüşaviri ve medya danışmanı. Erdoğan’ın hemen hemen tüm temaslarında o da yer alıyor. Hürriyet Gazetesi’ne göre Tayyip Erdoğan, Avcı’ya ‘Nabi Hocam’ diye hitap ediyor. 20’li yaşlarda Veysel Vedat ismiyle şiirler yazan Avcı’nın edebiyat ve sanat bilgisi oldukça iyi. İdeolojik olarak liberal, yaşam tarzı olarak muhafazakâr. Politik duruşu, her ortamda bir denge unsuru. Recep Tayyip Erdoğan ile tanışması, 1990'lı yıllara kadar uzanıyor. 1994 yerel yönetim seçimlerinde Erdoğan'ın seçim kampanyasını yürüten ekipte yer almıştı. Ortadoğu Teknik Ünivesitesi mezunu. Anadolu Üniversitesi’nde uzun yıllar iletişim dersleri verdi. İki yıl kadar da Bilgi Üniversitesi'ndeydi. Hasan Celal Güzel’in, Turgut Özal’ın ve Yıldırım Akbulut'un danışmanlıklarını da yaptı. Ahmet Davutoğlu'na yakın dururken Ömer Çelik ile aralarında bir sürtüşme olduğu ileri sürülüyor. Bu arada Yalçın Akdoğan da üniversiteden öğrencisi. Bugün yine yanında olsa da Başbakan Erdoğan üzerinde birkaç yıl önce daha etkin olduğu söyleniyor. Avcı’nın ayırt edici özelliklerinden biri de sarı silgili kurşun kalemlere merakı.


EGEMEN BAĞIŞ
Tercüman
1970 İstanbul doğumlu. Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanlarından. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye seçildi. Erdoğan, yabancı devlet adamlarıyla görüşürken tercümanlık yapıyor. Uzun yıllar da Beyaz Saray’da tercümanlık yaptı. 2002 seçimlerinden sonra, ABD’deki işini bırakarak Türkiye’ye geldi. Babası Abdullah Bağış, 1974-1979 arasında Adalet Partisi’nden Siirt Belediye Başkanı’ydı. Eşi Reyhan Bağış, Emine Erdoğan’a ABD ‘First Lady’si Laura Bush ile görüşmesinde tercümanlık yaptı. Erdoğan, Oslo'da bir
grup PKK sempatizanının yumurtalı saldırısına uğradığında, ilk siper olan isimlerden biriydi. Egemen Bağış, Eczacıbaşılar tarafından kurulan İstanbul Modern adlı müzenin de yönetim kurulu üyesi. ABD, New York’taki, Baruch College’de işletme okudu. Aynı üniversiteden kamu yönetimi yüksek lisansı var. New York’ta Turkish Link adlı bir çeviri bürosu bulunuyor.

AKİF BEKİ
‘Harflerini çözdü’
1971 Bingöl doğumlu. Sözcü ve başdanışman. Gazeteci kökenli. 2003’te ‘Erdoğan’ın Harfleri’ adlı kitabını yayımladı ve Erdoğan’ın konuşma dilini analiz etti. “Erdoğan, Musa peygamberin soyundan geliyor” dedi. İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun.

HÜSEYİN BESLİ
30 yıllık dost
1953 Görele doğumlu. Genel Başkan Danışmanı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. İstanbul Üniversitesi’nde psikoloji ve işletme iktisadı okudu. Besli, yaptığımız görüşmede Erdoğan’la ilişkilerini şöyle özetledi: “1991’den bu yana bilfiil bire bir çalıştık. Ben Sayın Başbakan’a basın ilişkilerinde yardımcı oluyorum. Konuşmalarının hazırlanmasında da katkıda bulunuyorum.”

ÖMER ÇELİK
O yazıyor, Erdoğan söylüyor
1969 Adana doğumlu. Erdoğan’ın en eski siyasi danışmanlarından. Gazi Üniversitesi’nde siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yaptı. Dış politika ile ilgili her ayrıntının ondan geçtiği söyleniyor. Başbakan’ın konuşma metinlerini hazırladığı biliniyor. Yeni Şafak, Yeni Yüzyıl, Star ve Sabah’ta yazarlık yaptı. İddiaya göre Ali Bulaç sayesinde Erdoğan ile tanıştı. 22 Temmuz’da TBMM’ye yeniden girdi.


Prof. Dr. AHMET DAVUTOĞLU
Dış politikanın pusulası

1959 Taşkent doğumlu. Dış Politika Başdanışmanı ve büyükelçi. İlk tezkere günlerinde ‘Irak’a asker göndermenin hatalı olacağını’ savundu. AKP’nin, başta Ortadoğu olmak üzere, dış politikasının belirlenmesinde son derece etkin bir isim oldu. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümlerini bitirdi. Erdoğan’ın başdanışmanı olmadan önce, Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı’ydı. Davutoğlu, aynı zamanda Abdullah Gül’ün de yakın arkadaşı. Seçimlerden sonra akademik hayata dönme kararı aldı.

Prof. Dr. ÖMER DİNÇER
Omuz omuza
1956 Karaman doğumlu. Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde BİT’lerden (Belediye İktisadi Teşekkülleri) sorumlu danışmanıydı. AKP iktidarıyla birlikte Başbakanlık Müsteşarı oldu. 1995’te, “Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıçta ortaya koyduğu bütün temel ilkelerin; laiklik, cumhuriyet ve milliyetçilik gibi birçok temel ilkenin yerini, daha çok katılımcı, daha adem-i merkezi, daha Müslüman bir yapıya devretmesi zorunluluğu olduğu ve artık bunun zamanının geldiği düşüncesini taşıyorum” dedi. Böylece askerin örtülü protestosuyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca Erdoğan’ın, “Bürokratik Oligarşi’nin birçok engellemeleri var” sözlerini Dinçer’in söylettiği de ileri sürüldü. Erdoğan tarafından daima korundu. İntihal iddiasıyla YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu) tarafından öğretim üyeliği geri alındı. Dinçer, 22 Temmuz’da TBMM’ye girdi. Yeni AKP hükümetinde başbakan yardımcısı olacağı konuşuluyor.

ŞABAN DİŞLİ
KKTC danışmanı
1958 Sakarya doğumlu. AKP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. Cumhurbaşkanlığı tartışmalarında, Erdoğan’ın Başbakan olarak kalması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Şaban Dişli’yi yurtdışı gezilerinde yanında bulundurmaya özen gösteriyor. İddialara göre AKP, KKTC’deki seçimlerde Serdar Denktaş’a karşı Mehmet Ali Talat’ı, Şaban Dişli’nin organizatörlüğünde destekledi. Serdar Denktaş, bu nedenle “Kıbrıs’ta ilk kez din ve siyaset bir araya geldi” dedi. Talat’ın bazı Avrupa gezilerinde, yanında Dişli de vardı. Dişli aynı zamanda Cüneyd Zapsu’nun da yakın olduğu isimlerden. Konuya ilişkin sorumuzu, “Ben sadece Sayın Başbakanımızın çalışma ekibindeyim. En yakınındaki isim olduğum söylenemez. En yakınında kim olduğunu sadece Başbakanımız bilir. Ama son sekiz aydır ekibinin içindeyim” diye cevapladı.

EROL OLÇAK
AKP’nin isim babası

1963 doğumlu. Reklam danışmanı. Artel Reklam Ajansı’nın sahibi. AKP’nin seçim çalışmalarını düzenleyen ekibin başında. İstanbul Üniversitesi Estetik ve Sanat Tarihi mezunu olan Olçak, ilk oğluna Tayyip ismini verdi. 1994’te de yerel seçimler öncesi düzenlenen kampanyanın başındaydı. AKP'nin isim babası olduğu ileri sürülüyor. Ancak, ampul amblemi yerine ayçiçeği önermiş. Çiller’li DYP'nin, ‘Cesur Yürekli Türkiye’ kampanyası ile KKTC'de Ulusal Birlik Partisi'nin seçim kampanyasını da o yaptı.

İDRİS NAİM ŞAHİN
Yakın arkadaşı
1956 Ordu doğumlu. Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı. AKP kurucularından, halen genel sekreter. Erdoğan’ın çok yakın arkadaşı olduğu söyleniyor. Şahin’in ismi, bir ara gündeme gelen kabine revizyonunda, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yerine geçti. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in onay vermediği ileri sürüldü. 22 Temmuz 2007 seçimleri için, Erdoğan’ın evinde milletvekili aday listesini hazırlayan ekibin içinde yer aldı; kendisi de yeniden TBMM’ye girdi.

CÜNEYD ZAPSU
Erdoğan’ın veri koordinatörü
1956 İstanbul doğumlu. Tayyip Erdoğan’ı, dört kez ABD’ye götüren ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, işadamlarıyla tanıştıran isim olarak gösteriliyor. ABD ve Avrupa ile Başbakan Erdoğan arasında köprü olduğu ileri sürülüyor. Erdoğan’ın veri koordinatörü. Davos toplantılarında da Erdoğan’ın programlarının mimarlığını yaptı. 17 Aralık 2004’te gerçekleştirilen, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik zirvesinde önemli taktiklere imza atan Cüneyd Zapsu, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve Genel Başkan Danışmanı.


KADER DEĞİŞTİREN ADAM

FARUK ÇELİK
Başbakan yaptı
1956 Artvin doğumlu. Erdoğan’a başbakanlık yolunu açan isim olarak gösteriliyor. 2002’de Siirt seçimlerine itiraz ederek iptalini isteyen kişiydi. O dönem, AKP Grup Başkanvekili olan Çelik, “Bundan bir şey çıkmaz” diyen Erdoğan’ı sürenin dolmasına 24 saat kala ikna ettiğini açıklamıştı. Neticede, Erdoğan Siirt seçiminin iptali üzerine aday olmuş ve milletvekili seçilmişti. Çelik’e “Erdoğan’ın en yakındaki isimlerden biri olarak gösteriliyorsunuz” dediğimizde, şu karşılığı verdi: “En yakın isim değilim, ama çalışma arkadaşlarından biriyim. ‘Onun sağ koluyum’ gibi bir şey diyemem kesinlikle. Böyle iddialı şeylere uzağım.”
Çelik, Bursa’daki bazı kamu kurum ve kuruluşlarına yakınlarını ve akrabalarını yerleştirdiği yönünde iddialara maruz kalmıştı. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi.


ÇEVRESİNDEKİ KADINLAR

AYŞE BÖHÜRLER
Türbanı ihtar nedeni
1963 Nevşehir doğumlu. AKP kurucu üyesi ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi. Türbanı yüzünden AKP’ye ihtar verilmesine neden oldu. Erdoğan adına, Nimet Çubukçu ile birlikte ‘Türban raporu’ hazırladığı basında yer aldı. Erdoğan’ın Başbakan kalmasını isteyen ekipten. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu mezunu.

HÜLYA ÇETİNKAYA
Deneyimli sekreter
Tayyip Erdoğan’ın sekreteri. 1985’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne girdi. Önce Bedrettin Dalan’la, ardından da Nurettin Sözen’le ve Tayyip Erdoğan’la çalıştı. Tayyip Erdoğan’ın cezaevine girdiği günlere kadar sekreterliğini yapan Çetinkaya, bir yıl da İstanbul eski belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna ile çalıştı. Gürtuna döneminde, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne gönderildi. Erdoğan bunu öğrenince, Çetinkaya’yı Ankara’ya davet etti.

NİMET ÇUBUKÇU
Erdoğan’a siper
1965 Karaman doğumlu. AKP’nin hukukçu ve türbansız kadın üyesi. Partiyi kuran ekibin içinde yer aldı. AKP’nin ‘Muhafazakâr Demokrat’ kimliğinin oluşmasında aktif görev yaptı. Emine Erdoğan’ı savunmak için Deniz Baykal’la giriştiği polemik dikkat çekti. Güldal Akşit’in yerine Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na getirildi. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi.

Dr. BERRA KILIÇ
Vetolu ekonomist
Tayyip Erdoğan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) üyeliğine aday gösterdi; ama Ahmet Necdet Sezer veto etti. Libya asıllı işadamı Hussein Nouman Soufraki’nin yöneticisi. Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Ankara Üniversitesi’nden yüksek lisans ve doktoralı.

EMİNE ERDOĞAN
En yakını o
1955 İstanbul doğumlu. 1970’lerde ağabeyinin baskısıyla başını örttü. 1994 yerel seçimlerinin kazanılmasında, Emine Erdoğan’ın etkisi büyüktü. Çünkü kadın kollarıyla birlikte o da büyük çaba sarf etti. Eşinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de kurum kaynaklarını hayır işlerine yönlendirmek için çabaladı. İl Hanımlar Komisyonu’nda aktif olarak çalıştı. Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğunda türbanı nedeniyle devlet protokolüne giremedi. Bunun yerine parti içi etkinliklere katıldı. Eşiyle birlikte yoksul evlerini ziyaret etti. Aktiviteleri artınca AKP Genel Merkezi, Emine Erdoğan’ın programlarını basına duyurmaya başladı.

Prof. Dr. EDİBE SÖZEN
‘Medya ilişkileri’ni yenileyecek
1961 Sivas doğumlu. Prof. Dr. Edibe Sözen, 2006’daki AKP Kongresi’nde medya ve tanıtımdan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 22 Temmuz’da TBMM’ye seçildi. Özellikle insan hakları ve sivil toplum kavramları ile bu kavramların iletişimle ilişkisi alanlarında araştırmalar yürüttü. Zaman Gazetesi’nde köşe yazarlığı da yaptı. Sözen, “Medya ile ilişkilerde büyük yenilikler olacak” diyerek AKP’de görev tanımını yaptı. Kendisini ‘Ekonomik anlamda liberal, İslami hassasiyetleri olan, modern dünyayla bir sorunu bulunmayan, sivil Türkiye’nin güçlenmesinden yana’ olarak tanımlıyor.


KARDEŞİ
MUSTAFA ERDOĞAN
Hem ortağı hem kardeşi
1958 doğumlu. Tayyip Erdoğan’ın kardeşi. Erdoğan, Başbakan’ken kardeşiyle birlikte dağıtım şirketi kurdu. İddiaya göre Tayyip ve Mustafa Erdoğan’ı yakından tanıyanlar bile ikisinin seslerini karıştırıyor. Siyasi arenada hemen hemen hiç görünmeyen Mustafa Erdoğan’ın, aynı zamanda ağabeyi Tayyip Erdoğan’ın kira gelirleri dahil tüm ticari işlerini de takip ettiği ileri sürülüyor.

DÜNÜRÜ
SADIK ALBAYRAK
Yeni Şafak yazarıydı
1942 Trabzon doğumlu. 1960’lı yıllarda Hürriyet Gazetesi’nde ‘ilerici imam’ olarak tanıtıldı. Erdoğan’ın dünürü olana kadar Yeni Şafak gazetesi yazarıydı. Sonra beklenmeyen bir kararla istifa etti. Ayrıca, dünürü Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde başlayan danışmanlık görevini de bıraktı. Uzun yıllar yazarlığını Milli Görüş çizgisinde sürdürdü. Necmettin Erbakan’a da yakın bir isim olan Albayrak, kapatılan Refah Partisi’nden milletvekili adayı oldu, seçilemedi. ‘Erbakancı’ Milli Gazete’de ve ‘Erdoğancı’ Yeni Şafak’ta aynı anda köşe yazarlığı yaptı. Sadık Albayrak, dünürüyle olan ilişkisi hakkında konuşmayı sevmiyor. AKP politikaları konusunda da görüş bildirmemeye özen gösteriyor.


YAKIN ARKADAŞLARI
Hasan Doğan
‘Gemicik’i o sattı
Erdoğan'ın yakın arkadaşı, ablası, Remzi Gür ile evli. Doğan ayrıca Gür’ün Ramsey firmasındaki ortağı. Son olarak seçim kampanyası döneminde Tayyip Erdoğan’ın başını hayli ağrıtan ‘Gemicik’ meselesinde de Doğan’ın adı geçiyor. Çünkü Burak Erdoğan’a ünlü ‘gemicik’i satan kişi Hasan Doğan.

Remzi Gür
Burs fabrikatörü
Ramsey Giyim’in sahibi. Erdoğan’ın çocuklarına ABD’de okumaları için ‘burs’ vermesiyle tanındı. Erdoğan, sıklıkla Gür’ün villasında tatil yapıyor. İddiaya göre, Gür
cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde CHP Milletvekili Mehmet Yıldırım’ı arayarak “Genel Kurul’a gir, oy kullan. Ne gerekiyorsa yaparız” dedi.

CİHAN KAMER
Gayri resmi danışman
Atasay ve Asgold şirketlerinin sahibi. Erdoğan’ın oğlunun düğününde gelen 30 kilo altını paraya çevirdi. Atasay Kuyumculuk, adını Cihan Kamer’in babası Atasay Kamer’den alıyor. Cihan Kamer iş hayatına aktif pazarlamacılıkla başlamış. Türkiye’nin ilk döviz büfesini o kurmuş. Ardından Deha Menkul’ü hayata geçirmiş.
Cihan-Çiğdem Kamer çiftinin Florya’daki evleri, Başbakan’ın eşi Emine Hanım’la birlikte en fazla uğradıkları dost mekânı. Cihan Kamer ve eşi de Erdoğanların evine rahatlıkla girebiliyor. Başbakan Erdoğan, herhangi bir hediye vermesi gerektiğinde Atasay Kuyumculuk’un ürünlerini tercih ediyor. Cihan Kamer de Erdoğan’ın işadamlarını götürdüğü önemli dış gezilerin bir numaralı adamı. Cihan Kamer’den Başbakan’ın gayri resmi ekonomi danışmanı olarak söz ediliyor. O ise, bu konuda, “Ben sadece bana bir şey sorulduğunda fikrimi söylüyorum” demekle yetiniyor.


HAYATINI KOLAYLAŞTIRANLAR

HİKMET BULDUK
Kreasyon sorumlusu
Özel Kalem Müdürü. Aile dostu. Yurtiçi ve yurtdışı gezilerde sürekli Erdoğan’ın yanında. Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, BELTUR’un genel müdürlüğünü yaptı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. Erdoğan’ın kıyafet trafiğini, Hikmet Bulduk yönetiyor.

Dr. SERDAR ÇAM
Koordinasyon sorumlusu
Meclis’teki özel kalemi. Siyasete ortak bir tanıdıkları vasıtasıyla Erdoğan’la tanıştıktan sonra girdi. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. Boston Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı, Marmara Üniversitesi’nde de uluslararası pazarlama doktorası yaptı. Uzun yıllar özel sektörde çalıştı. Fatih Üniversitesi’nde ders verdi. Başbakan’ın temsil ve koordinasyon işlerini de yürütüyor. İngilizce, Fransızca ve Almanca biliyor.

MUSTAFA GÜNDOĞAN
‘Özel’ adam
Erdoğan’ın İstanbul'daki özel kalem müdürü. Ailenin özel işlerini de takip ediyor. Erdoğan, Atatürk Havaalanı'na adım atar atmaz hemen yanı başında beliren isimlerden. Karşılama, uğurlama, ziyaretçileri kabul etme onun işi. Tanıyanlar Gündoğan'la, Erdoğan arasındaki gönül bağının çok kuvvetli olduğunu söylüyor. Gündoğan, Rize’nin Dumankaya köyünden; yani Erdoğan'la hemşeri. Bu yüzden dostlukları çok eski. Erdoğan’ın İstanbul'daki ofisinin sorumluluğu ona ait. Erdoğan’ın İstanbul’daki günlük programını da o yapıyor.


KORAY GÜRSEL
‘Aman doktor’
Erdoğan’ın özel doktoru. Kardiyolog Dr. Koray Gürsel yurtdışı ve içi programlarında Başbakan’ın yanından ayrılmıyor. Ankara Numune Hastanesi doktorlarından. Erdoğan’ın makam aracında kilitli kalmasının ardından, Başbakanlık binasında modern bir tıp merkezi oluşturdu. Korel’in adı, bir yolsuzluğa karıştı. İlaç firması-hekim ilişkileriyle menfaat sağladığı, reçete artırımına yönelik usulsüz çalışmalara katıldığı iddialarıyla savunması alındı.

ÇAĞATAY KILIÇ
Beyni ve sırtıyla hizmette
Özel Kalem Müdür Yardımcısı. Erdoğan’ın tercümanlığını yapıyor. İngilizce’si ve Almanca’sı çok iyi. Kılıç’ın babası bir dönem Erdoğan’ın doktoruydu. Dedesi ise CHP Samsun eski milletvekili İlyas Kılıç’tı. Cüneyd Zapsu’nun da eski danışmanı olan Kılıç, İngiltere’deki University of Hertfordshire’dan mezun. Avrupa ve AB ülkeleri konusunda uzman. Sabancı Holding’in Londra Bürosu’nda çalıştı. Erdoğan, Kılıç’ı yanından hiç ayırmıyor, hatta sırtından bile faydalanıyor. Nitekim, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Türk okulunu ziyaretinde, öğrenciler imza isteyince, yazacak sert zemin bulamayan Başbakan’a Çağatay Kılıç’ın sırtı yardım etti. İmzalar onun sırtında atıldı.

HARUN KANDEMİR
Unutkan şoför
Erdoğan, “Makam şoförü Harun Kandemir’in mesleki becerileri çok iyi. Sadakati de tartışılmaz” diyor. Ancak Kandemir, Erdoğan’ın rahatsızlanıp Mercedes içinde kilitli kaldığında, anahtarı aracın üzerinde unutan isimdi. Bir süre Emine Hanım’ın da şoförlüğünü yaptı. Erdoğan’ın, Kandemir’i çok sevdiği ve yanından ayırmayacağı söyleniyor.

FARUK KOCA
‘Ev sahibi’
1964 Ankara doğumlu. Erdoğan’ın ev sahibi. 22 Temmuz’da yeniden TBMM’ye girdi. Tayyip Erdoğan’ın evine gelen misafirleriyle de yakından ilgileniyor. Erdoğan, baygın haldeyken, makam aracının içinde kilitli kaldıktan sonra hastaneye kaldırıldığında da yanındaydı. Ancak Erdoğan’ın sağlığına ilişkin medya mensuplarına bilgi verdiği için, Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki’yi kızdırmıştı. Beki, Koca’nın açıklamaları için, “Yakışıksız ve iyi niyetle izah edilemeyecek kadar vahim” demişti.

FAHRETTİN ÖZDEMİR
Çeşnicibaşı
Aşçısı. Yemekler Başbakan’a sunulmadan önce, onun kontrolünden geçiyor. ‘Çeşnicibaşı’ olarak anılıyor. Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aşçısıydı ve Erdoğan Başbakan olunca yanına aldırttı. Tüm yurt dışı seyahatlere ve bazı yurtiçi programlara Özdemir’i beraberinde götürüyor. Özdemir’in bir de diyetisyen yardımcısı bulunuyor.

RAMAZAN SARI
Araç koordinatörü
Özel şoförü. Uzun yıllardan bu yana Tayyip Erdoğan’ın ve ailesinin en yakınında bulunan isimlerden biri olan Sarı, Başbakan’ın hemşerisi. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken de özel şoförüydü. Sarı, aynı kurumdan emekli oldu. Emekliliğinden sonra Erdoğan, Sarı’yı Ankara’ya aldı. İki yıl boyunca hem Ankara hem İstanbul’da, Erdoğan ailesinin şoförlüğünü yaptı. AKP kurulduktan sonra Ramazan Sarı, Erdoğan'la birlikte Ankara'ya yerleşti. Ailesi, İstanbul'da olduğu için sık sık İstanbul'a geliyor. Şimdi AKP Genel Merkezi'nde Erdoğan’ın şoförlerini koordine ediyor. Genel Başkan'ın tüm makam araçlarını o yönlendiriyor.

TURGUT TAŞPINAR
O da Kasımpaşalı
Özel şoförü. Emine Hanım’ın da şoförlüğünü yapıyor. Erdoğan’ın başbakanlığı öncesindeki Ankara-İstanbul arası yolculuklarda direksiyon başında hep Turgut Taşpınar olurdu. Anne ve babası Rizeli olmasına rağmen, Kasımpaşa'da doğup büyüdüğü için, “Kasımpaşalıyım” diyor.



YAKIN KORUMALAR

ALİ ERDOĞAN
‘Kızılmaske’
Erdoğan’ın amcasının oğlu, ama Başbakan’a “Amca” diyor. Erdoğan’ın hep arkasında. Dolayısıyla bazen Beyaz Saray’da, bazen Elysee Sarayı'nda. Başbakanlık Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosunda. Bol jöle sürdüğü seyrek saçlara sahip; iddialara göre solaryumsuz ve bakımsız gezmiyor. Bu nedenle gazeteciler ona ‘Kızılmaske’ diyor. Erdoğan, özel eşyalarını kuzenine taşıtıyor.


MAKSUT KARAL
‘Yakışıklı’ koruma
Başbakanlık Koruma Müdür Yardımcısı ve Başbakan Koruması. Daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü Derin Araştırma Laboratuvarı’nda (DAL) görevliydi. Özellikle Tutuklu Yakınları Derneği’nin üyeleri tarafından, geçmişte işkence yapmakla suçlandı. Karal’ın, ‘yakışıklı’ lakabını kullandığı ileri sürülüyor.

KERAMETTİN KURT
En güvenilir polis
Koruması. Erdoğan ile geçmişi en eski olan ve en güvendiği polis memuru. Hemen tüm yurtdışı gezilerine katılan Kurt, bazen Emine Erdoğan’ın da yakın korumalığını üstleniyor. Çerkez kökenli, Tokatlı. Öldürülen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın ekibindendi. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde çalıştı. 1995’te Erdoğan'la tanıştı. O günden bu yana da birlikteler.


HALİT ÖZGÜL
Güreşçi koruma
Koruma Amiri. Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı ile birlikte, korumalığını üstlendi. Makam aracının ön koltuğunda oturuyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın, makam aracında kilitli kalması ve bayılmasından birinci derece sorumluydu. Ancak olay hakkında işlem yapılmadı. Güreşe merakıyla bilinen Özgül, Refahyol hükümeti döneminde Başbakanlık’ta çalışmıştı.






Haberin Devamı