Barlara kilit
İstanbul'da Fatih Belediyesi, içkili yerler ve internet kafeleri suç odağı oldukları gerekçesiyle sınırlayacak bir adım attı
AKP'li belediyeler, "kırmızı çizgi" olarak nitelendirilen, alkol yasağı uygulamalarını sürdürüyor. İstanbul'un en hızlı gece hayatının döndüğü Aksaray, Laleli, Samatya gibi semtlerin de içinde olduğu Fatih Belediyesi, aslında 50 yıldır uygulanmayan "umuma açık işyerlerine ruhsat verilmesine" yönelik yönetmeliği yürürlüğe sokarak içkili lokanta, gazino, diskotek, bar, pavyon, internet kafe, kahvehane gibi yerlerin sayısına sınırlama getirme kararı aldı. Fatih Belediyesi iktisat ve Ruhsat Müdürlüğü, geçen mayısta bir rapor hazırlayarak, ilçe sınırlarında faaliyette olan yaklaşık 600 içkili mekan ile internet kafe ve kahvehanelerin denetiminin zorlaştığından yakındı ve "Denetimlerde fiziki, sosyal ve hijyen koşullarının yetersizliği, yönetmelik hükümlerine uymama ve işlenen suçlardaki artış oranı göz önüne alındığında, suç odağı olmaya başlayan bu iş yerlerinin sayısının sınırlanması ve koşullarının iyileştirilmesi gerçeği ortaya çıkmaktadır" dedi. Raporda düğün salonu, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek ve barların, imar Yönetmeliği'nin 17/07 maddesinde yer alan koşullara uygun olması gerektiği belirtilerek, "Salon alanı en az 300 metrekare, kat yüksekliğinin de 4 metreden az olmamalıdır. Kahvehane ve internet gibi işletmelerde de alan en az 200 metrekare olmalıdır" denildi.
Devir de sınırlandı
Yönetmelik uygulanmaya başlandığında bu şartlara haiz olmayan işletmelere, yeni ruhsat verilmeyecek, ruhsatları yenilenmeyek. CHP'lilerin itirazlarına rağmen, oy çokluğuyla alınan kararla, ruhsat devri de sadece işletme sahiplerinin birinci derece yakınlarına yapılacak.
İlk çizgi Üsküdar'a çekilmişti
"Kırmızı Çizgi"nin ilk uygulaması Üsküdar Belediyesi tarafından yapılmıştı. Belediye, 2005 yılı Aralık ayındaki toplantıda, içki içilebilecek yerlerle ilgili olarak harita hazırlatıp, bunu meclisten geçirdi. Ancak bu karar, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından veto edildi. Üsküdar'ın ardından istanbul'da Kartal, Beykoz, Esenler, Bahçelievler ve Zeytinburnu'nda da 'kırmızı çizgi' tartışması yaşandı. İstanbul dışında ise Niğde, Antalya, Kuşadası, Denizli ve Aydın'da içkili mekanlar tek bir mahalleye toplanmaya çalışıldı.
'Üstü örtülü kırmızı çizgi'
Fatih'teki içkili yerlerin ruhsat almasının bu şekilde zorlaştırılması, üstü örtülü "kırmızı çizgi" uygulaması olarak yorumlandı. Fatih Belediye Meclisi CFIP Grup Başkan Vekili Can Özyedierler, içki içilmesini teşvik etme gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek, "Karşı olduğumuz nokta, AKP'nin ideolojik tavrı. Alınan bu kararın Fatih Belediyesi ile bir alakası yok. Ankara'nın, alkollü mekanlara olan bir düşmanlığının yansıması. Yasaklıyoruz demekten korkup, takiyye yapıyorlar. Fiilen yasaklamıyorlar ama çıkardıkları engellerle, çalışmalarını önlüyorlar. Belediyenin bir müdürlüğü kendisini hem hakim hem savcı hem de avukat yerine koyabiliyor. Bir belediye müdürlüğünün, suç odağı tarif etme durumu yok. Ruhsatlı yerlere de bu düzenlemeyle devir aşamasında da engeller çıkartılıyor" dedi.