Barajlar kurudu!
Uzun süredir yağışa hasret kalan barajlardaki doluluk oranı yüzde 36’ya düştü. Prof. Dr. Şen: Yazın barajlardaki doluluk yüzde 80 olmalı. Bu rakam yüzde 60 olursa su sıkıntısı çekeriz.
Türkiye’de son dönemde mevsim normallerinin altında yağış görülmesi kuraklık endişesini artırdı. Ağustos ayında yüzde 64 olan barajlardaki doluluk oranı aralıkta yüzde 36’ya düştü. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, kuraklık belirtilerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekti: “Havalar güzel diyoruz ama mevsime göre kötü havalar bunlar. Çünkü yağış yok. Kuraklığın bir yıldır belirtileri vardı ama şu anda had safhaya ulaştı. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında İstanbul’da metrekareye240 kilogram yağış yağması gerekirdi. Ama oldukça büyük bir düşüş var. Bu kuraklığın nedeni ise, Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde yüzey sıcaklıklarının artması. Azor Adalarının üzerindeki yüksek basınç kuvvetlenince, bize yağışı getiren İzlanda alçak basıncı bu bölgeye giremez oldu. Dolayısıyla yağışlar da azaldı. Barajların doluluk oranının az olması ve kuraklık riskinin artmasının sebeplerinden bir diğeri de Türkiye’ye şiddetli sağanak yağış düşmesi. Kuvvetli sağanak yağışta toprak suyu çekemiyor nehirlere düşen yağış denizlere gidiyor. Önceden 12 yılda bir kuraklık olurken bu süre 5-6 yıla düştü. Yaza girerken barajlarımızın doluluk oranı yüzde 80’lerde olması gerekir. En kötü ihtimal yüzde 60 doluluk oranıyla yaz aylarına girsek bile kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalırız.”
Son 5 yılın en düşük oranı
İstanbul Su kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verilerine göre İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yıllara göre şöyle değişti:
Yıl Yüzde (%)
2009 92.65
2010 83.76
2011 60.87
2012 64.05
2013 36.00