Barajı kıl payı geçti 3’üncülük teselli oldu
02.11.2015 - 01:59 | | ÖZGÜR TOPUZ - ANALİZ
“Barajımız yüzde 13” diyen HDP, 7 Haziran’ıni 3 puan altında kalarak hayal kırıklığı yaşadı. MHP’deki düşüş, HDP’ye kıl payı girdiği Meclis’te 3. parti olma tesellisi verdi.
7 Haziran seçimlerinde barajı geçip geçmeyeceği merakla beklenirken yüzde 13 oy oranı ve 80 milletvekili ile seçimin en karlı partisi olan HDP, 1 Kasım’da hedefini “Bu seçimde barajımız yüzde 13” diyerek açıklamıştı. BDP döneminde 2011 seçmiinde 2 milyon 819 bin oy ile yüzde 6.5 oy oranı, ‘Türkiye partisi’ olma şiarıyla kurulan HDP’yle 7 Haziran 2015’te ivme kazanmıştı. 7 Haziran’da 6 milyon 57 bin oyla yüzde 13.1’e ulaşaran HDP, bu kez aynı başarıyı yakalayamadı. HDP, kendi koyduğu barajın (yüzde 13) 3 puan altında kalması bir yana, kıl payı barajı aşarak TBMM’ye girebildi. 7 Haziran’da 80 sandalye kazanan HDP bu kez 59’da kaldı. HDP’nin 7 Haziran’da 6 milyonu aşan oyu 1 milyon kayıpla yaklaşık 5 milyonda kaldı.
Güneydoğu’da düşüş
Çözüm sürecinin yerini çatışmalı ve son derece gerilimli bir sürece bıraktığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde nasıl bir sonuç çıkacağı merakla bekleniyordu. Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinde seçim “Terör örgütü baskısıyla HDP’ye oy veriliyor” tezi ve yaşanan çatışmalar nedeniyle oldukça yoğun güvenlik önlemleri altında geçti. İki bölgede de seçmenin yaşananlardan AK Parti’ye fatura keseceği beklentisine karşın, halk HDP’ye daha az milletvekili vererek bir fatura kesti. HDP’nin oy oranında ve vekil sayısında, artış beklerken 7 Haziran’a göre ciddi düşüşler görüldü.
Diyarbakır’da 7 Haziran’da yüzde 80’e dayanan oy oranı yüzde 73’ye indi. Mardin’de yüzde 73’ten 69’e, Batman’da 73’ten 69’a, Ağrı’da 78’den 69’a düştü. En fazla düşüş Bingöl’de (41’den 30’a) ve Bitlis’te (60’tan 49’a) yaşandı.
Batı yakası ses vermedi
‘Türkiyelileşme’ şiarını kullanan HDP, 7 Haziran’da Batı illerinden aldığı oyları da koruyamadı. Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da aday olduğu İstanbul’da üç bölgede toplam yaklaşık 100 bin oy yüzde 2 düşüş oldu. Milletvekili sayısı 11’den 7’ye düştü. İzmir’de ciddi bir kayıp yaşanmazken, yine kesin olmayan sonuçlara göre Bursa, Antalya ve Kocaeli’nde alınan 1’er vekillik kaybedildi.
Üçüncülük tesellisi
7 Haziran seçiminde barajı aşarak AK Parti’nin tek başına iktidar olmasını engelleme fonksiyonunu gören HDP, 1 Kasım’da ise sadece varoluşunu koruma başarısı gösterebildi. Bu sonuca rağmen, MHP’deki büyük düşüş, HDP’ye Meclis’te üçüncü parti olma konumu sağladı.
HDP’nin en çok oy kaybettiği iller
Meclis dışı kalanlar
HDP 7 Haziran’a göre 21 sandalye kaybetti. Antalya’dan Saruhan Oluç, Kocaeli’nden geçici hükümette AB Bakanlığı da yapan Ali Haydar Konca, Bursa’dan Asiye Kolçak bu kez seçilemediler. İstanbul’da 1. bölgede 3. sıradaki Alevi temsilci Turgut Öker, 2. bölgede Celal Doğan’ın ilk sıraya gelmesiyle 3’üncü sıraya inen Sezai Temelli, 3. bölgede ise 4. sıradaki yine Alevi temsilcilerden Ali Kenanoğlu bu kez Meclis’e giremedi. Emine Beyza Üstün ve Ali Ataş da TBMM dışında kaldı.
Milletvekili sayısı düşen iller
Partinin Diyarbakır’da 10 olan milletvekili sayısı 9’a, Şanlıurfa’da 5 olan milletvekili sayısı 3’e, Mardin’de 5 olan milletvekili sayısı 4’e, Van’da 7 olan milletvekili sayısı 6’ya, Ağrı’da 4 olan milletvekili sayısı 3’e düşerken, Adana, Mersin, Gaziantep, Iğdır, Kars ve Tunceli’de 2’şer olan milletvekili sayısı da 1’e indi. Geçen seçimde 28 ilde milletvekili bulunan HDP, bu seçimde 22 ilde milletvekili çıkardı. Antalya, Ardahan, Bursa, Erzincan, Erzurum ve Kocaeli’de birer milletvekili çıkaran HDP’nin artık bu illerde milletvekili bulunmuyor.
Haberin Devamı
Dilek Öcalan yine Meclis’te
Abdullah Öcalan’ın yeğeni Dilek Öcalan, 7 Haziran’da olduğu gibi yine milletvekili seçildi. En genç milletveillerinden olan Dilek Öcalan, Meclis Divanı’nda görev almış, MHP’lilerin protestosuna uğramıştı. Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, Dilek Öcalan’ın aday gösterilmesinden haberlerini olmadığını söylemiş ve tepki göstermişti. Ancak HDP onu yine Şanlıurfa’dan aday göstererek Meclis’e taşıdı. HDP Şanlıurfa’da 7 Haziran’a göre ciddi oy kaybı yaşadı.
İmralı heyeti bozulmadı
Ankara’dan tek milletvekili seçilen isim Sırrı Süreyya Önder oldu. İmralı heyetinde yer alan Önder, 7 Haziran’da da Ankara’dan seçilen tek HDP’li olmuştu. İmralı heyetinde yer alan diğer isimler Pervin Buldan İstanbul’dan, İdris Baluken ise Diyarbakır’dan yeniden milletvekili seçildi. Böylece HDP’nin İmralı heyeti varlığını korumuş oldu.
Kutlama ve protesto
Seçim sonuçları üzerine Diyarbakır’da çok sayıda kişi kutlama gösterileri yaptı. Arabalarla konvoy oluşturarak sloganlar atanların yanı sıra havai fişekle kutlama yapanlar da oldu. Bir yandan ise baskı ve hile iddiasında bulunan bazı gruplar protestoda bulundu.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binası önünde kutlama yapmak için toplanan ve yolları kapatan bir gruba, polis gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Gerginlik çıkınca başlayan olaylar sırasında silah sesleri de duyuldu ve 1 kişi kurşunla yaralandı. Yaralı genç ambulansla hastaneye kaldırıldı.
1 kişi kurşunla yaralandı
Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde de seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok noktadan silah sesleri duyuldu. Dakikalarca ateşlenen silahlardan çıkan bir kurşun ise yolda yürüyen bir kişinin koluna isabet ederek yaralanmasına yol açtı.
Haberin Devamı