Aylar süren Balyoz davasından sonra çıkan mahkumiyet kararları Türkiye'nin gündemini sarstı. Şimdi merak edilen kararın nasıl kesinleşeceği, sanıkların kaç yıl hapis yatacağı ve hukuki sürecin nasıl işleyeceği...
KARAR KESİN Mİ?
10. Ağır ceza Mahkemesi'nin verdiği karara itiraz eden sanıkların dosyasını Yargıtay 9. Ceza Dairesi değerlendirecek. Sanıkların büyük çoğunluğu tutuklu olduğu için, bu kararın 1 yıl içinde çıkması bekleniyor.
Yargıtay bir bozma kararı verirse, yerel mahkeme yani 10. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı tekrar değerlendirmek zorunda. Ancak mahkeme kararında direnirse dosya, iki adres arasında yıllar boyu gidip gelebilir.
Bu durumda nihai kararı Yargıtay'ın üst kurulları verecek. Bu aşamadan sonra, yani iç hukuk yollarının bitmesiyle birlikte AİHM yolu açılacak.
KAÇ YIL YATACAKLAR
Hukukçulara göre ceza alan sanıklar terör suçları gereği uygulanan 3/4 uygulamasına tabi tutulacak.
Yani sanıklar verilen cezanın dörtte üçünü yatacaklar. Buna göre 20 yıl hapis cezası alan Çetin Doğan, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek buna göre 15 yıl daha cezaevinde kalacak. Ancak sanıklar 21 aydır cezaevinde. Bu sürede cezaden düşecek. Ve 13 yıl daha hapis yatmaları gerekecek.
ALAN’IN VEKİLLİĞİ DÜŞECEK Mİ?
Cezaevindeyken MHP’den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın milletvekilliğinin düşüp düşmeyeceğine Yargıtay karar verecek.
HÜKÜM GİYEN 'OR'LARIN RÜTBELERİ SÖKÜLECEK
Balyoz davasında dün verilen ağır hapis cezalarının ardından gözler Yargıtay aşamasına çevrildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Yargıtay tarafından onanması halinde hapis cezası alan emekli ve muvazzaf TSK personeli er statüsüne düşecek. Emekli generallerin rütbeleri sökülecek, madalya ve nişanları geri alınacak. Muvazzaf askerlere er iaşesi verilecek. Maaş ödenmeyecek. 20 yıl hapis cezası verilen emekli orgeneraller İbrahim Fırtına ile Çetin Doğan, Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık ve emekli oramiral Özden Örnek'in madalya ve nişanları TSK'ya iade edilecek. Generallerin rütbeleri sökülecek, er statüsüyle emekli olmuş sayılacak. Ancak Emekli Sandığı tarafından ödenen maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Hapis cezası alan general silahlarını da iade edecek. Tamamen sivil vatandaş sayılacak olan emekli generaller ve aileleri TSK'nın sağladığı lojman, orduevi gibi tüm sosyal haklarını da kaybedecek. Kararın kesinleşmesi ve infaz aşamasına geçilmesi halinde, YAŞ üyesi Org. Bilgin Balanlı'nın ailesine yalnızca yakacak, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak. Balanlı'nın da rütbeleri sökülecek. Emekli Korgeneral Engin Alan, MHP'den İstanbul milletvekili adayı olmuş ancak seçimler yapılmadan tutuklanmıştı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde MHP İstanbul Milletvekili seçilen Alan, TBMM'de yemin edememişti. Milletvekili haklarının hepsini kullanabilen, danışman ve sekreteri bulunan Alan, maaşını da alıyordu. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Engin Alan, TCK'ya göre, 13.5 yıl cezaevinde kalacak. Alan'ın cezaevinde kaldığı süre, cezasından düşülecek. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının temyiz incelemesini, Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi yapacak. Daire'nin, Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını onaması halinde hapis cezalarının infazına geçilecek. Daire'nin kararı usul veya esas yönünden bozması halinde dosya İstanbul 10'uncu Ağır Ceza'ya geri gidecek.