Balyoz sanıklarını yakan Albay firarda
Mehmet Baransu’nun savcılığa teslim ettiği “Balyoz belgeleri” için, “Bu bir darbe planıdır” şeklinde rapor verip askerlerin yıllarca cezaevinde kalmasına neden olan Kurmay Albay Ahmet Erdoğan’ın firar ettiği ortaya çıktı
Balyoz belgeleri nedeniyle Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Mehmet Baransu’nun savcılara teslim ettiği “belgeler” üzerine 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’nca 1. Ordu’da bu belgelerin olup, olmadığı ve dışarı nasıl sızdırıldığı konusunda soruşturma başlatıldı. Bu “belgeleri” incelemek üzere de 3. Kolordu Komutanlığı’ndan bir bilirkişi istendi. Gönderilen bilirkişi Kurmay Albay Ahmet Erdoğan’dı. Erdoğan, “Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklinde bir rapor hazırladı. Rapor sonrası 236 asker hakkında darbe teşebbüsü iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Bir süre sonra sanıklar tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. 2011 yılından 2015 yılına kadar tutuklu yargılanan askerler, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararının ardından, tahliye edildi. Yeniden yargılama için Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi görevlendirildi. Davaya konu sözde darbe planının bulunduğu dijital verilerin sahte olduğunun anlaşıldığını belirten mahkeme, sanıkların beraatine hükmetti. Sahteciliği yapanlar hakkında da suç duyurusunda bulundu.
Bir süre sonra da bu dijital veriler hakkında ilk raporu veren Kurmay Albay Ahmet Erdoğan hakkında gerçeğe aykırı bilirkişilik yaptığı suçlamasıyla “kumpas” soruşturması başlatıldı. Ahmet Erdoğan’ın Anadolu 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına karar verildi. Mahkeme de 15 Temmuz darbesinden kısa bir süre önce ilk duruşma için 6 Aralık tarihine gün verdi.
Yurt dışından dönmedi
Ahmet Erdoğan’ın ise görev amaçlı 2014 yılında İngiltere’ye gönderildiği ortaya çıktı. NATO İstihbarat Harekat Başkanlığı Eğitim ve Tatbikat Şube Müdürlüğü’nde görevlendirilen Erdoğan’ın, İngiltere’deki 2 yıllık görev süresi Temmuz başında bitti. Ancak Türkiye’deki görevine dönmesi gerekirken dönmedi. 15 Temmuz’dan sonra açığa alındı. 23 Ağustos’ta yapılan YAŞ toplantısında da TSK’den ihraç edildi.
‘Nüshalarıyla aynı’ demişti
Ahmet Erdoğan’ın hazırladığı raporun bir bölümünde “Ordu Komutanlığı Savcılığı tarafından, incelenmek üzere tarafıma teslim edilen dokümanların 05-07 Mart 2003 tarihleri arasında 1. Ordu Komutanlığıa icra edilen, plan semineri öncesinde, icrasında ve sonrasında kaleme alınan evrakın gerçek nüshalarıyla aynısı olduğu, faraziyesine dayanarak hazırlanmıştır” ifadeleri yer alıyordu.
Ordunun DNA’sını değiştiren dava
2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı’nın dönemin hükümetini devirmek için hazırladığı iddia edilen askeri darbe planı ve bir bavul dolusu belgeyle başlayan ve beş yıllık bir sürece yayılan Balyoz soruşturmasında Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu sanıklar “Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmiş ancak “eksik teşebbüs” nedeniyle çeşitli cezaî indirimlere gitti. Dava geçen yıl 236 sanığın beraatiyle sonuçlandı. Mahkeme, davanın temelini oluşturan dijital verilerin sahte olarak oluşturulduğuna hükmetti. Böylece, ilk yargılamada darbe suçlamasıyla 13-20 yıl arasında ceza alan sanıklar, Anayasa Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının ardından gerçekleştirilen yargılamada beraat etmiş oldu. Dava tutuklu sanıkların mağduriyetinin yanı sıra ordunun DNA’sını da değiştiren dava olarak tarihe geçti.