Balyoz’dan tutuklandı!
Yüzlerce askerin tutuklandığı Balyoz davasının ‘belgelerini’ ortaya atan gazeteci Mehmet Baransu, orduya kumpas soruşturmasında tutuklandı. Baransu: “Belgeleri yolda tanımadığım biri verdi”
Kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce askerin tutuklanmasına yol açan ‘Balyoz’ belgelerini yayınlayan ve savcıya veren gazeteci Mehmet Baransu, aynı belgeler yüzünden bu kez kendisi tutuklandı.
Balyoz Planı davasında yargılanan bazı sanıklara ‘kumpas’ kurulduğu iddiasına ilişkin yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Baransu, dün savcılık ifadesi alınmadan, dosya üzerinden tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Yolda vermişler!
Baransu, Balyoz soruşturmasında savcılığa teslim ettiği 19 adet CD, 4 adet DVD içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından ‘çok gizli’ belgeleri ifşa etmekle suçlandı. Baransu ise ifadesinde, o dönem başsavcı vekili Turan Çolakkadı’nın talebi üzerine belgeleri savcılığa verdiğini anlattı, “Bana yolda tanımadığım bir kişi tarafından verilen DVD’leri teslim ettim” dedi.
Aldığı belgeleri, Taraf Gazetesi’nde 6 kişi incelediklerini anlatan Baransu, dijital verilerin kendisinin elde etmediğini söyledi. Baransu, “Tutanağa konu 4 adet DVD sizin tarafınızdan mı hazırlandı” sorusuna şu yanıtı verdi: “Bu çelişkiye neden olan olay sayın Turan Çolakkadı’nın tuttuğu kısa tutanaktan kaynaklıdır. Ben hatırladığım kadarıyla haberden 8-9 gün sonra orijinal belgeleri aynı şahıstan aldım. Orijinal belgeleri devlete, savcılığa teslim ettim. Belgeler binlerceydi, onbinlerce sicil numarası vardı, onbinlerce isim ve rütbe vardı. Bunları bir gazetecinin bilmesi imkansız. CD’leri benim hazırlamış olma ihtimalim hayatın doğasına aykırıdır... Sahte verileri ben ürettiysem orijinal hallerini, kopyalarını neden hem cumhuriyet savcılığına hem askeri savcılığa vereyim.”
‘Beraat etmiştim’
Sadece darbeyle ilgili belgeleri yayınladıklarını savunan Baransu, “Biz İstanbul’un üzerine çökmek isteyen, dönemin başbakanını tutuklamak isteyen, binlerce insanı statlarda yargılayıp askeri hapishaneye koymak isteyen bir grubu yazdık” dedi. Baransu, daha önce ‘Devletin gizli belgelerini ifşa etmek’ suçlamasıyla yargılandığını ve beraat ettiğini vurguladı. Baransu, tutuklanarak Metris Cezaevi’ne konuldu.
Örgüt suçlaması da var
Baransu ile ilgili tutuklama kararında; ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma ve çalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ suçlarını işlediği hususunda kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ifade edildi. Kararda Baransu’nun, ‘devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçundan tutuklanma talebinin reddine karar verildi. Baransu hakkında sorgulamanın başlangıcında, “Şüpheli Mehmet Baransu ile eylem birliği içinde suç örgütü faaliyeti kapsamında hareket eden şahıslar bu aşamada tespit edilememiştir” denilmesi dikkat çekti.
Tersine dönen dava!
Taraf Gazetesi, Mart 2003 ayında 1. Ordu Komutanlığı’nda hükümete karşı ‘Balyoz’ adı altında, camilerin bombalanmasını da içeren askeri darbe planı yapıldığı iddiasını 20 Ocak 2010 tarihinde manşetine taşımıştı. Ardından dava açıldı ve mahkeme 21 Eylül 2012’de orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325’ini mahkum etti. Bir süre sonra devlette ‘paralel yapı’ kurulduğu iddiaları ortaya atılırken, hükümet yetkilileri askerlere kumpas kurulduğunu dillendirdi. Anayasa Mahkemesi, sanıklar hakkında ‘hakları ihlal edildi’ kararı verdi. Sanıklar için yeniden yargılama kararı çıktı. Genelkurmay da “TSK mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında TSK’yı hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Ve sonunda, kumpas iddiasıyla soruşturma açıldı.