Beş savcı hazırladıkları tebliğnamede, emekli orgeneraller İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Cetin Doğan, Bilgin Balanlı ve Ergin Saygun’un da aralarında olduğu 256 sanığın cezasına onanmasını, 67 sanığın cezasının bozulmasını istedi...
Yargıtay Başsavcılığı, hükümete yönelik darbe planlandığı iddiasıyla açılan Balyoz davasında Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına, 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık ve MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanmasını istedi.
12,5 yıl daha yatacaklar
Başsavcılığın, 9. Ceza Dairesi’ni bağlamayan tebliğnamesini 5 savcı hazırladı. Başsavcılık, 365 sanıklı ”Balyoz” davasının tebliğnamesini hazırlamak için görevlendirdiği 5 savcı, ”yüksek güvenlikli” odada çalıştı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilen tebliğname ile İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 21 Eylül 2012’de karara bağlanan davada mahkum olan 256 sanığın cezasının kanuna ve usul hükümlerine uygun olduğu belirtilerek ‘onama’ kararı verilmesi gerektiği belirtildi. Tebliğnamede, sanıklar Hava Kuvvetleri eski Komutanı Fırtına, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Örnek ve 1. Ordu eski Komutanı Çetin Doğan’a verilen 20’şer yıl hapis cezasının onanması istendi. Tebliğnamede 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarının ise bozulması talep edildi. 9. Ceza Dairesi sanıklar hakkındaki temyiz kararını duruşma yaparak verecek.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz Davası’nda 295 sanığa 16-20 yıl hapis cezası vermiş, 34 sanığın ise beraatine hükmetmişti. En ağır cezayı, cuntanın lideri olmakla suçlanan 1. Ordu eski Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan ile harekat planlarının altında isimleri olan emekli Koramiral Özden Örnek ile emekli orgeneral İbrahim Fırtına almıştı. 20 yıl hapse çarptırılan ve 21 aydır tutuklu olan 3 komutan ceza onanırsa, 12.5 yıl daha cezaevinde kalacak.
Cezalarının bozulması istenen 67 sanık...
Tebliğnamede, sanıklar Hakan Sargın, Halil Yıldız, Hüseyin Polatsoy, Refik Hakan Tufan, Ali Aydın, Abdurrahman Başbuğ, Gökhan Çiloğlu, Doğan Fatih Küçük, Aytekin Candemir, Cüneyt Sarıkaya, Hasan Hakan Dereli, İlkay Nerat, Ahmet Tuncer, Ahmet Şentürk, Bahtiyar Ersay, Barbaros Kasar, Behçet Alper Güney, Burhan Gögce, Can Bolat, Cemal Candan, Dursun Tolga Kaplama, Erdoğan Koçoğlu, Erhan Kuraner, Fatih Musa Çınar, Fuat Pakdil, Gökhan Gökay, Hakan Akkoç, Harun Özdemir, Hasan Nurgören, İkrami Özturan, Kemal Dinçer, Levent Ergün, Mehmet Alper Şengezer, Mehmet Kemal Gönüldaş, Muharrem Selçuk Ünal, Murat Ataç, Mustafa Yuvanç, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Recai Elmaz, Sami Yüksel, Sırrı Yılmaz, Soydan Görgülü, Suat Dönmez, Süha Civan, Timuçin Eraslan, Turgay Bülent Göktürk, Veli Murat Tulga, Yaşar Dilber, Yunus Nadi Erkut, Yüksel Gamsız, Hakan Ilıca, Refik Levent Tezcan, Şafak Duruer, Ahmet Necdet Doluel, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Tuncay Küçük, Murat Dülek, Adem Ceylan, Bülent Akın, Cafer Uyar ve İlker Yunus haklarında verilen mahkumiyet hükümlerinin bozulması istendi. Sanıklar Tülay Delibaş, Cumhur Eryüksel, Ali Cengiz Şirin ve Doğan Uysal haklarında verilen mahkumiyet hükümlerinin de bozulması talep edildi.
TEBLİĞNAMEDEN: ‘Darbe provası yapıldı’
“Askeri mahkeme görevlidir iddiası yerinde değildir. Dijital delillerin elde edilmesi ve incelenmesinde hukuka aykırılık görülmemiştir. Sanıkların savunma hakkının kısıtlandığı ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki itirazların yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Sanıklarca gerçekleştirilen plan seminer çalışmasında, amaç suçun icrası kapsamında çalışmaların ve darbe provasının yapıldığı sonucuna varılmaktadır...”
Haberin Devamı