Gazete Vatan Logo

Balyoz’a adalet balyozu!

Balyoz’a adalet balyozu!

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında 230 sanığın haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Tahliyeler ve yeniden yargılama kararı bekleniyor

Anayasa Mahkemesi, Balyoz davasında sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Karar oybirliğiyle alındı. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Yeniden yargılanma öncesi ise tutuklu askerlerin tahliye edilmesi bekleniyor.

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesi’ne şu ana kadar yapılan 240 başvuruyu birleştirerek dün görüştü. Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine Genel Kurul’un 17 üyesinin oybirliğiyle karar verdi. Bu durum da adil yargılanma hakkının alt başlıkları arasında yer alan “çelişmeli yargılanma” ilkesinin ihlali olduğuna hükmedildi. Mahkeme ayrıca, sanıkların dinlenilmesi istediği tanıkların yerel mahkeme tarafından dinlenilmemesini de hak ihlali saydı. Sanıklar dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın dinlenilmesi talebinde bulunmuştu.

Haberin Devamı

Balyoz’a adalet balyozu

Haberle gelen dava

“Balyoz Darbe Planı” ilk kez 20 Ocak 2010’da Taraf gazetesinin “İstanbul’da iki camiye bombalı saldırı düzenlenmesi ve Yunanistan’ın bir Türk uçağını düşürmekle suçlanması suretiyle darbe ortamı yaratılacağı” gibi iddialar içeren haberiyle gündeme gelmişti. Soruşturma ve iddianame hazırlanmasının ardından ilk d uruşma 16 Aralık 2010’da yapılmıştı. 250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü. 21 Eylül 2012’de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak “eksik teşebbüs” gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.

Üç isme 20 yıl ceza

Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti. Çok sayıda sanık ise yerel mahkeme tarafından 13 yıl 4 aydan 18 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

9 Ekim 2013 tarihinde de Yargıtay yerel mahkemenin kararını onarken, 64 sanık hakkındaki karar bozdu. Kararı bozulan tutuklu sanıklardan 25’inin tahliye edilmesi gerektiğine karar verdi. Buna gerekçe olarak delil yetersizliği gösterildi.

‘Hepsi tahliye edilmeli’

Balyoz davasında sanıkları savunan avukatlar, AYM’nin kararını böyle değerlendirdi. Avukat Ergün, “Yeniden yargılamadan önce hapiste tek bile kalmamalı” dedi

ANAYASA Mahkemesi’nin oybirliğiyle Balyoz Darbe Planı davasında sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar vermesi, yeniden yargılamaya ve cezaevindeki 230 sanığa tahliye yolunu açtı. Sanık askerlerin avukatları, VATAN’a kararı değerlendirdi. İşte görüşler:

Adalet yerini buldu...

Avukat Murat Ergün: AYM oybirliği ile aldığı karar 230 sanıkla ilgili yaptığımız başvuruyla verildi. Karar sonrası kesinlikle yeniden yargılama gelecek ama bu süreç öncesinde tahliyeler olmalıdır. İçeride bir tane bile insan kalmamalı. Şu saatten sonra içeride kalınan her saniye hukuksuzluktur. AYM bu kararı alırken sanık dinlemelerinde hak ihlallerine ve digital verilerde usulsüzlükleri kararına yansıttı. Biz zaten davanın başından beri bunları söylüyorduk. Geç de olsa adalet yerini buldu.

Haberin Devamı

‘Hukuk varmış’ dedik...

Avukat Hüseyin Ersöz: AYM kararıyla ‘hukuk varmış’ sözünü söyleyecek noktaya geldik. AYM verdiği kararla krize dönüşen Balyoz Davası’nı adalet çerçevesinde değerlendirdi. 2010 senesinden itibaren sözkonusu dijital dökümanlara dayanarak özgürlüklerin kısıtlanamayacağını, dijital dökümanlarda hukuka aykırı unsurların bulunduğunu ve bu unsurların üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini, tanıkların da mutlak suretle dinlenmeleri gerektiğini söyledik. AYM, infazın durdurulması kararı vermişse şu an cezaevinde olan bütün sanıkların başka karar gerekmeksizin tahliyesi gerekiyor. Ama AYM, infazın durdurulması kararı vermemişse, ilk iş sabah Kartal Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden yargılanma talebinde bulunmak ve infazın durdurulmasını talep etmek olacak. Bu karardan sonra bir günlük bir gecikmeye bile tahammül yok.

Haberin Devamı

Tahliye bekliyoruz

Avukat Serkan Günel: ‘’Sahte dijital dellillerle yargılamadan hak ihlali vererek yeniden yargılamanın ve tahliyelerin önünü açtı. Bu hafta içi tahliyeleri bekliyoruz. Aylardır dile getirdiğimiz hukuksuzluklara Anayasa Mahkemesi’nin son vermesi son derece önemli.”

Yeniden yargılama vakti

Avukat İlkay Sezer: “Anayasa Mahkemesi kararı tahliye kararını gerektirir. Yarın (perşembe) tahliye talepli dilekçe sunarak müvekkillerimizin serbest bırakılmasını talep edeceğiz. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla birlikte sanıklar “hükümlü”den “tutuklu” sanığa dönüştü ve yeniden yargılanmaları gerekiyor.” (DAMLA GÜLER / İSTİHBARAT)

Aytaç Yalman: ‘Çok mutluyum’

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman VATAN muhabirinin “Nasılsınız?” sorusunu şöyle cevapladı: “İyiydim, bugün daha iyi oldum. AYM kararından dolayı mutluluk duyuyorum. Arkadaşlarımızın kurtulması nihayet gerçekleşecek...” Emekli komutan, gerekçeli kararı görmediği için yorum yapma imkânı olmadığını, emekli Orgeneral Hilmi Özkök’le beraber tanıklık yapmamış olmalarının hak ihlâli kararındaki etkisini şu an değerlendiremeyeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu: Çok gecikti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz kararı NTV’ye değerlendirdi: “Son derece olumlu. Umuyorum insanlar bir an önce serbest bırakılır, yargılama yeniden başlar ve adalet sağlanır. Çok gecikerek geldi adalet ama geldi...”

‘Bal gibi darbe teşebbüsü’

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik kararla ilgili, “Balyoz’u yok saymak kendi kendimizi kandırmak ve halkımızın aklıyla alay etmektir. Balyoz Eylem Planı bal gibi darbe teşebbüsü. Anayasa Mahkemesi hangi tarafından böyle bir karar verdi bilemem” dedi.

Özkök ve Yalman ifade verebilir

Anayasa Mahkemesi’nin kararı, Balyoz davasında savunmanın öne sürdüğü delillerin yeterince incelenmediğine ve savunma tarafından önerilen tanıkların dinlenmediğine dikkat çekiyor. Avukat Haluk Pekşen bu kararın Balyoz davasında savunmanın dinlenmelerini istediği ancak mahkemece reddedilen eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın tanık olarak çağırılmasını sağlayacağnı savundu. Pekşen bundan sonraki süreci de şöyle anlattı “Dava Kartal 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Mahkeme AYM’nin kararları çerçevesinde hak ihlalleriyle ilgli bir karar verecek. Bir önceki mahkeme tarafından görülmeyen deliller yeniden incelenecek.”

Muvazzaf subaylar dönecek!

Askeri cezaevlerinde 128 muvazzaf subay bulunuyor. En kıdemlileri Kora. Deniz Cora ile Hava Korg. Turgut Atman. Diğer bazı isimler şöyle: “Tümamiral Erdem Caner Bener, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Hava Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Hava Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Tuğamiral Şafak Yürekli...” Tahliye kararı verilirse, emekli edilmeyen bu askerlerin görevlerine dönmesi bekleniyor.

Tek kadın mahkum

Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası alan emekli Albay Berna Dönmez, cezaevindeki tek kadın subay olmuştu. Emmekli Albay Zeki Dönmez, eşinin dijital bir belgenin altında ismi yazıyor diye mahkum edildiğine dikkat çekerek, “İkimiz de internet kullanıcısı değiliz, evimizde bilgisayar bile yok” demişti.

Meclis yolu açıldı

Cezaevinde kalan tek milletvekili olan emekli Korgeneral Engin Alan, tahiye edilmesi halinde Meclis’te yemin ederek görevine başlayabilecek. Alan, 2010’da Balyoz davasında tutuklanarak cezaevine konuldu. 2011 Türkiye genel seçimlerinde MHP İstanbul milletvekili seçildi. 1 Haziran 2012’de 28 Şubat süreci soruşturmasından da tutuklandı. 2012 yılında Balyoz davası sonucunda suçlu bulunarak 18 yıl hapse mahkum edildi. Cezasının Yargıtayca onanması üzerine milletvekilliği düştü. 14 Haziran 2013’de yargılandığı 28 Şubat Davası’ndan ise tahliye edildi.

Balyoz’a adalet balyozu

En çok onlar sevindi!

Cezaevindeki komutanların eş ve çocukları büyük sevinç yaşıyor. Nilgün Doğan, “Türkiye’nin gözü aydın” dedi. Burcu Kutluk ise mutluluktan ağladığını söyledi...

ANAYASA Mahkemesi’nin, Balyoz Davası’nda 230 sanığın yaptığı bireysel başvuruları birleştirerek verdiği kararında, başvuran sanıkların tamamının haklarının ihlal edildiğine hükmetmesi Balyoz Davası sanıklarının ailelerinde sevinç yarattı. VATAN’a konuşan sanık yakınları hem sevinci hem üzüntüyü bir arada yaşadıklarını belirtti.

Çok gecikmiş bir karar

Nilgün Doğan (Emekli Org. Çetin Doğan’ın eşi) : “Çok gecikmiş bir karar. Geciken adalet, adalet değildir denir ama buna da şükrediyoruz. Tabii şimdi bu adaletsizliğin hesabını kim verecek merakla bunu bekliyoruz. Hepimizin, tüm Türkiye’nin gözü aydın olsun...”

Umutla bekliyorduk

Lütfiye Yavuz (E. Tümg. Ahmet Yavuz’un eşi): “Temkinli davranmak istiyorum şu ana kadar çok yıprandık, yaralandık. İnşallah her şey iyi olur. Biz bu kararı büyük bir umutla bekliyorduk. Sevinçliyiz.”

Şaşkın ve sevinçliyiz

Burcu Balanlı (Org. Bilgin Balanlı’nın kızı): “Uzun bir hukuk mücadelesinin sonunda bu kararı duymak çok sevindirici. Bir yandan şaşkınız bir yandan çok sevinçliyiz. Televizyonda alt yazı geçince öğrendik. Tabi herkes sevinç çığlıkları atmaya başladı. İnşallah yeniden yargılamada hak ihlali olmaz.“

Babalarımız masum...

Burcu Kutluk (E. Tüma. Deniz Kutluk’un kızı) : “Sürekli mutluluktan ağlıyorum. Babalarımız masum. A’dan Z’ye kadar masum.”

Kadınlara teşekkürler

Ece Saygun (E. Org. Ergin Saygun’-un kızı): “Çok mutluyum. Anlatacak kelime bulamıyorum. Peki şimdi bu hak ihlallerini yapanlar hakkında ne yapılacak? İnsanlar 4 yıl hapis yattı. Özellikle omuz omuza mücadele eden kadınlara teşekkür ediyorum.