Bakandan idam cezası açıklaması!
‘İdam konusunda bir çalışmamız yok’
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlığının TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında idam cezasıyla ilgili son dönemdeki tartışmaları değerlendirdi. Ergin “Çok yakın savaş, çok yakın savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışında ölüm cezası verilemez düzenlemesi Anayasa’ya giriyor. Bundan sonra 3 Ağustos 2002’de bir yasama faaliyeti var. Bu bir tekliftir. Doğrudur, MHP muhalefet şerhi yazmıştır. Bunu da teslim edelim. Bu düzenlemeden sonra artık idamın uygulaması kalmamıştır. Yasal olarak uygulama imkanı kalmayan, pratiği kalmayan bu yapının 2004 yılında Anayasa’daki değişikliği yapılmıştır. Bu değişikliği de Ak Parti yapmıştır. Onu da ben söylüyorum. Değişikliği yaparken pratik olarak, kanunen, yasal olarak idam cezasının infazı mümkün değildi. Bu, 2002’de yapılan değişiklikle olmuştu. 2004’te de Anayasa bu kanuna uygun hale getirildi” dedi. Ergin, Adalet Bakanlığı’nda idam cezasının getirilmesine dönük bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönünde sorular sorulduğunu hatırlatarak, “Şu anda bizim bakanlığımızda bu yönde yapılan bir çalışma yoktur. Evet kamuoyunda tartışılıyor, Sayın Başbakanımız ifade etti ama şu anda bakanlığımızda yapılan böyle bir çalışma söz konusu değildir” diye konuştu.
Yargı dili değişmez
Bakan Ergin, arnadilde savunma ile ilgili de şunları söyledi: “Biz yargılama dilini değiştiren bir düzenlemeye müsaade etmiyoruz. Yargılama dili Türkçedir. Burada getirdiğimiz şey, Türkçe bilmeyenlerle ilgili zaten tercüman düzenlemesi var. Başka bir dilde kendini daha iyi savunabileceği ifadesi varsa kişinin o dilde savunma yapmasını içeriyor. Kişi ben kendimi Almanca, İngilizce ifade etmek istiyorum dedi veya Kürtçe ifade etmek istiyorum dedi. Getirilen düzenleme bununla ilgilidir ve takdir komisyona, genel kurula aittir. İddianame, yargılama evrakları vs. bunlar Türkçedir. Bütün resmi evraklar. Metni sizinle paylaşayım. İddianamenin okunması, esas hakkındaki mütalaanın verilmesi üzerine sözlü savunmasını kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapılabilir. Düzenleme budur.
Belediyelerdeki soruşturmalarla ilgili bir soruya ise Ergin şu yanıtı verdi: “Şu anda izin verilen mevcut soruşturmaların 585 tanesi iktidar belediyelerinedir. Bu rakam izin verilen soruşturmaların yüzde 40.3’üne tekabül etmektedir. Tüm soruşturma izinlerinin yüzde 40.3’ü iktidar partisi belediyelerine aittir. Yüzde 29.05’i CHP, yüzde 15.04’ü MHP, yüzde 6.42’si BDP’ye ve diğer partiler de yüzde 9’u teşkil etmektedir.”