Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Şanlıurfa’da 15 yaşındaki kızın okuldan alınıp evlendirilmek istendiğine dair haberle ilgili, ataerkil bakış açısına göre okumak isteyen kızların çocuk yaşta evlendirilmelerine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, ”Bu aileyi takip edeceğim, gerekirse anne ve babayla da görüşeceğim” dedi.
Şahin, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) ”Kadın Girişimciliği: Mitler ve Gerçekler” toplantısından ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakanlığının, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yürüttüğü çalışmalara yönelik soru üzerine Şahin, çalışmanın yeni olmadığını söyledi.
İki kurum arasında yaklaşık bir yıl önce imzalanan protokolle de söz konusu çalışmanın daha da güçlendirildiğini ifade eden Şahin, ”Çocuklarımızı her yönden yetiştirmek istiyoruz. Çocuklarımızın bir taraftan fiziki ihtiyaçlarını gidermek, bir taraftan akademik başarılarını güçlendirmek, bir taraftan da onlara değerler eğitimi vermek istiyoruz. Milli ve manevi değerlere uygun olarak çocuklarımızın vatana, millete faydalı çocuklar olarak yetiştirilmesini önemsiyoruz” dedi.
Yurtlardaki çocuklara yönelik hizmetlerin bir bütün olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
”Anne ve babanın vermesi gereken eğitimleri vermediğiniz zaman, bir şeyler eksik kalıyor. Çünkü onların annesi, babası biziz. Kurumsal manada da bu tür destekler gerekiyor. Doğduğu andan itibaren ahlaki, etik değerleri öğrenmek, değerler eğitimindeki eksikleri gidermek bizim görevimiz. Diyanet İşleri Başkanlığımızda kurumsal altyapı var. Beraber işbirliği yapıyoruz.
Bu işbirliği çerçevesinde çocuklarımızın ihtiyacı olan nasıl matematiği, kimyayı, coğrafyayı öğreniyorsa milli ve manevi değerlerinin, inançlarının ve değerlerinin getirdiği eğitimi almaları da onların temel ihtiyacı. Protokol onların bu ihtiyacını gidermeye yönelik yapıldı. Yeni yapılan bir iş değil, yıllardır yapılıyor.”
Yurttaki çocuklara ne kadar sıklıkla söz konusu eğitimin verildiği sorusuna Şahin, şu yanıtı verdi:
”Müftülüklerle beraber çalışılıyor. Bu konuda eğitim almış oradaki görevliler il müdürlüklerimizle boş zamanlarında ihtiyaç duyulan değerler eğitimini veriyor. Çocuklarımızın özgüveni daha yüksek ve daha mutlu olmalarını önemsiyoruz. Çocukların ailenin verdiği eğitimden yoksun kalmamaları için bu tür destek mekanizmalarına önem veriyoruz.”
”Bunun gibi olayları birebir takip ediyoruz”
Şahin, Şanlıurfa’da 15 yaşındaki kız öğrencinin okumak istediği, babasının onu okuldan alarak evlendirmeyi planladığı yönündeki haberlerle ilgili soru üzerine, kendisinin de bölgenin bir ”evladı” olduğunu söyledi.
”Ataerkil bakış açısına göre okumak isteyen kızlarımızın çocuk yaşta evlendirilmelerine kesinlikle karşıyız” diyen Bakan Şahin, bu nedenle bölgedeki bu tür olayları yakından takip ettiklerini vurguladı.
Bakan Şahin, şöyle devam etti:
”Okumak isteyen herkes okuyacak. 18 yaşından sonra, üniversite eğitimini aldıktan sonra evlenmeyle ilgili süreci kendi birey olduktan sonra, kendi eğitim imkanını tamamladıktan sonra o koşullar içinde, kendi isteği ve dileği doğrultusunda yapacaktır. Daha çocuk yaştaki bu çocuklarımızın ’babam istiyor, amcamın oğluyla evleneceğim’ şeklindeki bir bakışı kesinlikle kabul etmiyoruz, doğru bulmuyoruz. Bu olayda olduğu gibi bunun gibi olayları da birebir takip ediyoruz.
Kızlarımızın okullaşmasını, üniversite eğitimine kadarki süreci tamamlamalarını çok önemsiyoruz. Bu aileyi takip edeceğim, gerekirse anneyle ve babayla da görüşeceğim. Bütün eğitim aşamalarını bitirdikten sonra yine amcasının oğluyla evlenmek istiyorsa o onun takdiri. Daha öncesinde eğitimini tamamlaması, ekonomik olarak güçlenmesi bundan sonra da kiminle evlenecekse kararını kendisinin vermesini çok önemsiyoruz. Bu aşamaların da bire bir takipçisi olacağız.”
Panik butonu
Bir başka gazetecinin, pilot uygulaması başlayan ”panik butonu”na yönelik çalışmalarına yönelik sorusunu da yanıtlayan Şahin, şöyle konuştu:
”Butonla ilgili aile mahkemesi hakiminin karar vermesi gerekiyor. Mahkeme kararıyla buton dağıtılacak. Burada bir yanlış anlaşılma oluyor; ’Her isteyen butonu alabilecek’ gibi. Burada aile mahkemesi hakimi olan vakayı inceleyip evden uzaklaştırma verdiği bireylere yönelik güvenlik butonu verecek. Biz orada Emniyet ile, Şiddet İzleme Merkezimiz ile her vakanın birebir takipçisi olacağız.”
Söz konusu butondan kaç kişiye verildiği sorusu üzerine de Şahin, projenin yeni başladığını ve butonların mahkeme kararıyla dağıtılacağını yineledi.
Haberin Devamı