Bakan Karaismailoğlu canlı yayında açıkladı: 6 yılda bitecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ahmet Hakan'ın CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un altı yılda bitirileceğini söyledi.
Kanal İstanbul’la ilgili muhalefet partilerinin eleştirilerine hangi cevapları veriyor? Proje ne zaman tamamlanacak, bittiğinde Türkiye’ye nasıl bir katkısı olacak?1915 Çanakkale Köprüsü ve 5G’ye geçiş hazırlıkları hangi aşamada? Yeni uydulardan; demiryolu, otoyol ve tünellere büyük projelerde son durum ne? Ahmet Hakan sordu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yanıtladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu'nun açıklaması şu şekilde;
Yarın ilk kazma vuruluyor. Etaplar halinde de yapılabilir. Köprünün temeli atılacak diğer taşımalar için de çok yoğun bir iş var. 1 yıl hazırlık 5 yılda yapım olarak düşünüyoruz. 6 yıl sonra Kanal İstanbul bitmiş olacak. Öngörümüz bu. Dünyanın en büyük projelerinden birisi ve uzun soluklu bir çalışma. Çok yoğun bir çalışma var son 5 yılda. Uzmanlar heyetler halinde ayrı ayrı raporlar hazırlıyor 30 farklı sektördeki uzman bilim adamlarıyla çalışıldı. Simülasyonların bir kısmı burada bir kısmı da yurt dışında yapıldı. Burada sadece kanalın coğrafi şekli var bunun bir çok yan unsur var ama şu an onları burada görmüyorsunuz. Bu su oyluna niye ihtiyaç var? Asıl buraya gelinmesi lazım. Önümüzdeki 100 yıla damga vuracak bir hareketten bahsediyoruz.
Kanalın uzunluğu 45 km. Bunun yüzde 70’i doğal su yolu. Bir su yatağı var orada Küçükçekmece ile Sazlıdere arasında kullanılan atıl bir yer var. Küçükçekmece Gölü de dahil olmak üzere yüzde 70’i zaten doğal su yatağı. Kanal uygun hale getirilip derinleştirilecek. Yüzde 30’unda bir hareket olacak. Derinleştirme işi zor mühendislik işi. Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Gelecek 50 yılı planlamak zorundayız az para ile maksimum parayı sağlamak için master planlarınızın olması lazım. Dünyada ciddi bir ticari hareket var. Uzak Doğu’dan Batı Avrupa’ya bir 750 milyar dolarlık bir hareket var. Bu bir lojistik haritasıdır.