Gazete Vatan Logo

Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o iş tarihe karışacak

Türkiye 2023 Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyon rakamları, kur ve faiz açısından kötü bir dönemi geride bıraktık dedi. Bakan Albayrak önümüzdeki hafta hal yasasının Meclis'e getirileceğini de belirtti.

Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Türkiye 2023' Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni Ekonomik Programımızın en önemli ayağı olan Enflasyonla Mücadele için başlatılan destekler adeta bir seferberliğe dönüştü.Yapısal adımlarla desteklediğimiz bu sürecin sonunda enflasyon ve faiz denen iki prangadan ekonomimizi adım adım kurtadığımızı hepimiz göreceğiz. Gerek enflasyon rakamları gerek kur ve faiz oranları açısından kötü bir dönemi geride bıraktık.

Özellikle haftasonundan itibaren mücadelenin logosunun bulunduğu afişlerin birçok mağaza ve dükkanlarda yer aldığını gördük.

"DIŞ TİCARET RAKAMLARI DENGELENİYOR"
"Ekonomide özellike son dönemde dış ticaret rakamlarının dengelenmeye başladığını görmeye hepimiz şahit olduk. İhracatın ithalatı karşılama oranı Temmuz'da yüzde 70'lere çıkarak çok güçlü dengelenmenin sinyalini verdi. Dengelenme süreci arzu ettiğimiz seviyede devam ediyor."
Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
"KÖTÜ BİR DÖNEMİ GERİDE BIRAKTIK"
"Kötü bir dönemi geride bıraktık. Küresel zorlukların beklendiği döneme hızla yaklaşırken, Türkiye öyle bir güçlü dönemi yaşıyor ki, bunun etkisini 2019 ve 2020'de çok daha güçlü göreceğiz. Komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak. Hal Yasası çok yakın süreçte Meclis gündemine gelecek."
"REEL SEKTÖRE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Reel sektöre destek vermeye devam edeceğiz. Türkiye ekonomik operasyonlara maruz kaldı, atılan adımlarla süreci geride bıraktık. Yaşanan süreçler şunu gösteriyor, dünyanın birinci gündemi, ekonomi. Biz de tüm bu süreçleri dünyada yaşanan gelişmeleri detaylı olarak takip ediyoruz, tartışıyoruz. Atmamız gereken adımları devreye,sokuyoruz.

"ÇOK NET GÖRECEĞİZ"

Yeni bir sürecin arefesindeyiz. Dünya 2020'lerde hala çözemediği krizlerin artarak devam ettiği iklime ilerlerken, Türkiye olarak bu sürece nasıl hazırlandığımızı çok net göreceğiz.

Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
Bakan Dönmez'den "maden sahaları" açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Enerji başlıklı panelde konuştu. Bu yıl sonuna kadar doğalgaz gitmeyen hiçbir şehrimiz kalmayacak diyen Bakan Dönmez, Türkiyenin hedeflerine koşar adım ilerlemesinde aşacağımız en önemli engel enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasıdır. Türkiyenin cari açığındaki en büyük kalemlerinden birisi maalesef enerji ürünlerinin ithalatıdır. Son 10 yılda enerji ithalatına yıllık ortalama 40 ile 50 milyar dolar kaynak ayırmak zorunda kaldık. Bunun için yapacağımız tek bir şey var, yerli ve yenilenebilir kaynakların enerji sepetindeki ağırlığını artırmak. Dışa bağımlı olduğumuz kaynaklarda kontrol edilebilir bir düzeye gelmek zorundayız dedi.
Güneş enerjisi
Dönmez, Son 2 yılda, yerli ve yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 50nin üzerine çıkarmış durumdayız. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarında en fazla kurulu gücü olan ülkeler arasına girdi. Son 10 yıldaki değişim bunu gösteriyor. Hidroelektrik santrallerinde yüzde 50, rüzgar, jeotermal ve biokütlede yüzde 95 artış sağladık. Güneş enerjisi kurulu gücümüz hemen hemen hiç yoktu, sıfır seviyesindeydi. Bugün 5 bin megawatı aşmış durumdayız diye konuştu.
HAVAYOLLARIMIZI BİR YILDA 195 MİLYON KİŞİ KULLANIYOR
Zirvenin İletişim ve Taşımacılık başlıklı panelinde bir konuşma yapan Bakan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Son 3 yüzyıla bakacak olursak, milletimizin dünya sahnesinde, Milli Mücadele döneminin ardından ilk defa bu kadar çok dikkat çektiğine, bu kadar çok konuşulduğuna ve bu kadar merak uyandırdığına tanık olursunuz. Bununla bir yandan övünürken, diğer yandan da rabbimize şükretmeliyiz. Hükümetlerimiz 16 yılda resmen tarih yazdı. Son haftalardaki küresel saldırının sebeplerinin başında da işte bu 16 yıllık başarının yattığından kimsenin şüphesi olmasın. Milletimiz bizimle ve her şeyin farkında. Bu millet bize güveniyor, biz de milletimize güveniyoruz dedi.
Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
Bakan Turhan, 16 yılda; ulaşım, altyapı, taşımacılık ve iletişim için 500 milyar liranın üzerinde harcama yaptık. Dün insanımız için hayal olan pek çok ulaşım ve bilişim hizmeti bugün gündelik hayatın vazgeçilmezi oldu. Yılda ortalama 1.500 kilometreye yakın bölünmüş yol yaparak Türkiyenin bölünmüş yol ağını 26 bin 200 kilometreye çıkardık. Havacılıkta yeni bir çığır açtık, yaptığımız yatırımlarla havacılıkta dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduk. Düne kadar birkaç milyon kişinin kullandığı havayollarımızı bir yılda 195 milyon kişinin kullanıyor şeklinde konuştu.
Sanayi altyapımız çok geniş
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Türkiye'de, şu an dünyada ilk 100'e giren 4 adet savunma sanayi şirketimiz var ama bu ilk 100'ün artık sadece ciroda değil, etkinlikte, ihracatta, karlılıkta da olmasını bekliyoruz." dedi.
Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
İçinden geçilen konjonktür ve strateji içinde savunma sanayinin önemine işaret eden Demir, savunma sanayinin, Türkiye'nin istiklal ve istikbal mücadelesinde en önemli rol oynayan alanlardan biri olduğunu vurguladı.
Demir, şunları kaydetti:
"Savunma sanayi konusunda vizyonumuzu ve bakış açımızı biraz daha genişletmemiz gerekiyor. Bir ülkenin savunması; ulaşım, haberleşme, enerji, sağlık ve benzeri alanlardaki yetkinlik, korunma seviyesi, savunma kabiliyeti ve yerlilikten bağımsız düşünülemez. Hatta sanayi dediğimizde de, eğer teknoloji ve sanayi altyapımız çok geniş değilse malzeme, haberleşme ve entegre sistemler konusunda iyi değilsek savunma sanayisinde iyi olmayı bekleyemeyiz."
14 sene önce 66 proje vardı, şu anda 600 proje var
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "14 sene önce savunma sanayisinde 66 proje vardı, şu anda 600 proje var. Yerlilik oranı yüzde 20'lerdeydi, şu anda yüzde 65'lere dayanmış durumda." dedi.
Festivaldeki katılım sayısının, savunma sanayisindeki paydaşlarıyla birlikte kendileri için gelecek adına "umut verici" olduğunu dile getiren Bayraktar, özellikle gençlerin ilgisinden memnun kaldıklarını aktardı.
Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
Bugün Türkiye'de savunma sanayisinin başarılı örnekleriyle öne çıktığını belirten Bayraktar, bunda; savunmaya çok pay ayrılması değil, ortaya konulan vizyonun etkili olduğunu vurguladı.
Bayraktar, "2000'li yılların başında GSMH'nin yüzde 4'ü savunmaya harcanıyordu, şu anda yüzde 2'si harcanıyor. Ancak 14 sene önce savunma sanayisinde 66 proje vardı, şu anda 600 proje var. Yerlilik oranı yüzde 20'lerdeydi, şu anda yüzde 65'lere dayanmış durumda." diye konuştu.
Şu anda savunma sanayisinde küresel anlamda dijital bir dalga olduğunu, bu dalgada Türkiye'nin, yol haritasını kendi kavramları ile ortaya koyması gerektiğini belirten Bayraktar, kendilerinin de TEKNOFEST İstanbul'da "milli teknoloji hamlesi" kavramını ortaya koyduğunu söyledi.
Bayraktar, bugünden karar alınması halinde gelecek 10 yıllarda başarılı olunabileceğini, savunma sanayi ve teknoloji alanlarında bu sayede başarının yakalanabileceğini kaydetti.
"Türkiye'ye öncülük ettiler"

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Yeni Havalimanı'na toplu taşıma sisteminin 29 Ekim'e yetişeceğini belirterek, "İstanbul'da 3. havalimanı açıldıktan sonra buraya gelmek isteyen bir yolcu, evinden akıllı telefonuna, bilgisayarına baktığında en yakın nereden otobüs kalkıyor görecek. Bu sistem, yolcuyu en iyi şekilde karşılayan, iletişimi en düzgün şekilde yapan muaviniyle, şoförüyle, konforlu bir araçla alıp havalimanına getirecek." dedi.
Akıllı şehircilik kavramı ve bu alanda yaptıkları faaliyetlere değinen Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişten bu yana teknoloji ve iletişim altyapısı gibi birçok konuda Türkiye'ye öncülük yaptıklarını aktardı.
Uysal, ulaşımın, İstanbul'da vatandaşın en fazla sorun olarak gördüğü alanların başında geldiğine işaret ederek, bu alanda hayata geçirdikleri teknolojik uygulamalar ve yenilikleri anlattı.
Hem nesneleri hem de kuruluşları birbiriyle irtibatlandırarak teknolojiden en üst verimin alınması hem de ulaşım yollarının irtibatlandırılması gerektiğini belirten Uysal, zirvenin gerçekleştirildiği İstanbul Yeni Havalimanı'na ulaşım konusuna değinirken, havalimanına raylı sistemin dışında kara yoluyla da toplu ulaşımın olacağını söyledi.
Bakan Albayrak: Yasa geliyor, o  iş tarihe karışacak
"Düşündüğümüz şeyler gerçekleşmedi. İhaleyi iptal ettik"
Mevlüt Uysal, 27 Eylül'de yapılan İstanbul Yeni Havalimanı Toplu Ulaşım İhalesi'ni anımsatarak, şunları kaydetti:
"O ihalede yaptığımız iş, aslında bizim iletişimde ortaya koyduğumuz performansın işi ne kadar çözdüğünün örneği... Aslında özel sektör önde gitmeli ki bu tür iletişim, teknoloji gibi konularda hızlı mesafe alınsın. Ancak özel sektör belirli tereddütlerden dolayı adım atmıyorsa kamu, bizzat kendisi adım atmalı. Biz İstanbul'un 18 noktasından buraya otobüsle ulaşım konusunda ihale yaptık. İhale rakamlarına baktığımızda düşündüğümüz şeyler gerçekleşmedi. İptal ettik.
468 milyon lira üzerinden burada ihaleye çıktık, 475 milyon liradan bir konsorsiyum girdi, ihale onlara kaldı. Biz dedik ki bunlar ne düşünüyor? Rutin olarak gelen müşteriyi alacak, buraya getirecekler. Biz, 'ondan öte bir şeyler yapmalıyız. Dünyanın en iyi havalimanı buraya yapıldı diyorsak buraya gelmek isteyenler de en iyi konforla buraya gelmeli' dedik. Daha sonra 702 milyon lirayla ihaleye çıktık. Tabii belediyemizin kuruluşu olan İstanbul Otobüs AŞ ihaleyi aldı."
Uysal, havalimanını işletecek İGA ile oturup konuştuklarını ve seyahatin konforlu gerçekleştirilebilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Uysal, "Sistem 29 Ekim'e yetişiyor. İstanbul'da 3. havalimanı açıldıktan sonra buraya gelmek isteyen bir yolcu, evinden akıllı telefonuna, bilgisayarına baktığında en yakın nereden otobüs kalkıyor görecek. Bu sistem, yolcuyu en iyi şekilde karşılayan, iletişimi en düzgün şekilde yapan muaviniyle, şoförüyle, konforlu bir araçla alıp havalimanına getirecek." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı