Ayrı telden çalıyorlar!
Başbakan Yıldırım, ABD Savunma Bakanı Mattis’in ‘PKK ile YPG’yi ayrıştırabiliriz hatta PKK’ya karşı savaştırabiliriz’ sözlerine tepki gösterdi: Herhalde bizi hiçbir şeyden anlamıyor sanıyorlar, ya da ne yaptıklarından haberleri yok. Sahadakilerle siyasettekiler ayrı telden çalıyor, sıkıntı burada...
Başbakan Binali Yıldırım Belarus ve Almanya’yı kapsayan gezisinin ikinci gününde, seyahatini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, Minsk’ten Berlin’e giderken özel uçak TC TUR’da konuştu.
Tillerson Ankara’da. Siz asla bir pazarlık içinde olmayız dediniz, ABD ne istiyor, pazarlık ne? Farklı açıklamalar geliyor...
Keşke biz de bilebilsek, onu soruyoruz, ne yapmak istediklerine bir karar verseler. Biz ne istediğimizi biliyoruz. Evirmeden çevirmeden net şekilde diyoruz ki; kardeşim, bizim hudutlarımız ötesinde bir terör devleti oluşumuna asla tahammülümüz olmaz. Öyle bir maceradan vazgeçin. Bu aklı size kim veriyorsa size iyilik etmiyor. Bu milleti, bu ulusu yeterince tanıyamamışsınız. Bu millet burada bir şer kuşağı oluşmasına izin vermez. Terör devleti... Bu terör faaliyet içinde olanlar Kürtlerin hakkını savunduklarını iddia ediyorlar. Ama uygulamalarının öyle olmadığını görüyoruz. Orada Kürtlere, Araplara, Türkmenlere zulum ediyorlar. Çocuklara zorla silah veriyorlar, terör faaliyeti içerisine sokuyorlar. Kadınlarına ve Mallarına el koyuyorlar. 911 km... Hadi 100’ünü çık Fırat Kalkanı. Onun dışındaki 800 kilometrelik bölümde oldu bitti ile, Amerika’ya DEAŞ’ı yok edeceği hikayesini anlatarak orada çok büyük bir sindirme harekatı yapıyorlar. BunlarABD’ye, ‘biz burada sizin için israil için bir güvence olabiliriz, bizi destekleyin’ demişler. ‘Burada bir oluşum yapalım, Suriye’yi de Türkiye’yi de kontrol edersiniz, hem İran’a karşı eliniz güçlenir’ diye bir proje senaryo hazırlanmış. Bu proje üzerinden yola çıkmışlar. Ama kılavuzları yanlış. Terör örgütü ile gelecek projesi yapılabilir mi? Bunlar terör örgütü, işi gücü öldürmek. ABD’nin bunları muhattap alması akla ziyan bir iştir. Yıllarca NATO’da ortak olacağız, biz NATO’nun sınırlarını koruyoruz, onlar da NATO sınırlarını karşı bir terör faaliyetine geçiyorlar. Kiminle? Diğer NATO üyesi ülke ile. İzahı mümkün değil.
ABD’ye sorduğunuzda da bir cevap vermiyorlar...
Efendim bu bir mecburiyet, bu bir tercih değil.’ Ne mecburiyeti kardeşim? DEAŞ’ı yok etmek için buna niye mecbursun? Fırat Kalkan’ında biz 3 bin 600 DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. Gerçek anlamda DEAŞ mücadelesini biz verdik. Bir tek Münbiç’te de kaldınız, çıkartmadınız PKK’lıları. Orayı da boşu boşuna işgal ettiniz.
Canikli’nin Mattis ile görüşmesine atfen Mattis’in “PKK ile YPG’yi ayrıştırabiliriz hatta PKK’ya karşı savaştırabiliriz’ sözlerine ilişkin değerlendirmeniz ne olacak?
Bir kere bunların kendi içlerinde bir uyum yok. İstihbarat komisyonu raporları diyor ki; bu YPG, PKK‘nın Suriye şubesidir. Bunların hain olduğunu ABD’deki bir kurum kabul ediyor. Savunma bakanı çıkmış diyor ki; bunları birbirine vurduracağız. Herhalde bizi hiçbir şeyden anlamıyor sanıyorlar, ya da ne yaptıklarından haberleri yok. Birisi ‘Erzurum dağları kar ile boran, diğeri çarşambayı sel aldı’ diyor. Sahadakilerle siyasettekiler ayrı telden çalıyor, sıkıntı burada. Bizim muhatabımız siyasiler, Amerikan yönetimi. Amerikan yönetiminin iradesini ortaya koymasının zamanıdır. Sahadaki yanlışları, ilişkilerimizi zehirleyen yanlış tutumlara son vermeleri gerekir.
ABD ile ilgili Erzincan’da çok sert konuştunuz. Yeni yol , model ortaklık geride kaldı görülüyor. Yeni bir dünya mı kuruluyor?
Türkiye yerli yerinde duruyor. Etrafta bir sürü yağmacı var.
ABD gerekli adımları atmazsa İncirlik ve Kürecik kapatılır mı ? Bunlar masada mı?
ABD ile NATO’da üyeyiz, burada 50 senedir askeri varlıkları var, ticari ilişkilerimiz var. Bu tip işler bir süreçtir. Yani hemen aklımıza geldi şunu yapalım bunu yapalım yok. Biz sonuna kadar ABD’nin bu yanlıştan dönmesini ümit ediyoruz. ABD’nin orta-uzun vadeli, geleceğinin teröristlerle olmayacağını görmesini istiyoruz. Görürse kendi kazanır, görmezse biz bir şey kaybetmeyiz. Biz yerimizdeyiz. Biz hudutlarımızı koruruz, ABD’ye rağmen de terörle mücadele yaparız. Biraz daha bizi meşgul edebilir. Diyelim ki tüm bunlar olmadı, o zaman oturur ne yapacağımızın kararını veririz. Bizim duygusal davranarak hızlı bir şekilde hareket etmemize gerek yok.
HDP, Meclis’te temsil edilen bir parti. Bu, ‘Türkiye’de bazı sorunların çözümü için şanstır’ diye bakılıyordu, artık böyle değil mi, siyasi muhattap değil mi?
HDP ile niye muhattap olacağız, neyi temsil ediyor? Bugüne kadar PKK, YPG ve PYD’nin açıkça kanlı terör örgütü olduğunu söylediğini duydunuz mu? Böyle bir tutum içine girmezse bizim muhattap alıp almamamızın bir önemi yok, millet muhattap almaz, orada biz mücadele veriyoruz, ölüm kalım mücadelesi veriyoruz, şehitlerimiz var. HDP ne yapıyor? Diren Afrin diren... Sen bir defa memleketine bak, insanlarının hayatına bak. Böyle bir şey nasıl yaparsın? Siyaset yapacaksa adam gibi diyecek ki; bu ülkenin toprak bütünlüğü ile problemim yok! Bölünme, bölme gibi bir gündemim yok. Kürt vatandaşlarımızın Türk vatandaşlarımızın bu bayrak altında yaşayan herkesin başımızın üstünde yeri var.
Demirtaş bir ara söyledi.
Nerde dedi, ondan sonra 6-7 Ekim olayları oldu. Onlar fantezi yapıyordu. Bir ara cici çocuk çıkarttılar, parlattılar, marlattılar, bazı medya organlarında ama gerçek niyetlerini daha sonra gördük. Onlara çok şans verildi. Hiç kimse diyemez ki; buradaki sorunların çözümü için bölgenin sesine kulak verilmedi. Bölge niye HDP’nin oluyormuş? Böyle bir şey var mı? Her karış toprağı bu milletindir. Bugün Türk-Kürt vatandaşlarımızın ülkemizin her yerinde yaşıyor. Güneydoğu’dan fazla Kürt nüfusu var İstanbul’da. Kürt vatandaşlarımız benim başımın tacı. Kürt vatandaşlarımıza zarar vermekten başka bir faydaları oldu mu bu terör örgütünün. Kimi öldürüyor? Türkleri de öldürüyor, Kürtleri de öldürüyor. PKK’nın Kürtler diye bir derdi yok. Kürtlerin de Türklerin de PKK gibi bir baş belası var. Çözüm, çözüm, çözüm yok kardeşim. Çözüm, bu kanlı terör örgütünü bu ülke topraklarından atmak. Başka hiçbir çözüm yok. Yüksekova ‘da üç sene geciktirdiler hava alanını... 99 kez şantiye bastılar. Onlara rağmen biz oralarda yol yaptık.
AFRİN YALANI
Yıldırım’ın Almanya Başbakanı Merkel’le düzenlediği ortak basın toplantısında kendisini gazeteci olarak tanıtan bir dernek çalışanının Afrin operasyonunu protesto için gösterdiği fotoğraflar, Anadolu Ajansı’nın (AA) daha önce yalan olduğunu belgelediği fotoğraf serisi arasından çıktı.
Odalarla ilgili düzenleme tamamlandı
Türkiye’de tabipler, barolar vb var. Bu meslek birlikleri ve barolar birliğine ilişkin çalışma yapılıyordu ne aşamada?
Biz demokrasiyi geliştirmeye, hukuk sistemini geliştirmeye çalışan ülkeyiz. Çok seslilik her zaman iyidir. STK larda ve siyasette çok seslilik lazım. İmtiyazlı kuruluşlar sivil toplum görevini çok rahat yapamaz. Demokratikleşmeye burada da ihtiyaç var. Sadece siyasetin demokratikleşmesi, ülkedeki yönetim erklerinin demokratikleşmesi yetmiyor. Bu alanda da böyle bir reforma ihtiyaç var. Biz diyoruz ki; burada da bir çerçeve yasa hazırlayalım. Hazırlığını tamamladık. Bunların farklı farklı uygulamaları var. Biri diğerine benzemiyor. Halbuki amaçları hedefleri aynı, farklı zamanlarda farklı düzenlemelerle değişik kurumlarla ilişkilendirilmiş, değişik kaynakları oluşmuş. Kiminin var, kiminin yok. Bir yerde bir tane kuruluyor, bir başkası kurulamıyor. Bunları hep tarattım. Yurt dışındaki uygulamalara baktım. Bir çalışma tamamlandı. Önce bunu biz kendimiz konuşmamız lazım. Bir taslak çalışması tamamlandı. Bunu bakanlar kurulunda görüşeceğiz, sektörden görüş alıp Meclis gündemine getireceğiz.
Güvenlik konferansında görüşme programınız nasıl?
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Irak Başbakanı Haydar Ebadi, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili ile görüşmeler var. İş çevreleri ile de bir araya geleceğiz.
İnşallah ilişkiler daha iyi olacak
Başbakan Yıldırım Münih’te Türkler’le bir araya geldi. ‘Sizden çok önemli bir talebim, ricam var’ dedi, ekledi: Bulunduğunuz ülkeye entegre olun ama asla asimile olmayın. Almanya-Türkiye ilişkilerinde geçtiğimiz dönemde meydana gelen bazı sıkıntılar bugün giderilmiş gibi gözüküyor. İnşallah daha iyi olacak. Bundan sonra ilişkilerimizi geliştirecek adımları karşılıklı atacağız. Bunu yaparken tabii ki bizim beklediğimiz, ülkemiz, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya yönelik zararlı faaliyetlere izin verilmemesi, terör örgütlerine müsamaha gösterilmemesi. Bu bizim olmazsa olmazımız.