Ayin krizi, sınırda bitti
Grup, İstanbul'dan sonra Enez'deki Küçük Ayasofya’ya gelmek istiyordu
YUNAN- Amerikan Kültür Derneği Başkanı Chris Spyrou öncülüğündeki 170 kişilik grup, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş'ün mektubu üzerine gelişlerinden vazgeçti. İpsala Gümrük Kapısı'nın karşısındaki Kipi Gümrük Kapısı’na kadar gelen grup, burada ayin yaptıktan sonra döndü. Bu arada Ortodoks grubun geçen yıl Edirne'nin Enez İlçesi'ni ziyaret ettiği, Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Çayır'ın da onlara, ilçedeki Küçük Ayasofya Kilisesi'nde bu yıl için ayin sözü verdiği öne sürüldü.
Türkiye'yi son 3 gündür meşgul eden ‘ayin krizi’ sınırda bitti. Yunan- Amerikan Kültür Derneği Başkanı Chris Spyrou öncülüğündeki Yunan asıllı ABD vatandaşı 170 kişilik grup, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş’ün mektubu üzerine gelişlerinden vazgeçti. İpsala Gümrük Kapısı’nın karşısındaki Kipi Gümrük Kapısı’na kadar gelen grup burada ayin yaptıktan sonra döndü.
Gruptakiler, bu sabah Türkuiye'ye giriş yaptıktan sonra İstanbul’a geçmeyi, öğle saatlerinde Ayasofya'da ayin yapmayı hedefliyordu. Gruptakiler, yarın da Edirne'nin Enez İlçesi'ne gelip ikinci ayini burada kalenin içinde yer alan Küçük Ayasofya Kilisesi'nde yapmayı planlıyordu.
Bu konuyla ilgili detayları da ortaya çıkmaya başladı. Yunanistan'ın Türk sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'ta yaşayan Enezliler Derneği Başkanı Luokmatzis Dimitrios, 4 Ağustos günü Enez Belediye Başkanlığı'na resmi bir mektup yazdı. Dimitrios mektubunda, “Her yıl olduğu gibi Alexandroupolis'teki Enezliler Derneği olarak 18 Eylül Cumartesi günü ziyarette bulunacağız. Enez Kalesi içinde bulunan kiliseyi ziyaret edip burada ayin düzenleyeceğiz. Geçen yıl bize söz verdiğiniz, üzere kalenin altındaki mağarayı ziyaret etme şansını bize verirseniz, çok sevindirirsiniz” dedi.
Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır da Yunanistan’dan gelen mektubu aynı gün gereği yapılmak üzere belediye yazı işleri müdürlüğüne havale etti.
Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, son yaşanan bu krizden sonra DHA’nın sorularını yanıtladı. Enez’in ‘yasak bölge’ statüsünün kaldırılmasından sonra, Yunanistan’dan küçük grupların Enez’e gelerek ziyarete bulunduğunu söyleyen Başkan Çayır, “Geçen yıl gelen grup kalabalıktı. Bir yıl sonra da gelmek istediklerini ve kilisede ayin yapmak ve dua istediklerini ifade ettiler. Ancak ben kendilerine ayin için kesin bir söz vermedim. Ben kendilerine ‘Buyrun turistik amaçlı gelebilirsiniz’ dedim” diye konuştu.
Edirne Valiliği’nin ayine izin vermediğini öğrendiğini ve Dedeağaç’taki Enezliler Derneği’ne bu durumu bildirdiğini kaydeden Başkan Çayır, “Ben kendilerine ayın için Valilik'ten izin verilmediğini söyledim. Onlar da bana ‘Biz ayin için gelecektik, o zaman gelmiyoruz’ dedi. Valiliğin yazısı kaymakamlığa gelmiş, sanırım belediyeye de gelecek” dedi.
Enez Kaymakamı Fatih Baysal, kale ve çevresindeki 4 ayrı noktada kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Kaymakam Baysal, çalışmalar nedeniyle bölgeye normal ziyaretçinin girişine de izin verilmediğini hatırlatarak, “Söz konusu kilisenin bulunduğu bölümden zaman zaman kayalar düşüyor. Harabe ve ziyaretçiler için riskli bir durum var. Belediye Başkanı da telefonla kendilerini arayarak bilgilendirdi” dedi.
Edirne Valisi Gökhan Sözer imzası ile Enez Kaymakamlığı ve Enez Belediye Başakanlığı’na yazı yazılarak kale kazısı alanları ile ilgili güvenlik tedbirlerinin alınması ve bölgeye girebileceklerin risk altında olduğunu hatırlatıldı. Kazı alanındaki kilise de güvenlik gerekçesi ile ayin yapılmasına da izin verilmemesi talimatı verildi.
KAZI ÇALIŞMALARI
Edirne’nin Enez ilçesinde bulunan kalede kazı çalışmaları Prof. Dr. Sami Başaran tarafından yürütülüyor. Kalenin içinde bulunan kilise Ortodokslar tarafından Küçük Ayasouya olarak kabul ediliyor. Enez’in fethinden sonra kilise Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevriliyor ve 1965 yılına kadar kullanılıyor. Bu tarihten sonra harap olduğu için kullanıma kapatılıyor.