Ayı eti yenir mi? Ayı eti haram mı? Ayı eti helal mi? Ayı etinin tadı nasıl?
Ünlü şef Arda Türkmen’in katıldığı programda ayı eti yediğini açıklamasının ardından pek çok kişi ayı eti ile ilgili araştırma yapıyor. Arda Türkmen'in "Ayı eti yedim çok lezzetliydi" itirafı pek çok kesimde tartışmalara neden oldu. Peki, Ayı eti yenir mi? Ayı eti haram mı? Ayı eti helal mi? Ayı eti yemek günah mı? Ayı etinin tadı nasıl? Ayı eti yiyen ülkeler var mı? İşte ayı eti ile ilgili merak edilenler…
Yaptığı televizyon programlarıyla öne çıkan ünlü şef Arda Türkmen’den tartışma yaratan ayı eti açıklaması geldi. Katıldığı bir programda "Yediğin en enteresan yiyecek neydi?" sorusuna verdiği "Ayı eti yedim çok lezzetliydi" itirafı sosyal medyanın gündemine oturdu. Pek çok kesimde tartışılan ayı eti konusu sonrasında sıklıkla “Ayı eti yemek haram mı, helal mi?” sorusu araştırılıyor. Peki, Ayı eti yenir mi? Ayı eti haram mı? Ayı eti helal mi? Ayı eti yemek günah mı? Ayı etinin tadı nasıl? Ayı eti yiyen ülkeler var mı? İşte detaylar…
AYI ETİNİN TADI NASIL? AYI ETİ LEZZETLİ Mİ?
Ünlü Şef Arda Türkmen’den şaşırtan “ayı eti” itirafı! Katıldığı programda ‘Yediğin en enteresan yiyecek neydi?’ sorusuna "Ayı eti yedim çok lezzetliydi" cevabı sosyal medyada gündem oldu.
Arda Türkmen, “Dünyanın en kuzeyindeki bir yere gittik. Geleneksel olarak balina yiyorlar. Bize de balina tattırdılar. Olmasa da olurmuş dedim, yazık hayvana zaten. Oranın coğrafyasında o yeniyor, hayvansal proteini balinadan sağlıyorlar. Senede bir kaç tane balina yakalayıp onu tüketiyorlar. Balina yemesem de olurdu herhalde. Ayı falan hepsinden tattım. Ayı çok lezzetliydi. Böyle söyleyince de insanlar nefret ediyor. Sanki adam gündelik diyetinde ayı yemiş gibi. Örümcek de yedim Kamboçya'da. Ama yemesem de olurmuş. Oraya gittim her yerde örümcek satıyorlardı yedik. Kötü değildi tadı tavuk gibi çıtır çıtır. Ama örümcek olsa da yesek denilmez. Güzel bir kuzu pirzola varken insan bunu aramıyor." şeklinde konuştu.
AYI ETİ YEMEK HARAM MI, HELAL Mİ?
İslam’da pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır.
ETİ YENMESİ HARAM OLAN HAYVAN TÜRLERİ
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bildirgeye göre;
a)Domuzun haram olduğu, Kur’an’ın açık hükmüyle sabittir (Mâide, 5/3). Kur’an’da ismi anılarak yasaklanan tek hayvan domuzdur.
Kur’an’da sadece domuzun etinin haramlığından söz edilse de İslam âlimleri, En’am Sûresinin 145. ayetinde geçen “rics” ifadesi ile A’raf Sûresi 157. ayetindeki “... onlara pis ve murdar olan şeyleri haram kılar” ifadelerini birlikte değerlendirmişler ve domuzun her şeyinin haram olduğunu belirtmişlerdir (İbn Âbidin, Reddü’l-muhtâr, IX, 447).
b)Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etlerinin haram olduğu da yine Kur’an’ın hükmüne dayanır: “(Kesim sırasında) üzerine Allah’ın adı anılmayan hayvanların etlerini yemeyin.” (En’âm, 6/121)
Bu ilke, İslam’ın tevhid akidesine verdiği önemin ve şirke karşı aldığı kesin tavrın bir göstergesidir.
c)Dinî usullere uygun olarak kesilmemiş veya kendiliğinden ölmüş olan hayvanın etinin haram olduğu da yine Kur’an’ın açık hükmüne dayanır: “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (Bakara, 2/173); “Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (Mâide, 5/3)
İşte bu ayetlerde sayılan hayvan etlerinin haram olduğu hususunda bütün İslam âlimleri fikir birliği içindedir (Nevevî, el-Mecmu‘, IX, 81). Yukarıda sayılan grupların dışında kalan hayvanların etlerinin yenmesinin dinî hükmü konusunda İslam âlimleri farklı görüşler belirtmişlerdir.