Bodrum Müzesi’nin dünyaya tanıtmakta büyük rol oynayan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi eski Müdürü Oğuz Alpözen (73), sergi salonlarının girişindeki figür için tarihe zarar vermekle suçlanıyor
Bodrum 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tarihi dokuyu tahrip ettiği gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz olarak yargılanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi eski Müdürü Oğuz Alpözen ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun avukatı Zehra Acar katıldı. Duruşmada ifadesine başvurulan Alpözen, 44 yıllık sualtı arkeoloğu olduğunu belirterek, “27 müzede müdürlük yaptım, 8 yıl önce emekli oldum. Ülkemin tarihini tanıtmak için hala gönüllü olarak çalışıyorum. Suçlandığım ay yıldız ile kabartmaların hepsi bakanlık yetkililerinin bilgisi dahilinde yapıldı. Ay-Yıldız’ın ve diğer armaların Cumhuriyet döneminde ve kimin tarafından yapıldığının bilinmesi için yaptırmıştım.
Cumhuriyet vurgusu için
Dünyanın sayılı müzeleri arasına girmesini sağladığım müzede tam 249 tane şövalyelere ve Bizans Dönemi’ne ait haç bulunmakta. Bunlar ilk yapıldığı günden beri korunurken Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sualtı arkeoloğu olarak personelim ile birlikte yine Cumhuriyet Dönemi’nde yaptığımız salon ve sergileme odalarının kapılarına ay yıldız armaları yaptırdım. Yani tarihi tahrip etmedim, yapılan yeni binalara ay yıldız yaptık. Bu suç ise, bugün müdür olsam yine aynı suçu seve seve işlerim” dedi. Mahkeme, Alpözen’in son kez ifadesinin alınmasının ardından duruşmayı erteledi.
7 yıldır yargılanıyor
alpözen, duruşma çıkışında, 1990 yılından itibaren yapılan söz konusu kabartmaların daha önce şikayet konusu olduğunu belirterek, “Bakanlık müfettişlerinin yaptığı incelemede bir kusur ve yasadışılık saptanmamıştı. Emekli olduktan iki yıl sonra açılan ve 7 yıldır süren dava nedeniyle sürekli hakim karşısındayım. Yaptığımın suç olarak kabul edilmesi durumda cezayı kabul edeceğim. Buna tarihi tahrip değil ancak yaşatmak denir” diye konuştu. Alpözen, dava konusu olan armaların Karyalı Prenses, Uluburun Batığı, Cam Batığı salonlarının kapı üstü, Geçit Kule, Komutan Kulesi girişleri, orta avludaki şapelin üzerindeki bulunan minarenin şerefesi ve Uluburun Batığı avlusundaki tarihi su kuyusunun üzerinde yer aldığını da söyledi.