Gazete Vatan Logo

Avrupa'nın en büyüğünü Türk firması üretti

HAVELSAN'ın, Katar Hava Kuvvetleri için geliştirdiği helikopter simülatörü, pilotlara her türlü hava koşulunda gerçek uçuşlarla birebir örtüşen eğitim olanağı sunuyor.

Avrupa'nın en büyüğünü Türk firması üretti

Askeri havacılıkta pilotların ve teknik uçuş personelinin eğitim ihtiyaçlarını desteklemek üzere anahtar teslimi akademi konseptleri sunan HAVELSAN'ın son ürünlerinden biri Katar için üretildi.

Pilot koltuğuna oturulduğu andan itibaren gerçek bir uçuş deneyimi yaşatan simülatörde, havada karşılaşılabilecek hemen her türlü durumu ve operasyon seçeneğini test etmek mümkün. Farklı hava koşullarının yaratılarak pilot kabiliyetlerinin test edilebildiği simülatörde, Katar semalarında kar yağışı altında helikopter kullanımı da deneyimlenebiliyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA muhabirine, şirketin sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın en büyük simülatör üretim merkezine sahip olduğunu ve merkezde hava, kara ve deniz unsurları için eğitim amaçlı simülatörler üretildiğini söyledi.

Pilotların uçmadan önce birtakım eğitimlerden geçirildiğini ve yerdeki eğitimlerin başarıyla tamamlanmasının ardından fiili uçuşlara başlandığını anlatan Atalay, havadaki eğitimlerin hem pahalı hem de riskli olduğunu vurguladı. Maliyetleri ve riskleri asgariye indirmek için eğitimlerin simülatöre kaydırıldığını dile getiren Atalay, gelişen teknolojiyle simülatörlerde, pilotların kullanacağı araçlara yönelik bütün fonksiyonların, tüm fiziksel koşullarda test edilebildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

HELİKOPOTER BEDELİNİN İKİ KATI

Katar için üretilen simülatörün, simüle edilen helikopterin yaklaşık 2 katı fiyata sahip olduğuna işaret eden Atalay, şöyle konuştu: "Helikopterdeki motor ve pervane hariç tüm parçalar simülatörde de var. Simülatörü kullandığınızda gerçek helikopterin içine oturmuş gibi oluyorsunuz. Helikopterin karşı karşıya kaldığı koşullarda gösterdiği areodinamik özellikler simülatörde aynen yaşanabiliyor. Öyle ki simülatörde gerçek bir helikopterden daha yüksek bir teknoloji kullanılıyor."